Spotifyn kuunnelluimpien suomirap-julkaisujen listat vuodelta 2020 ovat tässä

Sexmane onnistui nousemaan mukaan kymmenen kuunnelluimman albumin listalle.
Samuli Vienola

Suoratoistopalvelu julkaisi vuosikatsauksensa.

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify tarjoaa vuosittain käyttäjilleen tilaisuuden tarkastella kulunutta vuotta musiikin kuuntelussa julkaisemalla omat tilastonsa. Nyt Spotify on paketoinut kasaan tämän vuoden musiikkitilastot.

Hiphop-kulttuuriin erikoistuneena suomalaisena mediana Klangia kiinnostaa etenkin suomirap-tilastot. Tavoitimme Suomen Spotifyn kuratoinnista vastaavan Samuli Väänäsen kommentoimaan poikkeuksellisen vuoden tilastoja.

– Listat osoittavat sen, että suomalaisen räpin suosio tuntuu edelleen jatkuvan ja kasvavan vuosi vuodelta. Se on ihan mahtava juttu – ei pelkästään toki räppimusan ja -kulttuurin takia, mutta myös ylipäätänsä kotimaisen musiikkikulttuurin elinvoimaisuuden vuoksi. Räppigenre elää koko ajan ja se myös varmasti innostaa muiden genrejen artisteja miettimään, voisiko asioita tehdä uudella tavalla, Väänänen sanoo.

Väänänen itse pitää hienona sitä, että uusia ja nuoria artisteja sekä tekijöitä nousee esiin jatkuvalla syötöllä.

– Pinnan alla kuplii jatkuvasti ja olen varma, että ensi vuoden aikana esiin nousee todella paljon mielenkiintoisia nimiä, joista tänä vuonna ei vielä olla kuultu.

Käyttäjillä on tuttuun tapaan mahdollisuus tarkastaa myös omat kuuntelutilastonsa. Tilastollisia kategorioita ovat muun muassa käyttäjien suosikkikappaleet ja -artistit sekä kuunnelluimmat genret.

Lisäksi suoratoistopalvelu luo kuuntelijoille valmiiksi kaksi soittolistaa, jotka ovat Suosikkikappaleet vuonna 2020 ja Missatut huippukappaleet. Oman Spotify-vuosikatsauksen voit tarkistaa täältä.

Mutta mitkä ovat ne kuumimmat nimet tällä hetkellä Spotifyn mukaan? Tsekkaa listat alta.

Top 10 suomirap-kappaleet

 1. william – Penelope (feat. Clever)
 2. Elastinen – Epäröimättä hetkeekään (feat. Jenni Vartiainen)
 3. JVG – Ikuinen vappu
 4. Kube – 100
 5. JVG – Pintakaasulla
 6. Kube – Japanese Drip (feat. Cledos)
 7. Mikael Gabriel – Oli aikoi
 8. Cavallini & Shrty (feat. Gettomasa) – 16v
 9. Gasellit – Kuvittele meidät siellä
 10. Cledos – KYSYMYS (feat. Pyhimys)

Top 10 suomirap-albumit

 1. william – Shakespeare
 2. Pyhimys – MIKKO
 3. MKDMSK – MKDMSK
 4. JVG – Rata/Raitti
 5. Cledos – CEISSI
 6. Gettomasa – Diplomaatti
 7. Spekti – Rakas Spektistan
 8. Cheek – Kuka muu muka
 9. Kube – Hakunila Killah
 10. Sexmane – Sextape

Listojen kärkinimet eivät todennäköisesti yllätä ketään niistä jotka ovat ylipäätään seuranneet kotimaista musiikkikenttää. Nostetaan kuitenkin esiin muutama huomio Spotifyn tarjoamasta datasta.

Ensimmäiseksi huomionarvoista se, että niin yksittäisissä kappaleissa kuin albumeissakin kuunnelluinta kärkeä edustavat tuoreet julkaisut. Kaikki julkaisut ovat tältä tai viime vuodelta lukuunottamatta jo eläköityneen Cheekin Kuka muu muka -albumia, joka julkaistiin syksyllä 2013.

Tekijöiden osalta valtaosalla on jo reilusti kilometrejä takanaan, mutta listoilla on myös muutamia ainoastaan pari-kolme vuotta pelissä mukana olleita nimiä. Tammikuussa 2019 kuolleen MKDMSK:n postuumi albumin valtava suosio osoittaa, että artistilla oli mieletön potentiaali.

Yksittäisten kappaleiden listalla JVG, Kube ja Cledos ovat edustettuina kaksin kappalein. Pitkäsoittojen puolella vastaavaa tilannetta ei ole yhdelläkään artistilla, vaikka esimerkiksi Gettomasalla voisi ainakin teoriassa olla erittäin hyvät mahdollisuudet siihen.

Pitkäsoittojen listauksessa on hienoa huomata, että ilman ison koneiston tukea on mahdollista nousta jopa kymmenen kuunnelluimman albumin joukkoon ja vieläpä debyyttialbumilla. Sexmanen itsenäisesti julkaistulla Sextapella on tällä hetkellä jo 55 listaviikkoa takana, joten ihme on jos Emma Gaala ei huomioi artistia Vuoden tulokas -ehdokkuudella.

Tällä hetkellä rap-kentällä sooloartistit tuntuvat olevan isommin edustettuina kuin ryhmät. Ehkä syynä on hiphopiin sisäänrakennettu kilpailullisuus, jota tällaiset listauksetkin ruokkivat?