So Damn Tuff on huolehtinut kingeimmistä selektioista jo 10 vuotta – olennaisimmat niistä koottiin mixtapelle

Eetu Kevarinmäki

Kollektiivi on ollut mukana nostamassa useita artisteja pinnalle.

Turussa räppi on raikunut tasaisesti jo pitkään, mistä yhtenä todisteena toimii DJ-kollektiivi So Damn Tuff. Mikäli tilanne olisi ollut toinen, niin kokoonpanon 10-vuotissynttäreitä olisi juhlistettu näihin aikoihin.

Klubi-illan ja DJ-kollektiivin ydinporukka on koostunut alusta lähtien kolmesta DJ:stä ja yhdestä graafikosta. Klubeilla soittavat vakio-DJ:t DJ Chuck Main, DJ Double M ja DJ Sammy Jam, kun taas visuaalisesta puolesta on useimmiten vastannut graafinen suunnittelija Eero Mäkelä.

Kokoonpanon jäsenet kuvailevat klubiansa Suomen rajuimmaksi eikä ihan suotta, sillä vuosien varrella klubi on nostanut esiin useita nykyräpin tärkeitä vaikuttajia. Tällaisiin nimiin lukeutuvat esimerkiksi NCO ja hänen edustamansa Mauno Gang sekä TIPPA.

– So Damn Tuff on mun mielestä erinomainen esimerkki siitä, miten DJ-hommat sekä rakkaus musiikkia ja kulttuuria kohtaan on tuonut tosi erilaiset ihmiset yhteen. Ei me kymmenessä vuodessa olla tultu varmaa yhtään fiksummiks ja takuulla ei olla rikastuttu, mutta ollaanpahan saatu toisistamme elinikäisiä ystäviä. Ja se on asia, jolla on oikeasti merkitystä, DJ Double M sanoo.

Pikku-Torressa tupa täynnä.

Sami Lankiniemi

Kollektiivi pyrkii tekemään klubi-illoissaan vaikutuksen täsmällisillä hiphop-selektioillaan.

– Meille on ollut aina alusta asti tärkeetä tietynlainen ”sivistäminen” ja biisivalinnoilla yllättäminen. Sitä kautta esimerkiksi Heavy D & The Boyzin Black Coffee -kappaleesta on tullut meidän klubille tosi iso biisi, aika varma floorfiller. Samoin joku Juicy J:n Who Da Neighbors tai Zip & Double Cup on toiminut So Damn Tuff -illoissa Pikku-Torressa ihan eri tavalla kuin missään muualla, DJ Double M täsmentää.

Klubit ja DJ:t tekevät levyillä ja vaatteilla kauppaa siinä missä artistitkin. Merchien ja mixtapejen tekemien on tuttua myös So Damn Tuffille, joten kymmenenvuotistaipaleen kunniaksi tiedossa saattaakin olla uuden miksauksen lisäksi kollabomerchiä.

– Merch on ollut meille ihan aina tärkeä osa klubia. Ollaan duunailtu paitoja välillä itekseen ja välillä Muki Sportin kaa kimpassa. Tähän 10-vuotisjuhlaan ollaan vähän hahmoteltu spessumpaa juttua, mutta viedään ajatukset maaliin sitten, kun tiedetään koska päästään pitämään synttärijuhlat. Olisi tosi nasta tehdä Muki Sportin kaa tämäkin ja sitten myydä tuotteita ite siinä klubi-illan yhteydessä, DJ Double M kertoo.

Kymmenvuotisjuhlat jäävät vielä hautumaan, mutta niitä odotellessa on hyvä hetki tyypata uunituore 10 Years of So Damn Tuff –mixtape. Tämän hetken haipeimpien rallien tai ultimaattisimpien rap-klassikoiden sijaan sillä kuullaan niitä kappaleita, joita klubilla on soitettu ja fiilistelty vuosien varrella.