”En aio esittää yhtään mitään mitä en ole” – haastattelussa Raakasaga

Loasteeze

Raakasaga viimeistelee Rekamin tuoreen labelin avauskokoonpanon.

Hiljattain oman levy-yhtiönsä perustanut ja sen tiimoilta Klangin haastattelussakin ollut Rekami on saanut julkistettua labelinsa artistirosterin kokonaisuudessaan. Tuottaja-räppärin itsensä lisäksi Pihlderbergin aloituskokoonpanoon kuuluu viisi muuta artistia.

Aren ja Hazardin sainauksilla Rekami pääsee jatkamaan suomenmestareiden kanssa työskentelyä samaan tapaan kuin Gettomasan kohdalla. Kolmentoista vuoden takaisella Rap SM -voittaja Arella on Rekamin kanssa pitkä yhteinen historia, kun taas toissavuotinen suomenmestari Hazard on uudempi nimi.

Joosu J:n pikkuveljen Will-Jamin sainauksen myötä kaikki Klangin viimevuotisessa Jyväskylän tulokkaisiin keskittyneessä jutussa nostetuista nimistä ovat solmineet jutun jälkeen levytyssopimuksen. Aaro630 kiinnitettiin Sonylle, Vepu Skorpionille ja Heebo Överdogille, jolta Pyrythekid siirtyi astetta isompiin kuvioihin Warnerin omistamalle Monspille.

Todellinen yllätys Pihlderbergin julkistuksissa oli Eetee, jolta on vuosikaudet odotettu omia julkaisuja. Originaattori ei kuitenkaan aiemmin tarttunut yhteenkään levydiiliin, joten voimme ainoastaan spekuloida millaisilla Suge Knight -henkisillä taktiikoilla megabouss on suostutellut Eeteen labelilleen.

Silti ehkä eniten uteliaisuutta julkistuksista herättää niistä viimeinen eli Raakasaga, joka on samalla Bergin lineupin ainoa nainen. Mikä hänessä kiinnitti Rekamin huomion?

– Ihan alun perin vaikutuin Sagan biiteistä, joita oli SoundCloudissa jo monia vuosia sitten. Myöhemmin kävi selväksi, että biiteissä kuulunut tyylitaju on mukana myös teksteissä ja ulosannissa. Sagalla on ainutlaatuista flavaa, jota ei voi harjotella tai ostaa, vaan se kaikki tulee luonnostaan. Tuntuu käsittämättömältä, että tämä signaus oli mahdollinen ottaen huomioon Sagan lahjakkuuden, Rekami kertoo.

Rekamin myyntipuhe kuulosti siinä määrin vakuuttavalta, että Klangi päätti haastatella 23-vuotiasta helsinkiläisartistia. Lue mitä Raakasaga kertoo itsestään ja musiikistaan alta.

Kuka on Raakasaga?

”Raakasaga on toinen persoona, paras kaveri ja mentori.”

Mistä sait kipinän aloittaa musiikinteon?

”Olen pienestä asti harrastanut musiikkia. Soitan pianoa ja poikkihuilua. Räppääminen ja biittien teko tuli kuvioihin vasta 16-vuotiaana. Kipinä on kai ollut sisällä aina, johonkin se piti vain kohdistaa.”

Mistä nimesi tulee, onko Olarin SLT-kaartin Raaka saaga ollut kuuntelussa?

”Nimi tulee vanhan tuttavan tavasta kutsua mua Raakasagaksi ennen kuin edes tiesin koko yhtyeestä. Tein biittejä nimellä Sugarsagu mutta kun aloin aktiivisemmin räppäämään niin piti ajatella joku helpompi suomenkielinen nimi ja tää ponnahti ekana päähän. Olettaen että tää Olari-jäbien homma oltiin jo kuopattu.”

Miten kuvailisit omaa tuotantoasi?

”Raaka tuotanto on suoraan sydämestä, rehellistä ja puhdasta. En aio esittää yhtään mitään mitä en ole.”

Oletko jo julkaissut jotain ja jos olet, niin mistä musiikkiasi voi kuulla?

”Olen julkaissut erillisiä biisejä ja biittejä myyntiin sillon tällön. YouTubesta ja SoundCloudista löytää parhaiten.”

Teetkö kaiken itsenäisesti?

”Tähän asti olen pääsääntösesti tehnyt yksin, jos ei fiittejä huomioida.”

Kerro hiukan biiteistäsi, millaisia kamoja käytät niiden tekemiseen ja onko itselläsi tuottajien puolelta ketään esikuvia?

”Teen biittejä nykyään vähän epäsäännöllisemmin mitä ennen. Olen viimeisen vuoden keskittynyt enemmän räppäämiseen ja laulamiseen. Välillä tullut julkaistua jotain instrua. Teen pitkälti kaiken Akai MPC1000 -rumpukoneellani. Tän vuoden puolella rupesin käyttämään FL Studiota loppumiksauksien viimeistelyyn. Tuottajista isoimman esikuvan voisi mainita ainakin ikivihree Madlib, mutta näitäkin on monta.”

Madlib toimii. Keitä muita olet viime aikoina kuunnellut?

”Olen kuunnellut enimmäkseen kaikkea ei-hiphoppia laidasta laitaan siinä toivossa että inspiroituisin niistä ja keräisin kaiken sen päähän talteen mistä niissä tykkään. Tavoitteena tehdä täysin omannäköinen levy sekottaen kaikkea mitä musiikissa diggaan.”

Miten alun perin tutustuit Rekamiin?

”Tutustuttiin Rekan kanssa noin pari vuotta sitten kun se tuli tänne etelään päin lomailemaan. Käytiin bissellä / sidukalla ja puhuttiin paljon musiikista ja elämästä. Laurista on tullu meitsille sellanen tukipilari musiikissa ja kaveri.”

Oliko Pihlderbergille sainaaminen ihan no-brainer?

”Olen aina yrittänyt pitää siitä kiinni että jos ikinä laittaisin nimeä mihinkään lappuun, niin pitäisin huolen siitä että mulla on täysin vapaat kädet sisällön tuottamisessa, koska se on henkilökohtaisesti itselle tärkeintä tässä mitä teen. Että pääsen toteuttamaan itseäni. Berg-sainaus tuli aika puskista mutta näin hyvään soppariin oli vain pakko tarttua.”

Olet tekemässä levyä kuten sanoitkin, mitä siltä on lupa odottaa?

”Tällä hetkellä teen levyä johon olen kerännyt mukaan bändin. Ollaan jäbien kanssa kerätty tietty määrä biisejä ja tarkotus olisi tehdä puolet biiteillä jotka on suurin osa tuottanut PHDS, plus yksi oma biitti ja myös basisitilta yksi ja puolet kokonaan bändillä. Tällä hetkellä kulkee nimellä Palapeli, ja sille nimelle varmaankin jää. Deadline ollaan vedetty ensi vuoden syksylle.”

Mitä toivoisit saavuttavasi musiikillasi?

”Toivoisin musiikiltani sitä että voisin vaikuttaa sanoillani ja myös luoda tunteita ihmisille ja sitä kautta auttaa ymmärtämään ja ehkä käymään läpi joitain patoutumia. Jos voin edes yhtä ihmistä sillä tavalla auttaa niin oon mun tehtäväni tehnyt.”

Tuoreinta Raakasagaa kuullaan Rekamin lokakuussa julkaistulla Karonkka-albumilla. Kappale on nimeltään Vähän liian valmiina, ja sillä ovat kaksikon ohella mukana Jodarok ja DJ Massimo.