Tulokasartisti Milia haluaa purkaa tabuja ja elää ilman ”plan B:tä”

Vimugraphy

Ensimmäisen singlensä nimestä huolimatta Milia ei halua raidata kenenkään haipilla.

Kesäkuussa kotimaiselle musiikkikentälle saatiin jälleen uutta verta, kun Milia julkaisi ensimmäisen singlensä. Helsinkiläinen omakustanneartisti sai heti ensimmäisen julkaisunsa tuottajaksi Suomen isoimpien pop-artistien taustajoukoissa vaikuttavan Jurekin.

Sitäkin enemmän huomiota herätti kuopiolaislähtöinen artistin ensimmäisen singlen nimi. Ihan kuka tahansa ei tulisi mukaan peliin kappaleella, jonka nimi on Haluun sitä mitä Cheekki vetää.

Kappale sai heti julkaisunsa yhteydessä huomiota nousemalla esimerkiksi Spotifyn Aitoa suomiräppiä- ja Uuden musiikin lista -soittolistoille. Mistään klubibängeristä ei ole kuitenkaan kyse, sillä Milia haluaa puhua asioista, jotka ovat tabuja ja joihin liittyy stigmoja.

Mutta kuka on Milia? Klangi tapasi artistin Kalliossa. Lue haastattelu alta.

Moikka Milia, mikä fiilis ensimmäisen julkaisun jälkeen kun tuore single on ulkona?

”Tosi rauhallinen ja sellanen olo, et kaikki on menny just niinkun piti. Mun seuraava biisi tulee olemaan jotain ihan erilaista kuin Haluun sitä mitä Cheekki vetää, en malta odottaa että pääsen julkaisemaan lisää musaa.”

Millainen projekti kyseinen biisi ja musavideo kokonaisuudessaan oli?

”Biisin hookki on kirjoitettu puolitoista vuotta sitten ratikassa. Demotin biisin aika raakileena ja esitin kappaleen Jurekille, kun hän kävi vierailemassa HEO:ssa laulunkirjoittajalinjalla. Se oli ensimmäinen kerta, kun räppäsin koskaan livenä. Laitettiin luokkatilaan strobovalot vilkkumaan, ja kelasin vaan, että go big or go home. Haluun sitä mitä Cheekki vetää on itse asiassa ensimmäinen räppibiisi jonka oon koskaan kirjoittanut.

Julkaisun jälkeen käsikirjoitin ja ohjasin kappaleelle julkaistun musiikkivideon. Mulle on tärkeää, että musiikki, videot ja muu visuaalisuus muodostaa toimivan kokonaisuuden ja haluan olla niiden luomisessa vahvasti mukana. Milia-merchiä on myös luvassa.”

Kappaleessa herättää heti huomiota Cheekin nimen käyttäminen. Mitä mieltä olet siitä, että osa jengistä saattaa ajatella että raidaat kappaleella hänen nimellään ja haipillaan?

”Kun kirjoitin biisin hookkia, en ajatellut että raidaan kenenkään maineella. Biisi kertoo tilanteesta, jossa olin niin masentunut, että mielessä pyöri, että oispa edes välillä maaninen, että jaksaisin tehdä jotain. Hookki on otos masentuneen mielen harhaisista ajatusmalleista. Kappaletta tehdessä käytin referenssinä Cheekiä, koska hän on rohkeasti puhunut omista mielenterveysongelmistaan, mikä ei ole hänen asemassaan varmasti ollut helppoa.”

Milloin aloitit musanteon, räppäämisen ja riimien kirjoittamisen?

”Yläasteella musavalinnaisessa aloin laulaa ja samalla oli halu tehdä itse omat biisit. Sit meillä oli lukiossa bändi. Sillon kirjotin kieli poskella ekan kerran omaa musaa, genre tosin oli hardcore-punkkia. Lyriikkaa oon kirjottanut ala-asteelta saakka sinne kuuluisaan pöytälaatikkoon.

Pikakelauksella vuosia eteenpäin, kävin välillä sessioissa eri tuottajien kanssa. Sillon mulla ei ollut tarkalleen hajua mitä haluun tehdä, kunnes Sakke Aalto kehotti mua alottamaan räppäämisen. Otin sen aluksi vitsinä, mutta ajatus jäi alitajuntaan pyörimään.

