Senya haluaa olla suomalaisen r&b:n uusi päähenkilö

Saara Taussi

Tulokkaan taustalla on huipputuottaja MD$:n perustama Fountain-kollektiivi.

Levytyssopimus allekirjoitettuna ja debyyttialbumi valmiina. Enää puuttuu julkaisuajankohta.

Niin ala-asteikäinen Senja Myller tokaisi aikoinaan ystävilleen. Sittemmin parikymppiseksi varttunut ja Senya-nimellä levyttämisen aloittanut artistilupaus muistelee hetkeä huvittuneena.

– Siis eihän mulla mitään biisejä, saati sitten levytyssopimusta ollut. Näköjään kuitenkin silloin jo tiesin, että mitä mä haluan tehdä isona, Senya naurahtaa.

Lapsuuden unelmat ovat nyt muuttuneet todellisuudeksi ja onnellinen habitus kuuluu jo pelkästä äänestä puhelimessa. Keskustelun edetessä tulee selväksi, ettei Senya ole tilanteessaan sattumalta: energinen ja aidon tuntuinen artisti on selkeästi määrätietoinen ihminen.

Klaukkalasta alkujaan kotoisin oleva Senya kertoo musiikin olleen perheessään läsnä aina. Senyakin päätyi lapsena kuin automaattisesti laulutunneille ja tanssiharrastuksen pariin.

– Tykkäsin myös koulun jälkeen kattoo YouTubesta talent show -esityksiä sekä kuunnella eri covereita. Niistä tuli aina sellanen fiilis että wau, haluun kans olla noin upee ja hyvä. Oon myös aina kattonu ylöspäin mun vanhempaa siskoa joka on myös tosi musikaalinen, Senya kertaa.

Luovuuden lähteeltä Fountainin artistiksi

Yksi isoimmista inspiraation lähteistä Senyalle on ollut r&b-ikoni Beyoncén ihmisten tietoisuuteen nostanut Destiny’s Child. Yhtye innoitti laulajaa kirjoittamaan omaa materiaalia, jota voisi kuvailla yhdistelmäksi suomalaista r&b- ja rap-musiikkia sekä 2000-luvun taitteen vivahteita.

Senya alkoi rakentaa itselleen nimeä toden teolla viime vuonna, kun hän julkaisi itsenäisesti singlet Goofy ja Jano. Niiden tekemisessä ja julkaisemisessa häntä auttoi Taha Teki Sen Taas, joka tunnetaan musiikkipiireissä tuottajana, sooloartistina sekä rap-duo EL’on toisena osapuolena.

Tuolloin vielä Senya Storm -nimellä esiintynyt tulokas herätti nopeasti kiinnostusta ja hänet huomioitiin muun muassa YleX:n Nosteessa-osiossa. Yhteydenottoja potentiaalisilta uusilta yhteistyökumppaneita tuli useampiakin, mutta yksi oli ylitse muiden.

Käänteentekevä yhteydenotto oli huipputuottaja MD$:ltä, jonka kanssa kaikki palaset loksahtivat Senyan mielestä saumattomasti paikoilleen. MD$:n johtaman Fountain-kollektiivin kautta hän tiesi saavansa parhaat mahdolliset tuottajat toteuttamaan visioitaan sekä bisnespuoleen tarvittavan koneiston taakseen.

Ensimmäinen Epic Recordsin, Sony Musicin ja Fountain Recordsin nimissä julkaistu single oli syyskuussa ilmestynyt Noita. Sillä Senya pääsi työskentelemään Fractious Frankin, DanitellonRuubenin ja Cashbangazin kanssa.

Senya pääsi myös kuvaamaan uransa ensimmäisen musiikkivideon. Sen ohjauksesta vastasi Mitro Boahene.

Nöyränä mutta itsevarmana kohti keikkalavoja

Suomalainen rap- ja r&b-kenttä on viime vuosina ollut ylikuumentunut uusien artistien osalta. Senyan mielestä tällä hetkellä on meneillään jonkinlainen murrosvaihe.

– Tavallaan tuntuu että mietitään vähän, miten uusii artistei otetaan vastaan. Samalla koen kuitenkin, että oon saanu aika vapaasti toteuttaa itseäni enkä oo kokenut tarvetta todistella omia tekemisiäni, mikä on tosi ihanaa.

Ensimmäisten omien julkaisujen jälkeen nälkä todistaa itsensä keikoilla on kuitenkin noussut todella kovaksi. Toistaiseksi aiemmin ainoastaan lukioaikaisen bändinsä kanssa keikkaillut Senya uskoo liven olevan yksi isoimmista vahvuuksistaan.

– Silloin saan vahvemmin esiin itsestäni myös ne puolet joiden kautta erotun artistina muista. Mulla on mielestäni hyvä lavakarisma ja omaan suhteellisen laajan tanssitaustan jonka tuon mielelläni esiin.

Senya on ilman keikkojakin onnistunut vakuuttamaan monet kovan luokan tekijät lyhyessä ajassa. Vaikka nuoren naisen ura onkin lähtenyt nopeasti liikkeelle, ovat jalat pysyneet silti tiukasti maan pinnalla.

– Musta on hienoa, kun porukka pysyy nöyränä ja haluaa oikeesti tehdä duunia sen oman uran eteen. On hienoa kun urassa näkyy kehityksen kaari. Tällä tavoin tavoittaa sen just itselleen sopivan kuulijakunnan parhaiten.

Musiikki edellä

Haippi ja uuden nousevan artistin status ei kuitenkaan tuo aina pelkästään hyviä asioita mukanaan, minkä Senyakin on jo saanut huomata. Laulajan tuoreen Mad-singlen inspiraationa onkin toiminut kaksi päinvastaista ystävyyssuhdetta hänen elämästään.

– Mulla oli tosi myrkyllinen ystävyys aikana, kun mun musajutut lähti kunnolla liikkeelle. Oltiin tosi läheisiä, mutta sit huomasin ettei mun seura itsessään ollut tälle ihmiselle se asia, miksi se liikkui mun kanssa. Sit yhtäkkii hän vaan katosi mitään selittämättä mun elämästä, mikä tietysti tuntui tosi pahalta.

– Onneks aika lailla samaan aikaan tapasin mun lukiosta yhden ihanan ihmisen, kenen kanssa meistä tuli tosi läheisiä ja me jopa asutaan nykyisin yhdessä. Tää hyvä ystävä näytti mulle, minkälaista ystävyyden kuuluu aidosti ja oikeasti olla.

Tällä hetkellä Senyalla on mahdollisuus keskittyä sataprosenttisesti oman musiikin tekemiseen. Tiimi taustalla on artistin mukaan niin hyvä, että tuotannon puolesta ei edes osaa haaveilla muusta.

Erilaisista yhteistyökuvioista sen sijaan on helppo haaveilla, ja tulevaisuudessa Senya olisikin kiinnostunut työskentelemään esimerkiksi Gettomasan kanssa. Uutta musiikkia hän julkaisee seuraavaksi luultavasti ensi vuoden alussa.

– On jo aika paljon valmiina, ootetaan vaan sit sitä oikeeta ajankohtaa milloin julkaistaan, Senya hihkaisee iloisesti.