Pyhimys haluaa kieltää uuden albuminsa julkiset arvostelut, mutta miksi?

Jouni "Jones" Lehtonen

MIKKO julkaistaan vuoden 2020 ensimmäisenä viikonloppuna.

2020-luku alkaa suomalaisen rap-musiikin kohdalla isosti, kun Pyhimys julkaisee uuden MIKKO-pitkäsoittonsa ainoastaan muutama vuorokausi vuodenvaihteen jälkeen. Odotettu minää ja minuutta käsittelevä levy on artistin itsensä mielestä hänen tähänastisen uransa onnistunein teos.

Nykyajalle poikkeuksellisesti nimenomaan CD:nä julkaistavaksi tarkoitettu kokonaisuus on jo herättänyt huomiota kolmen singlelohkaisunsa lisäksi erikoisilla kansillaan. Kannet julkistaneessa tiedotteessa oli muutakin erikoista: levy-yhtiön mukaan albumista ei tulla lähettämään toimittajakappaleita CD-levynä ennakkoon ja albumin julkisten arvioiden kirjoittaminen on kielletty.

Fyysisten levyjen toimittajakappaleiden lähettämättä jättäminen ei yllätä, sillä niin ei yleensä tehdä enää muutenkaan muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Levyn julkisten arvostelujen kieltäminen taas kuulostaa enemmän Pohjois-Koreaan kuin suomalaiseen musiikkimaailmaan kuuluvalta asialta.

Onko kyse huumorista vai käänteisestä psykologiasta, jonka tarkoituksena on yllyttää kriitikoita pureutumaan levyyn ja maksimoida samalla huomio? Mikäli ei, niin miksi sitten Pyhimys haluaa kieltää pitkäsoiton lähettämisen kriitikoille ja sen julkisen arvostelemisen?

– Niin, miksi ei? Kuitenkin levyn teema on vähän se, että tekee levyn jonka haluaa itselleen tehdä, eikä sen ole tarkoitus kosiskella ketään. Miksi siis pitäisi jaella niitä kriitikoille, jotka kuitenkin arvioivat sisältöä vain suhteessa artistiprofiiliin ja heidän odotuksiin mitä sen musan pitäis olla sen sijaan, että avoimesti yritettäisiin ymmärtää, Pyhimys avaa.

– Jotenkin tän levyn kohdalla on parempi ennemminkin päästä eroon niistä uteliaista Vain elämää -turisteista ja se toimii niille joille se toimii, muiden ei tarvitse siitä puhua mitään vain siksi, että olisi puheenaiheena. Toi toka sinkku osotti sen jo siinä mielessä hyvin, että sen arviot ovat nimenomaan olleet tasoa ”mitä tää jäbä valittaa, sillähän on kaikki hyvin”. Eli ei pystytä eläytymään kappaleeseen irrotettuna tekijästä ja sen oletetusta hyvinvoinnista. Sitä voi sit kukin omassa päässään miettiä, että voiko ulkopuolinen päätellä mistään, mitä artistin päässä liikkuu ja mitä sen intentiot on. Mä en kaipaa ketään arvailemaan sellasta, artisti jatkaa.

Käytännössä levyarvostelujen tekemistä ei tietenkään ole mahdollista kieltää. Onko koko kiellossa silloin edes mitään pointtia?

– Tokihan arvioita ei voi estää, kun kaikilla on Spotify, mutta eiköhän toi lainaus pääse kaikkiin arvioihin ja sitäkin kutsutaan lapselliseksi muuviksi ja voi voi voi. Se nyt tulee olemaan se linja nyt, mitä vaan teenkin, joten kai sitä voi sitten vähän ennakoivasti jo kiukutella, niin saa ylemmyydentuntoiset kriitikotkin jotain päiviteltävää.

MIKKO julkaistaan perjantaina 3. tammikuuta 2020. Helsingin The Circuksessa järjestetään samana iltana albumille levyjulkkarit.