Siihen aikaan lähinnä harrastelin musaa ja kuulin myös paljon heittoja ulkopuolisilta, että kannattaa pysyä turvallisesti oikeissa töissä. Että musaa voi sitten harrastella siinä sivussa. Työskentelin vaateliikkeessä visualistina, olin menossa normaalina työaamuna seiskaan töihin. Mulla oli jo pitkään ollut fiilis, että mun pitäis tehdä jotain muuta ja astelin sitten kahta minuuttia vaille seitsemän mun pomon puheille ja irtisanouduin. Työpaikassa ei ollut vikaa, mutta tajusin sillon että teen väärää juttua.”

Olet alun perin kotoisin Kuopiosta, millainen musaskene Savossa on?

”Savostahan tulee vaikka ketä, Jenni Vartiainen, Timi Lexikon, Jurek… Myös Paula Vesala on opiskellut Kuopiossa. Oon itse kuitenkin muuttanut jo pidempi aika sitten Helsinkiin, joten en tarkalleen tiedä mikä meininki siellä on tänä päivänä.”

Mitä mieltä olet kotimaisen hiphopin tämänhetkisestä tilanteesta?

”Pakko myöntää, että kuuntelen uutta musaa tosi huonosti, enemmän menee vanhaa Asaa ja jotain Kemmurua. Mutta oon tosi fiiliksissä esimerkiksi D.R.E.A.M.G.I.R.L.S:in tekemisestä.

Mulle henkilökohtasesti taide on kiinnostavinta, kun se tulee suoraan ihmisestä ilman liiallista kulmien suoraksi hiomista. On myös siistiä, että pieniä levy-yhtiöitä tulee koko ajan lisää ja musabisneksen valtarakenteet alkaa sitä kautta muuttua.”

Olet päässyt keikkailemaan jo hyvin, kerro hieman keikoistasi?

”Mulle valmiit biisit on asioita joita voi kuljettaa mukana ja kuunnella missä vaan, mutta livet on joka kerta täysin uniikkeja tilanteita, joissa yleisö ja artisti on suorassa kontaktissa. Oon itse kokenut mun esikuvien PMMP:n ja Asan keikoilla yleisössä ollessa sen saman yhteyden. Musta on maailman siisteintä, jos mä pystyn antamaan sellaisen kokemuksen keikoillani mun yleisölle. Niissä hetkissä on mun mielestä taikaa.

Vedin alkukesästä ekan oman soolokeikan, jonka lisäksi mua on pyydetty esiintymään eri tapahtumiin. Suvilahti TBA:ssa järjestetyssä Mimmit räppää -illassa mut äänestettiin yleisön suosikiksi. Se ja sieltä saatu suora palaute yleisöltä loi tosi paljon uskoa omaan tekemiseen.

Milia on hahmo jona voin sanoa asioita, joita en uskaltais tai haluais sanoa Miljana. Jos tekisin musaa omalla nimelläni, en luultavasti sanois että haluun sitä mitä Cheekki vetää. Milia on mun alter ego, hahmo, joka tulee musta, mutta joka uskaltaa sanoo asioita paljon suoremmin. Miliassa yhdistyy mun pimeimmät puolet ja samalla supervoimat. Potenssiin tuhat.”

Onko sulla ollut musiikkiuran varalle plan B:tä?

”Ei. Will Smith sanoi joskus hyvin, ”There’s no reason to have a plan B, because it distracts from plan A.”

Tällä hetkellä elän mun plan A:ta todeksi kokoajan. Toteutan mun unelmia kun julkaisen musiikkia ja keikkailen ihmisille. Sillä ei oo mulle väliä, keikkailenko kymmenelle vai kymmenelletuhannelle ihmiselle. Kun mä vaan teen sitä mitä oikeesti haluan, oon jo onnistunut.”

Milia keikkailee lauantaina 27. heinäkuuta Ääniwallissa sekä keskiviikkona 14. elokuuta Bar Loosessa. Katso Haluun sitä mitä Cheekki vetää -video alta.