DJ Kridlokkin albumi elävästä fossiilista täyttää massiiviset odotukset

DJ Kridlokk seisoo pressuilla päällystettyjen laivojen välissä.
DJ Kridlokkin aiemmat teokset ovat niittäneet suurta suosiota eikä tämäkään albumi näytä menneen huti.
Silja Viitala

Viime perjantaina julkaistu DJ Kridlokkin Hai-albumi vie kuulijan yksinäisyyden vääristämään ajatusmaailmaan.

Arvostetun artisti-tuottaja DJ Kridlokkin neljäs pitkäsoitto Hai on nyt ulkona, ja sitä on odotettu. Kridlokkin aiemmat kolme albumia Silius, Mutsi ja UG Solo ovat niittäneet arvostelumenestystä ja kestäneet mainiosti aikaa – erityisesti vuoden 2014 Mutsi-albumia nimitetään yhdeksi suomirapin mestariteokseksi. DJ Kridlokkin takana oleva Kristo Laanti on julkaissut musiikkia myös nimellä Khid.

Tuoreelta albumilta on julkaistu aiemmin kaksi singleä, Viha ja albumin nimikkokappale Hai. Albumia DJ Kridlokk on työstänyt arvostettavat neljä vuotta, ja kaikki kymmenen albumilla kuultavaa kappaletta ovat artistin itsensä säveltämiä, tuottamia ja sanoittamia.

Kridlokk kertoo, kuinka albumin tekeminen johti havaintoihin yksinäisyydestä.

– Tämä albumi on kehkeytynyt melko pitkään, vietin hyvin paljon aikaa itsekseni oman pääni sisällä, pyörien Itä-Helsingin venesatamissa ja ravaten eestaas rantaviivoilla. Ympäristö vaikuttaa ajatteluun ja yksinajattelu muuttuu helposti sotkuiseksi ja vääristyneeksi. Huomasin lopulta lähes kaikkien ideoideni sisältävän jonkinlaista pohdintaa yksinäisyydestä sekä sen värittämästä ajattelusta ja havainnoista, Kridlokk kuvailee albumin tekoprosessia.

Aiempien albumeiden suosion vuoksi odotukset Kridlokkin uusille julkaisuille ovat valtavat, ja Hai on kaikkea sitä, millä Kridlokk erottuu edukseen; moitteetonta tuotantoa sekä pälyilevää ja ironista maailman tarkastelua. Sanoitusta värittää artistille ominainen nokkela ja tummanpuhuva huumori, jonka kautta levyn teemoja käsitellään. Läpi albumin kuuluu myös artisti-tuottajan rakkaus laadukkaisiin instrumentaaleihin, joita myös Hai on pullollaan.

DJ Kridlokk on hai, uhkaava, häijyn näkyinen elävä fossiili, gangstasäilyke joka kulkee riippumattomana erillään muista ja katselee sieltä ympärillään olevaa. Pitkäsoittoa kuunnellessa tuntuu, kuin olisi matkalla Kridlokkin pään sisällä, todella henkilökohtaiselta tuntuvista yksinäisyyden peukaloimista ajatuksista ympäröivän maailman havainnointiin meren syvyyksistä käsin. Albumi eristää kuuntelijan artistin sisäiseen maailmaan. Tätä tunnelmaa vahvistaa myös se, ettei albumilla kuulla yhtäkään vierailijaa.

Albumin levyjulkkareita vietetään perjantaina 19. huhtikuuta ikonisella Helsingin musiikkitalolla.