TASOI Recordsilla uransa aloittanut Diison nousee uudelle levelille itsenäisenä artistina

Diison on viime aikoina keskittynyt tuottamaan enemmän itse, sillä hänen on aina ollut helpompi kirjoittaa omiin biitteihinsä.
Joonas Luoto

Diisonin paluuna toimii tuplasingle, jolla kuullaan uudistunutta soundia.

TASOI Recordsin ensimmäisenä sainauksena vuonna 2015 pinnalle noussut Diison julkaisee uutta materiaalia muutaman vuoden tauon jälkeen. Samalla tuottamisesta innostunut suomalais-jamaikalainen artisti esittelee uudistuneen soundinsa, jonka hän löysi esimerkiksi Kingfishiä ja Palefacea tuottaneen Johan ”Jayey” Lönnbergin kanssa.

Uudella tuplasinglellä on mukana kappaleet Lupauksii ja Sun takii, joiden äänimaailmoissa yhdistellään 80-lukua ja modernia poppia sanoitusten liikkuessa ihmissuhteiden ympärillä. Lisää materiaalia 33-vuotiaan artistin tulevalta debyytti-EP:ltä tai -albumilta tullaan julkaisemaan kesäksi.

Soundimaailman lisäksi tuore projekti eroaa Diisonin aiemmista tekemisistä myös julkaisumuotonsa kautta. Tällä kertaa musiikin julkaisu tapahtuu itsenäisesti ilman Mikael Gabrielin perustaman labelin tukea.

Mutta millainen on 2020-luvun Diison? Klangi haastatteli artistia.

Lupauksii on synabängeri, josta Diison uskoo jokaisen rentun tunnistavan itsensä. Kappale kertoo parisuhteesta jossa yhteiset haaveet ovat todellisuudessa yksipuolisia.

Joonas Luoto

Yli kahden vuoden julkaisutauko omasta materiaalista on tällaisena hektisenä someaikana pitkä breikki artistille. Mitä kaikkea elämässäsi on tapahtunut kuluneen kahden vuoden aikana ja miten tämänhetkinen Diison eroaa muutaman vuoden takaisesta Diisonista?

”Viimeiset kaksi vuotta olivat aikamoista vuoristorataa kaikinpuolin. Ikävimpiä asioita oli hyvän ystäväni vakava sairastuminen josta onneksi selvittiin. Musiikillisesti kävin läpi vaiheen jolloin kirjoittaminen ei oikein inspannut joten keskityin tuottamiseen. Se oli hyvä, koska ilman sitä tämä tuplasingle ei olisi ikinä syntynyt. Ylipäätään artistina olen rohkeampi kuin kaksi vuotta sitten. Nykyään teen juuri sellaista musiikkia mitä itse haluan enkä stressaa miten se otetaan vastaan.”

Miten kuvailisit uudistunutta soundiasi ja mistä löysit inspiraation siihen?

”Sitä on vaikea kuvailla, kun siinä on vaikutteita niin monesta musagenrestä. Inspiraatiota olen ammentanut ainakin synthwavesta, popista ja cloudräpistä.”

Uudet kappaleesi poikkeavat selkeästi aiemmasta tuotannostasi. Harkitsitko missään vaiheessa artistinimesi vaihtamista?

”Nimenvaihto kävi kyllä mielessä, mutta en kokenut sitä tarpeelliseksi tässä vaiheessa uraa.”

Mistä nimi Diison muuten tulee?

”Diison-nimen löysin netistä kun koitin keksiä hyvää artistinimeä. Päätin googlettaa raamatullisia nimiä ja Diison pisti silmään. Diison oli joku ruhtinas Vanhassa testamentissa ja ajattelin että se olisi leija artistinimi. Myöhemmin huomasin että Diison tarkoitti jollain vieraalla kielellä antilooppia ja tuumin, että se on kohtaloa koska horoskooppini on kauris. Nykyään pidän yhteensattumaa hieman kaukaa haetulta ja nimen syntytarina lähinnä huvittaa.”

Millaista musiikkia olet itse viime aikoina kuunnellut? Onko omilla soittolistoillasi ollut jotain yllättäviä nimiä?

