Takas tokaa kertaa? Se ei ole poissuljettua, mutta vahalle Kyästi Manse on ainakin suuntaamassa

Daniele Rogazione

Tamperelaisveljekset perustivat oman labelin julkaistakseen astetta härkäisemmän uusintapainoksen.

Tiäksää? Ai et?

No silloin kannattaa ehkä tiputtaa neula Majurin Nätti-Jussi EP:lle. Luit oikein, sillä aikoinaan niin Majakkana kuin Kyästi Mansenakin tunnetun tamperelaisen vuoden 2012 Nätti-Jussi EP:stä on tulossa vinyylipainos.

Projektihan muistetaan aikoinaan paljon haipatun Suo, kuakka ja Jussi -debyyttialbuminsa julkaisematta jättäneen tamperelaisartistin ensimmäisenä isompana kokonaisuutena. Sen tunnetuimmaksi raidaksi nousi Beni Blankon tuottama Kato ny äijjää, joka on striimannut kultaa.

Nyt jo eläköitynyt Majuri ilmoitti tulevasta vinyylipainoksesta viime viikonloppuna Instagramissa. Postauksen näet alta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Jussi Karvonen (@jusakarvonen) jakama julkaisu

Kuten postauksesta ilmenee, on vinyylijulkaisun takana tamperelainen levykauppa Sammakka-Pop tai tarkkaan ottaen sen perustaneiden Olli ja Lauri Sammakan levymerkki Jiirilevyt. Ennen Majurin EP:n uusintapainosta tuoreelta labelilta ei ole tullut julkaisuja.

Onko siis Svart Recordsin, Rolling Recordsin ja Levykauppa Äxän ohella lisenssien hankkiminen suomirap-uusintapainosten tekemiseksi alkanut kiinnostaa tamperelaisiakin? Klangi tiedusteli asiaa Sammakan veljeksiltä, jotka tunnustautuivat etenkin hiukan vanhempien, pääasiassa vuosien 2000-2010 välillä ilmestyneiden suomiräppijuttujen ystäviksi.

– Suomirap-vinyyleitä ei oo nyt muita suunnitelmissa, mutta pidetään korvat höröllä ja silmät auki. Jos tulee jotain mielenkiintoisia eteen, niin totta kai voidaan harkita julkaisevamme, Olli Sammakka kertoo.

Toistaiseksi suunnitelmissa ei siis ole lähteä julkaisutoimintaan sen enempää, sillä käytettyjen levyjen diilaamisen on tarkoitus pysyä veljesten päätoimena jatkossakin. Mutta miksi kaksikko sitten halusi painattaa nimenomaan Majuria vinyylimuotoon?

– Majuri päädyttiin nyt ottamaan julkaisuun ihan sillä että kukaan ei tosta vinyyliä tehnyt ja sitä levyähän on odotettu tässä vuosikaudet. Nätti-Jussi EP on meille helposti tärkein suomirap-julkaisu mitä on tehty 2010 jälkeen, joten oli ehdottoman tärkeää että siitä saatiin vihdoin fyysinen julkaisu aikaan.

Lisäksi veljekset kokivat hienoksi ajatukseksi pistää oman kotikaupungin sonnin julkaisu pihalle. Heidän mielestään osa ei välttämättä enää muista mitä loppuvuodesta 2004 Turnin’ Recordsin Sitä hyvää paskaa vol. 1 -mixtapella debytoinut artisti toi peliin.

– Jengi on ehkä unohtanut jo miten kova punchline-MC Majuri oli, mut kun Nätti-Jussi pärähtää nyt vinyylillä saataville vuosien jälkeen niin uskoisin että kysyntää taas on ja arvostusta löytyy sille miten kova Majuri oikeesti oli riimitteleen.

Kaksikolle suomiräpin julkaisu tuntuu muutenkin luontevalta. Vaikka liike ei olekaan profiloitunut pelkästään rap-musiikin myyntiin, niin genrellä on silti erityinen paikka varsinkin Ollin sydämessä.

– Siihen että hiphop-valikoima olisi kaupungin paras on panostettu paljon ja ollaan toivottu että hiphop-väki löytää meille ostoksille. Ehkä tän julkaisun myötä samaa musaa kuunteleva jengi löytää myös meidän kaupan, koska ton musan valikoimaa meillä on paljon käytettynä.

Redrum-187 -sivustoakin aikoinaan perustamassa ollut Olli teki nuorena itsekin räppiä osana paikallista Musta Perjantai -kokoonpanoa. Lauri taas on soittanut dancehall / reggae soundsystemissa nimeltä Oak Leaf Soundsystem, jonka muita jäseniä olivat Prince Rufus, Venkari ja Lord Est.

Sittemmin veljeskaksikko on keskittynyt ensisijaisesti muiden musiikkiin myymällä pääasiassa käytettyä vinyyliä. Vuodesta 2014 toimineen liikkeen valikoimissa on toki muitakin formaatteja ja uusia levyjä löytyy jonkin verran, tosin lähinnä hiphopin ja rytmimusan puolelta.

– Tämän lisäksi me huolletaan levysoittimia ja restauroidaan vanhoja hi-fi -laitteita, meidän ykkösjuttu on silti nää levyt ja niiden myynti.

Majurin EP:n uusintapainoksen alkaa liikkua tiskin yli ensi keväänä, kun 200 kappaleen numeroitu erä saapuu painosta. Niistä neljäsosa myydään personoidulla tarralla, jossa on jokin Majurin lausahduksista sekä artistin signeeraus – tästä ei siis paljon härkäisemmiksi suomirap-uusinnat mene!