”Suru on jotenki tosi gangstaa” – Adikian debyyttialbumi julkaistaan lokakuun lopussa

Tiina Palm

Pitkäsoiton pääteemoja ovat menetys ja äitiys.

Vuonna 2017 räppipäiden tietoisuuteen ensimmäisillä julkaisullaan noussut Adikia on saanut debyyttialbuminsa valmiiksi. Kymmenen kappaleen henkilökohtainen ja instrospektiivinen kokonaisuus on nimeltään Äiti.

Levyllä Adikia käsittelee oman äitinsä menettämistä päiväkirjamerkinnän tarkkuudella. Samalla helsinkiläisartisti laajentaa äiti-teemaa käsittelemään laajemmin omaa positiotaan hiphop-kentällä ja yhteiskunnassa.

– Äiti on päiväkirjamainen kuvaus kahdeksan vuoden ajanjaksolta, jonka aikana oon kasvanu aikuiseksi surun rinnalla. Äidin menettäminen aikuisuuden kynnyksellä pakotti ottamaan roolin oman itsensä äitinä ja tietyllä tavalla myös suhteessa muihin oman ikäisiin, Adikia kertoo tiedotteessa.

Kokonaisuutta kuvaillaan soinniltaan unenomaiseksi ja soundeiltaan iskevän moderniksi hiphop-pläjäykseksi. Tiedotteen mukaan sen elokuvamaisuus antaa tulitukea Adikian maalailevalle flow’lle ja tunteiden räiskinnälle.

– Ajan kuluessa suru muuttuu osaksi identiteettiä, siitä tulee tuttua, turvallista ja jopa vahvuutta. Suru on jotenki tosi gangstaa, kun on menettäny läheisen tietää jotain mitä muut ei. Äitiys taas on konseptina pehmeetä auktoriteettia, mikä ei liity välttämättä mitenkään siihen onko ollut raskaana vaan mitä on tuonu tähän yhteiseen maailmaan.

Levyltä on julkaistu ennakkoon singlet Niket, Lentokone ja Seinät, joista ensimmäisellä fiittaa Särre ja viimeisellä Memphis-legenda Gangsta Boo. Heidän lisäkseen albumilla vierailevat Adikian Matriarkaatti-partneri Mon-Sala sekä Kalifornia-Keke, joka on tuottanut kokonaisuuden yhdessä Rosewoodin kanssa.

Äiti julkaistaan perjantaina 29. lokakuuta. Levyn julkaisijana toimii indielafka Rutilus.