”En tiedä onko mitään niin yllättävää, mutta listoilla on soinut muun muassa 070 Shake, Charli XCX, Ecco2k ja The Weeknd. Kielimuurista huolimatta kovassa kulutuksessa on ollut myös norjalainen räppi, muun muassa Karpe ja Unge Ferrari.”

Miten löysit norjalaisen räpin?

”Ensikosketus oli 2000-luvulla englanninkielellä räppäävät Madcon ja Paperboys (jotka kuuluivat samaan Alien Allies -posseen Redraman kanssa, toim. huom). Uudempaan musaan törmäsin netistä. Esimerkiksi Unge Ferrarin bongasin jonkun Facebook-päivityksessä muutama vuos takaperin.”

Onko heidän tuotantonsa onnistunut yhtään innostamaan opiskelemaan norjan kieltä?

”Kyllä se vähän innosti. Norja on makee kieli, mutta itse en ainakaan opi kieliä hyvin koulunpenkiltä. Ehkä jollain appillä vois kokeilla.”

Tuplasinglen toinenkin biisi Sun takii on kirjoitettu parisuhdenäkökulmasta. Se on kuitenkin myös vertauskuva nykyihmisen epäterveestä suhteesta sosiaaliseen mediaan.

Joonas Luoto

Kasariestetiikka on ollut jo hetken isosti pinnalla. Mikä siinä vetoaa itseesi?

”En tarkalleen tiedä, kasarisoundi on jotenki vaan wavy. Kasaribiiseissä on usein isot reverbit ja elämää suurempi meininki, mikä on erittäin jees. Osa viehätyksestä on varmasti myös nostalgiaa.”

Mikäli saisit kenet tahansa 1980-luvun isoimmista staroista näyttelemään videollesi, niin kuka sillä nähtäisiin ja millaisessa roolissa?

”Ehdottomasti Eddie Murphy! Vois tehä remaken Coming to American (suom. Prinssille morsian, toim. huom.) parturikohtauksesta. Eddie näyttelis tietenkin kaikkia rooleja mitä alkuperäisessäkin.”

Minkä kasari-ilmiön toisit näistä takaisin ja miksi: vesisängyt, pelihallit vai lapsilta kiellettyjen leffojen pohjalta tehdyt piirretyt?

”Vesisänky ois leija mut ei niis pysty nukkuu! Pitää varmaan valita pelihallit. Malmin huudeilla oli ainakin yhdessä vaiheessa sellanen retropelihalli missä tuli käytyä kerran.”

Päätit julkaista tämän tuplasinglen itsenäisesti, joten et ilmeisesti ole enää Tasoi Recordsin alla. Samoin ainakin OPA julkaisee nykyään omaa materiaaliaan itse. Millaisena näet lafkan tilanteen tällä hetkellä?

”En varsinaisesti eronnut lafkasta, mutta kun ilmaisin mun A&R:lle että haluan julkaista projektin omakustanteena, niin sieltä annettiin vihreää valoa. Olin ensimmäinen Tasoi-artisti joten oli tilanne jatkossa mikä tahansa, tunnen aina olevani ainakin osa Tasoi famia. Labelin tilanteesta en osaa sen kummemmin sanoa, mutta olen erityisen ylpeä PastoriPiken menestyksestä.”

Mitkä ovat olleet tärkeimpiä asioita mitä opit ollessasi levy-yhtiön listoilla?

”Yleisesti ottaen olen ainakin oppinut että isommillakaan levy-yhtiöillä ei ole mitään taikasauvaa menestykseen, kaikki on artistista kiinni.”

Millaisia haaveita sinulla on urallesi tällä hetkellä?

”Isoja biisejä, isoja videoita ja isoja keikkoja!”

Loppuun totta kai se tärkein: milloin Suomen ainoa oikea MadLipz-jumala blessaa seuraajiaan uusilla videoilla?

”Loistava kysymys! En osaa vielä sanoa. Mysterious are the ways of the MadLipz God.”

Lupauksii / Sun takii -tuplasingle julkaistaan perjantaina 10. huhtikuuta. Kappaleiden lyriikat löydät julkaisun jälkeen Klangin Lyriikat-osiosta.