Valma tekee unenomaisen sukelluksen ajatusten hataraan luonteeseen

Valman uudessa kappaleessa tutkitaan pakkoajatuksia.
Joonas Fagerholm

Keloissa-kappale syntyi, kun olin aika syvissä keloissa”, Valma kertoo.

Överdogin artisti Valma julkaisi perjantaina 5. huhtikuuta ensimmäisen singlensä tälle vuodelle. Keloissa-biisin biitti on Valman vakkarituottajien eli Äänet Käskee -kaksikon tekemä, ja kokonaisuus viitoittaa tietä kohti tänä keväänä julkaistavaa ep:tä nimeltä Takapenkin tyypit. Samoin kuin Keloissa-kappaleessa, myös ep:llä tasapainotellaan syvien pohdintojen ja toiveikkaiden ajatusmallien välillä.

Keloissa-kappale syntyi, kun olin aika syvissä keloissa (heh)”, Valma kertoo biisin tiedotteessa. ”Biisissä kuullaan erilaisia ajatuslooppeja ja pakkoajatuksia, pohditaan mikä on totta ja mikä on ’vaan’ ajatus. Jatkuva asioiden pyörittely ja toisaalta tietynlainen välinpitämättömyys synnytti tämän laulun.”

Lainausmerkit vaan-sanan ympärillä ovat äskeisessä sitaatissa ratkaisevat, sillä koko kappale perustuu sen tutkimiseen, millainen painoarvo ajatuksella voi olla. Biisissä kuullaan kuolema-ajatuksista ja neuroottisista ajatuskiemuroista, mutta lempeän unenomaisella ja itseironisella tavalla.

Teoriassa tiedämme, että ajatukset ovat pelkkiä ajatuksia, joilla ei välttämättä ole mitään totuuspohjaa. Niitä voi muokata ja rajata tietoisesti, ja esimerkiksi suunnata tottumuksesta syntyneitä negatiivisia ajatusmalleja kohti pirteämpiä ratoja. Masennuksesta ja ahdistuksesta kärsivien ihmisten auttamiseksi on olemassa kokonainen psykoterapian muoto, joka perustuu olennaisesti juurikin ajatusten sisällön tiedostamiseen ja uudelleenkehystämiseen: kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa ajatusvääristymiä pyritään haastamaan ja sen myötä pääsemään käsiksi myös ihmisen käytökseen.

Toisaalta ajatusten pakottaminen johonkin suuntaan pelkällä tahdonvoimalla ei ole mitään yksinkertaisinta hommaa, eikä välttämättä edes terveellistä, sillä tukahduttaminen voi johtaa entistä turtuneempaan oloon. Valman biisissä mielen virran annetaan soljua sellaisenaan, radikaalina mutta merkityksettömänä.

Kappaleen rento ja poukkoileva ilmapiiri antaa hyödyllisiä suuntaviivoja kysymyksiin siitä, millä tavalla ajatuksiaan pitäisi kuunnella ja miten ohjailla. Biisissä tunnustellaan kaikenlaisia ääripäitä, eikä arvoteta yhtä sen paremmaksi kuin toista. Joskus tekee mieli kuolla, ja joskus taas omat kohtalokkaat kelat tuntuvat aika hassuilta ja kaukaisilta.

Ehkä ei auta kuin todeta, että mielen kummalliset liikuskelut lienevät inhimilliseltä luonteeltaan silkkaa ristiriitaa ja epäjohdonmukaisuutta: ”Välil syvis vesis sukeltamas niinku Nemo, välil kuvittelen et ne duunaa musta freskoo, en saa aina itestäni selkoo”, Valma räppää.

Debyyttialbuminsa kesällä 2022 julkaissut Valma on tunnettu samettisesta ja raukeasta ulosannistaan, joka uuden kappaleen kertosäkeessä tuntuu tekevän kunniaa ysärin lopun ja 2000-luvun alun kotimaisten pop-hittien melodiselle tarttuvuudelle – etenkin Nylon Beatin perintö kuulostaa tällä kertaa olleen erityisenä referenssinä.