Skorpioni jatkoi uuden vuoden traditiotaan – haastattelussa tuorein sainaus Vepu

Jaakko Jylhä

Indielafkan julkaisuvuosi 2020 alkoi jyväskyläläisartistin singlellä.

Jyväskylässä tehdään selkeästi jotain oikein, sillä ”suomiräpin pääkaupungiksikin” kutsutulta paikkakunnalta nousee jatkuvasti esiin uusia lupauksia kotimaiseen musiikkimaailmaan. Viime syksynä nostimme framille viisi kovassa nousussa olevaa jyväskyläläistulokasta, joista yksi oli Veikka Heikkilä alias Vepu.

Tuolloin annoimme ymmärtää, että aiemmin GTM-EP:n sekä singlet Hengaa, Odota ja Yksin omakustanteena julkaissut tulokas saatetaan sainata pian. Ihan huuhaata emme puhuneet, sillä Vepusta tuli helsinkiläisen Skorpionin neljäs nyt jo traditioksi muodostunut vuodenvaihteen artistijulkistus.

Skorpionin aiempiin uudenvuodenjulkistuksiin ovat lukeutuneet SKII6 sekä IBE ja MELO, jotka ovat nousseet nopeasti nykyräpin tärkeimpien suomalaisten suunnannäyttäjien joukkoon. Miltä samaan jatkumoon kuuluminen tuntuu?

– Se tuntuu jännittävältä, mutta mulla on kyllä hyvä fiilis tulevasta! En oikeastaan tunne paineita siitä, että mun pitäisi esimerkiksi menestyä samalla tavalla kuin muut. Mulla on mun oma juttu ja teen sitä parhaani mukaan ja se riittää mulle, Vepu sanoo.

IBE:n sainaaman tulokkaan ensimmäisenä Skorpioni-julkaisuna toimii heti vuodenvaihteen jälkeen suoratoistopalveluihin saapunut single Cool Kid. Luottotuottajansa onni.flp:n eli Onni Tuomisen kanssa tekemäänsä biisiä Vepu kuvailee hieman kärjistetyksi ironiseksi kappaleeksi ihmisten halusta olla hyväksyttyjä joukkoon.

Omasta jutusta kiinni pitäminen on kaksikolle tärkeää, ja siksi yhteistyön aloittaminen Skorpionin kanssa tuntuikin luontevalta. Vepun mukaan indielafka antaa artisteilleen aika lailla vapaat kädet, ja hänen mielestään talo on täynnä lahjakkuuksia.

– Tietysti myös vastuuta on enemmän kuin isommalla levy-yhtiöllä, mutta se sopii mulle hyvin, Vepu lisää.

Skorpionin vakuuttanut nouseva nimi on levy-yhtiön ensimmäinen jyväskyläläisartisti. Mutta kokeeko Vepu Jyväskylän vaikuttaneen omiin tekemisiinsä vai onko kotipaikkakunnan korostaminen hänen kohdallaan ihan turhaa?

– Kyllä koen. Vaikka teen aika ”popahtavaa” saundia niin yritän silti panostaa sisältöön, teknisyyteen ja siihen että tekstit soljuvat. Se on varmasti juurtunut aivoihini jyväskyläläisen räpin ansiosta. Jyväskylässä on ihan omanlainen yhteisöllinen pikkukaupungin meininki ja täältä saa tukea ja turvaa, jos sitä tarvitsee, artisti pohtii.

Ihan yllätyksenä Vepun kuvioiden laajentuminen kotikaupungin ulkopuolelle ei hänen seuraajilleen todennäköisesti tullut, sillä artisti nähtiin tapaninpäivänä Tavastian lavalla Skorpionin loppuunmyydyssä tapahtumassa. Se oli ensimmäinen kerta kun 19-vuotias oli missään yhteydessä astunut legendaariselle helsinkiläisklubille.

– Bäkkärillä tärisin ehkä vähän jännityksestä, mutta ei se lavalla enää haitannut. Yllätyin että porukkaa oli löytänyt jo paikalle vaikka mulla oli niin aikainen slotti. Siitä tuli kyllä superhieno fiilis!

Tulevaisuudessa Vepu haluaisikin tehdä omannäköisensä musiikin ohella keikkaa ympäri Suomea. Keikkoja onkin jo buukattuna, mutta tällä hetkellä talous pysyy kunnossa tekemällä vuokrafirman kautta töitä milloin missäkin varastossa tai toimistossa. Vastapainoa tuo vapaa-aika, joka kuluu esimerkiksi piirtämisen ja skeittaamisen parissa.

Haastattelun lopuksi ja uudelle vuosikymmenelle siirtymisen kunniaksi päästämme Vepun leikkimään hieman Nostradamusta (tai Nastradamusta, päätä itse): mitä maapallolla ja pienemmässä mittakaavassa suomalaisella musiikkikentällä tulee tapahtumaan 2020-luvulla?

– Uskon että musiikista tulee vielä kokeellisempaa, hauskempaa ja yllättävämpää. Musiikintekijät ja kuuntelijat alkavat tylsistyä samoihin kaavoihin. 2020-luvulla ihmiset hymyilevät enemmän kaduilla ja tekevät omannäköistä musiikkia ilman rajoja, Vepu ennustaa.

– Lisäksi Aaro630 astuu Jyväskylän kaupunginjohtajan virkaan.