Uudella tulokkaalla on ideoita siitä miten suomalaista r’n’b-kenttää voisi maustaa – haastattelussa ez

Samuli Vienola

Universalille sainatulla artistilupauksella on isoja suunnitelmia.

Klangi esitteli viime syksyllä kiinnostavia suomeksi laulavia r’n’b-lupauksia, joista yksi oli tamperelainen ez. Tulokas löysi itsensä nopeasti juttumme jälkeen Universal Musicin toimistolta, ja nyt Suomen suurin levy-yhtiö on julkaissut häneltä singlen nimeltä Ideoit.

Ensimmäisen korkean profiilin julkaisunsa sanoituksissa ez käsittelee tunnetta siitä, kuinka ahdistus valtaa mielen ja unimaailma tuntuu ainoalta pakopaikalta. Tosin välillä pakopaikkakin saattaa tuntua tukalalta, ainakin jos uni sattuu olemaan painajaisuni.

– Viime yön painajaisuneni oli tosi sekavaa settiä, mut muistan et yks collab-biisin demo mitä oon oottanu et saisin kätösiin ja kuunteluun kuulosti ihan samalta kuin oma jo tehty biisi. Se julkastiin vaikka se oli suora kopio mun edellisestä biisistä, ez nauraa.

Unensa yleensä hyvin muistavan ezin ei todellisuudessa tarvitse olla ainakaan tämänhetkisessä tilanteessaan huolissaan vastaavasta. Uusi, viimevuotisesta All Good -kappaleesta selkeästi erottuva kappale on ollut ulkona viikonlopun ajan ja saanut hyvää palautetta.

– Tosi jees fiilis, oon saanu tosi hyvän vastaanoton ja ihan super ihania viestejä ja jopa kiitoksia siitä, et toi biisi on auttanu muita samanlaisii fiiliksiä kokeneita tyyppei!

Kappaleen samettisesta ja unenomaisesta trap-tuotannosta vastaavat Joe L ja Joonas Angeria. Erilaisia yhteistyökuvioita on (kuten ezin unestakin on mahdollista päätellä) suunnitteilla, mutta toistaiseksi artistilla ei ole ollut luottotuottajaa tai fiittejä muiden julkaisuilla.

MD$:n kaa ois magee tehä joskus. Bizin kaa haluisin tehä biisin, sil on hullun magee soundi ja siisti käheys sen äänes. Maailmalta Rihanna ja Drake ois unelma collab.

Itseluottamusta eziltä ei puutu. Nainen onkin sanonut että jos Travis Scott olisi suomalainen 19-vuotias mimmi, niin hänen musiikkinsa kuulostaisi tältä.

Muita laulajan esikuvia ovat esimerkiksi Rihanna, Billie Eilish sekä Juice WRLD, jonka kappaleista etenkin Lean Wit Me on ollut ezillä tehosoitossa. Yhteistä heille kaikille on musiikkitrendien luominen ja muovaaminen, mihin ez tähtää itsekin pienemmässä mittakaavassa uusilla tuotannollisilla elementeillä.

– Ei tarvii olla yhtä genree, vaan niitä voi yhdistellä keskenään. Ottaa vaikutteita ääripäistä ja leikkiä niillä, voi syntyy jotain hulluu. Tätä yhdistelyä haluun tuoda mun musassa esille, ez sanoo.

Parhaaksi musiikin suhteen saamansa neuvon ez kertoo olevan se, että kannattaa vaan tehdä sitä mitä rakastaa eniten ja jättää häiriötekijät huomiotta. Kuuntelijoissaan hän toivoo herättävänsä tunteita laidasta laitaan ja tarjoavansa samaistumispintaa.

– Haluun et mun biiseistä välittyy ne tunteet mitä mä tunnen ja kaikista parasta on se et jengi sais inspiraatiota niistä.

Itse ez on saanut inspiraatiota muun muassa perhosista. Ne laulaja kokee ikään kuin tavaramerkikseen.

– Perhonen ei nää omia kauniita siipiään ja se muistuttaa mua, että vaikka mulla ois paha olla tai huono fiilis, mun läheiset näkee mussa hyvän ja muistuttaa mua siitä. Niistä on tullu mun signature-juttu vuosien varrella.

Tuoreen singlen perusteella toinen leimallinen piirre artistille voisi olla trap-biittien käyttäminen jatkossakin. Mutta mitä muuta tulokkaalta on lupa odottaa?

– Lisää musaa! Mul on kasa demoja, joita työstetään jatkuvasti ja uutta musaa syntyy lähes viikottain. Albumi on laitettu mietintähattuun. Keikkailua en jaksa oottaa, niitä siis toivottavasti sitten, kun korona rauhottuu. Mulla on tosi isoja unelmia ja haluun / aion toteuttaa ne one by one.

Kuuntele Ideoit alta. Lyriikat löydät Klangin lyriikka-osiosta.