Timo Pieni Huijaus valitsi uransa viisi olennaisinta fiittiä

Samuli Vienola

Näillä fiiteillä on ollut tärkeä osa TPH:n artistiudessa.

Vaatesuunnittelijanakin tunnettu Timo Pieni Huijaus on pitkän hiljaiselon jälkeen toden teolla uudelleenaktivoitunut räppärinä. Ensimmäiset merkit comebackista kuultiin viime vuonna, kun helsinkiläisartisti vieraili Kalle Kinoksen kanssa WYK:n kakkossinglellä sekä pariinkin otteeseen Spektin kolmannella albumilla.

Nyt paluu on edennyt jo siihen pisteeseen, että ulkona on kaksi uutta soolosingleä. Fiittien tekeminenkään ei ole kuitenkaan unohtunut, kuten vierailut Rekamin uusimmalla albumilla ja Sebastian Da Costan tuoreella singlellä ja sen videolla osoittavat.

TPH onkin tyypillisesti ollut fiittaajana nimi, joka – jos nyt ei ihan esimerkiksi jenkkikollegansa Ludacrisin tapaan varasta show’ta – onnistuu aina tuomaan lisäarvoa raidalle kuin raidalle. Mutta mitkä fiitit TPH:n itsensä mielestä ovat niitä olennaisimpia yli 15 vuoden mittaisen uran ajalta?

Viiden keskeisimmän vierailun valitseminen ei ole ihan heinäntekoa, onhan porvoolaistaustaista artistia on kuultu useiden Rähinä-julkaisujen lisäksi monien oman klikin ulkopuolistenkin nimien levyillä. Yhteistyökumppaneita riittää aina Flegmaatikoista Junon kautta Mikael Gabrieliin, joiden kappaleiden lisäksi TPH:n panosta on kuultu muutamilla remix-projekteilla.

Listaaminen kuitenkin onnistui, joskaan mistään kiveenhakatusta Top 5 -listasta ei kannata puhua. Nämä tuntuivat artistista itsestään tänään olennaisimmilta TPH-fiiteiltä, mutta huomenna lista saattaisi olla jo toisenlainen.

Brandon – This Town (Remix) feat. Ii (2004)

”Olin kuullu biisistä jonkun version Ooppera-yökerhossa, ja tuli fiilis et haluun hyppää siihen messiin. Otin koodii Brandonille ja Sakelle. Sukelsin sisään, ja avot! Varhaisemmasta tuotannostani värssy, jossa ei oo mitään feelua.”

Elastinen – Fisuu feat. Timo Pieni Huijaus (2006)

”Tää träkki oikeastaan lähti meidän yhteissessarista. Kimmo soitti mulle biitin, ja sit lähdettiin miettii yhes kertsii. Prosessi oli aika nopee, kuten meillä kahdella siihen aikaan yleensä oli. Hieno biisi, ja hieno ajankuva. Omat osuudet oli tarkoitettu jotenkin kritiikiksi viinanjuontia kohtaan, mut hyvinhän se onnistu.”

Asa – Yksinäisyyden ja yhtenäisyyden vuori feat. Timo Pieni Huijaus (2006)

Matin kanssa meillä on yhteishistoriaa koko tän vuosituhannen ajalta, joten on ihme et ollaan vain yks träkki tehty yhdessä. Masa on inspiroinu mua paljon kirjottajana, ja tässä biisissä se kuuluu aika vahvasti. Hieno biisi, ja hienot huilut. Tais olla Davon tuotanto?”

Kapasiteettiyksikkö – Terveisiä feat. Timo Pieni Huijaus (2006)

”Tää on edelleen must yks parhaimpia värssyjä mitä oon ikinä kirjottanu. Edelleen diggailen sitä todella paljon. Ei yhtään turhaa lainii, ja niit on kuitenkin parinkin biisin verran.”

JVG – Kasarin lapsi feat. Timo Pieni Huijaus (2011)

Galis sano mulle joskus, et olin eka jota ne pyys feattiin niiden levylle, go figure. Mut siisti biisi ja siisti oli nähä ukkojen kehittyminen maan ykkösartisteiksi. Kävin Ogelissa niiden studiolla nauhottaa ton, ja jos en väärin muista niin oli yhellä otolla. Galis voi korjaa jos oon väärässä.”