Tech N9ne keikkailee tänään Tavastialla – ainakin nämä rap-titaanin kappaleet kannattaa ottaa haltuun

Tech N9ne poseeraa kädet puuskassa.
Strange Music Inc

Suomalaiset hiphop-vaikuttajat nostivat esiin keskeisiä julkaisuja artistin laajasta katalogista.

Vuosien odotus on ohi, sillä ensimmäisen kerran Suomessa syksyllä 2012 keikkaillut Tech N9ne palaa tänään Tavastia-klubin lavalle. Teknisenä ja nopeana sylkijänä tunnettu artisti tuo tällä kertaa mukanaan myös hänen omalle Strange Music -lafkalleen sainatun Krizz Kalikon.

Katalogia Tech N9nella on tuhdisti, sillä pitkän linjan tekijä aloitti uransa jo 1990-luvun alussa. Yli kaksi miljoonaa levyä myynyt underground-kulttinimi julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1999, ja sittemmin erilaisia projekteja on tipahdellut tasaiseen tahtiin.

Mutta mitkä Tech N9nen julkaisuista ovat tehneet vaikutuksen suomalaisiin hiphop-vaikuttajiin? Klangi otti kuulusteluun artistin tuotoksia vuosikausia luukuttaneet Brädin, Loasteezen, MC Kajon, OG Tiputuksen sekä Olli Antonion DJ:nä / tuplaajana toimivan Sebastian Santo$in. Lue alta mitä kappaleita he nostivat esiin Tech N9nen tuotannosta.

Leave Me Alone (2009)

Brädi: ”Olin tuolloin vielä tiiviisti Cheekin keikkaryhmässä ja tämä oli keikka-auton vakiomatskua ja jonkin sortin ”voimabiisi” pitkän aikaa, ehkä vieläkin. Voitin tällä Cheekin, TS:n ja DJ Luoman myös Techin faneiksi.

Oon seurannut miehen uraa melko lailla koko ajan ja ykkösasia on tietysti ihan friikkitason osaaminen ja monipuolisuus. Independent-meno ja koko Strange Music -imperiumin rakentuminen ja älyttömät keikkamäärät saavat myös hatun nousemaan kaverin kohdalla.”

Worldwide Choppers feat. Busta Rhymes, Yelawolf, Twisted Insane, Ceza, JL, Twista, U$O & D-Loc (2011)

OG Tiputus: ”Yayo! Ihan alkuun on pakko mainita että en ole suurin Tech N9ne -tietäjä, mutta olen tutustunut kuitenkin enemmän tai vähemmän kaverin tuotantoon vuosien varrella. Mieleen tulee festarikesä 2011, sillä Tech N9ne oli tuolloin julkaissut All 6’s and 7’s -levyn, joka oli raskaassa rotaatiossa koko kesän. Wordwide Choppers iski itseeni koviten jo pelkästään kansainvälisen toteutuksen johdosta, mutta onhan se myös sairas biisi!

Elokuun 2011 alussa frendi kävi vielä leimauttamassa hihaansa Strange Music -logon, mikä kruunaa muistot. Lämmittää mieltä nähdä kuinka isoksi miehen luoma brändi on kasvanut. Teknisyys ja delivery ovat myös ihan omalla tasollaan. ”I’m lightyears ahead of my peers!”

Am I a Psycho? feat. B.o.B & Hopsin (2011)

Sebastian Santo$: ”Olin biisin julkaisun aikoihin todella hukassa oman elämäni kanssa ja kelasin että olenko mä tulossa hulluksi tai jotain. Sitten kuulin tämän biisin ja sain siitä voimaa. Aloin pikkuhiljaa tajuamaan, että oikeasti kaikki on hyvin ja että oon vaan vellonut liian kauan omissa keloissa. Samalla tämän biisin kautta löysin mulle ihan uuden ja todella lahjakkaan räppärin Hopsinin.”

Speedom (WWC2) feat. Eminem & Krizz Kaliko (2015)

Loasteeze: ”Ei ehkä meikän lemppari, mutta Speedom (WWC2) oli mielenkiintonen siinä mielessä että se oli Tech N9nen ja Eminemin eka yhteinen biisi. Biisistä teki vielä siistimmän se, että messissä oleva Krizz Kaliko pitää pintansa kuulostamatta heikolta kahden jättiläisen vierellä, mikä olisi ihan mahdollista.

Kappaleessa kuullaan jokaiselta erittäin kovat verset jotka eivät todellakaan jätä kylmäksi. Kertsi on ihan jees, ei hyvä mutta ei se biisiä pilaakkaan. Muistaakseni biisin tekoprosessi meni vielä niin, että Eminem oli sanonut tulevansa messiin jos Tech N9ne hyppää joskus hänen biisilleen. Sitä odotellessa…”

What If It Was Me feat. Krizz Kaliko (2016)

MC Kajo: ”Techin kohdalla on oikeastaan mahdotonta mainita yhtä suosikkia, sillä kaverin koko tuotanto on täynnä toinen toistaan päräyttävämpää kamaa. Ensimmäisenä mieleeni nousi kuitenkin tämä kappale.

Biisissä Techin musikaalisesti suorastaan nerokas flow pääsee mainiosti oikeuksiinsa, kun biitin tahtilaji on hieman rap-musalle vieraampaa sorttia. Poliittisen räpin ystävänä kappaleen poliisiväkivaltaa arvosteleva sanoma miellyttää myös omaa korvaa. Kaiken kruunaa lopussa Krizz Kalikon ihan överit laulumelodiat. Viis kautta viis!”