Tasa-arvo ei ole oletus, muistuttaa suomalaisen r’n’b:n ja soulin uusi lupaus

Jesse Kulpakko

Rosa Coste vakuuttaa heti ensijulkaisustaan lähtien.

Rovaniemi ei todennäköisesti tule monellekaan mieleen kun puhutaan suomalaisesta r’n’b:stä ja soulista, mutta tilanteeseen saattaa olla tulossa nopeasti muutos. Siinä määrin vakuuttavalta kuulostaa musta-debyyttisinglensä julkaissut Rosa Coste, joka tuo oman lisänsä suomalaiseen musiikkiskeneen erottuvalla soundillaan ja painokkailla teksteillään.

24-vuotiaan laulajan ja lauluntekijän esikoissingle on pienen lapsen perspektiivistä kirjoitettu tarina, jossa artisti tutkii identiteettiään ja etsii paikkaansa maailmassa. Tunteikkaasta kappaleesta kuulee kuinka lapsi janoaa isänsä läsnäoloa paikkakunnalla, jolla työmahdollisuudet eivät 1990-luvulla olleet kummoiset varsinkaan ulkomaalaistaustaisille.

Kappale uhmaa käsitystä siitä, että Suomessa kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti. Terapeuttisella tekstillään Coste käsittelee tummaihoisena tyttönä hyvinvointivaltiossa kasvamista samalla kun televisiossa näkee jatkuvasti samanvärisiä ihmisiä vastakkaisissa oloissa.

Tulokkaalla on tekeillä ole varovainen -EP, jonka äänimaailmassa tullaan myös kuulemaan muun muassa afrobiittejä. Ensimmäiselle singlelle kuvatun videon näet alta.