PME Recordsin tuore kiinnitys Röge liputtaa hyvän kirjoittamisen puolesta – ”Saatan lähtee kävelylle ja sit mul on 16 one-lineria joista syntyy biisi”

Joona Hauhia

Kotkalainen räppäri Röge julkaisi tänään 12. tammikuuta 12-minuuttisen Cooper EP:n, joka on myös artistin debyytti PME Recordsin riveissä. Artisti vieraili Klangin haastateltavana ja kertoi fiiliksiään julkaisusta ja uran tilanteesta yleisesti.

PME Recordsin tulokas Röge tunnetaan melko tyylipuhtaana räppärinä, jonka absurdin hauskat lyriikat saavat hymyn huulille. Tekstiä syntyy päivittäisellä tasolla paljon, mikä selittää myös nopeasti levytyssopimuksen solmimisen jälkeen julkaistun debyytti-EP:n. Artisti on saanut huomiota myös TikTokissa jopa kuuden minuutin pituisella freestylellaan.

Vaikka uraa on takana jo jokunen vuosi, kertoo artisti hiljattain löytäneensä aivan uuden motivaation ja mielentilan musiikin tekemiseen. Ensimmäinen julkaisu Spotifysta löytyy vuodelta 2021, jolloin artisti levytti Universal Musicilla. Silloisen levydiilin myötä Rögeltä kuultiin kaksi julkaisua, joita seurasi reilu kahden vuoden jakso itsenäisenä artistina.

– Olin sillon vielä aika junnu ja hukassa, enkä tiennyt mitä haluun. En osannut vielä tehä musaa yksin eikä myöskään ollut mentaliteettia tehä wörkkii. Nykyään musa on mun mielessä siitä hetkestä kun herään siihen asti kun käyn nukkumaan ja tuntuu että voisin tehä tätä loputtomiin. Venaan jo et oon 50-v ja pääsen räppää viskin juomisesta, Röge kertoo.

”Usein lähen kävelemään ja saatan olla vaikka pari tuntia kävelyllä ja sit mulla on 16 one-lineria joista syntyy biisi.”

Räppäämisen pariin hän kertoo päätyneensä noin 16-vuotiaana kuunneltuaan rap-musiikkia jo vuosia. Erityisesti siinä kiehtoi mahdollisuus kertoa tarinoita ja kipinä kirjoittamiseen on lähtöisin myös äidinkielen tunneilta. 23-vuotias artisti on asunut koko ikänsä Kotkassa ja kertoo hiljattain palanneensa synnyinseudulleen Karhuvuoreen – ”hoodeille”. Röge kuvailee aluetta hieman väsyneeksi lähiöksi. Kysyttäessä asuinpaikan vaikutuksesta räppärin uraan, vastaa hän seuraavasti.

– Kyl mä uskon et sillä on ollu vaikutusta. Katoin junnuna musavideoita joissa oli äijiä köyhistä oloista ja jollain vähän sairaalla tavalla samaistuin niihin vaikka mulla on ollut asiat aina tosi hyvin.

Röge kertoo kuuntelevansa paljon räppiä Suomen ulkopuolelta ja näin on ollut aina. Etenkin vanhat radio-freestylet ovat lähellä sydäntä. Oma musiikki syntyy harvoin freestylena, ainakaan sanan perinteisimmässä merkityksessä.

– Kirjotan tosi paljon, etenkin one-linereita. Usein lähen kävelemään ja saatan olla vaikka pari tuntia kävelyllä ja sit mulla on 16 one-lineria joista syntyy biisi. Cooper EP on siinä mielessä freestyleä et siinä ei oo kummempaa aihetta.

Musiikkia tai ainakin sanoituksia syntyy siis paljon ja artistin musiikille ominaista onkin tajunnanvirtamaisuus ja hauskat sanoitukset. Röge kertoo huumorin lähteneen halusta saada kaveri nauramaan omilla räpeillä ja nauttivansa myös siitä, kun joku muu heittää ovelan ja hauskan lainin – tästä esimerkiksi hän mainitsee Eevil Stöön.

Uusi Cooper EP syntyikin melko nopeasti; hetki sitten artisti kertoo vielä lähettäneensä refejä tuottajille.

– Se tapahtu jotenkin tosi nopeesti. Sendasin Hussalle ja Jaicukselle (Jaicus Harikko) refejä millasta haluisin tehä ja sit kun sain biitit tulin vaan studiolle ja räppäsin. Sit viimeisteltiin homma yhessä mökillä. En oikeestaan tee enää biisejä tuottajan kanssa studiolla, koska se sujuu paremmin yksin. Ei kukaan jaksa kuunnella kun biitti vaan looppaa ja mä kirjotan, hän naurahtaa.

Cooper yhdistyy teemana yhteen artistin alter-egoista eli Huudimaratoonari-nimeen. Röge kertoo nimen syntyneen Jambon avustuksella.

– Jambo on jo jonkun aikaa ollut semmonen isoveli mulle ja se sano et mulla ois hyvä olla joku brändi tai juttu mistä mut tiedetään. Olin heittäny ton Huudimaratoonari-läpän joskus ja sit päädyin vaihtamaan sen mun nimeks kaikkiin someihin. Se on brändi ja samaan aikaan mä – oon huudeilta ja tykkään juosta.

Röge kertoo löytäneensä juoksuharrastuksen jokunen vuosi sitten ja nauttivansa siitä suuresti.

Joona Hauhia

Huudimaratoonari on yksi osa artistiutta ja Röge kertoo omaavansa kolme ”alter-egoa”.

– Huudimaratoonari on se motivoitunut juoksija-tyyppi ja Mr. Tuhmeliini on se joka sanoo kaikkee tuhmaa ja hölmöö. Välillä biiseissä kuuluu myös Anton eli mä, joka kertoo henkilökohtaisimmat jutut mut ne on ehkä vähän rivien välissä piilossa. Sit noi kaikki yhdessä muodostaa Rögen, hän avaa.

Artistina Rögeltä voi siis ainakin sanoituksien tasolla odottaa lähes mitä vaan ja tähän PME Records on hänen mukaansa oikea paikka. Hän kuvailee oloaan levy-yhtiöllä kodikkaaksi ja kertoo, että on mahdollisuus tehdä mitä haluaa. Myös artisti- ja muut kollegat miellyttävät ja Röge mainitsee katsoneensa monia heistä ylös päin jo pitkään.

Yhdeksi levytyssopimukseen mahdollisesti vaikuttaneeksi tekijäksi hän mainitsee ystävänsä Joonagraphics:n, jonka kautta myös VilleGallen lähettämä ääniviesti päätyi Rögen JVG-biisille.

– Joona aina kuumottelee artisteja et hei, tää mun frendi tekee musaa. Olin kyl käyny Galiksen sohvalla jo pari vuotta sitten soittamas demoja mut ennen tätä diiliä se laitto viestiä ja pyys juomaan kahvia toimistolle. Ajattelin ettei ilmasesta kahvista kieltäydytä ja menin käymään, Röge naurahtaa.

Vaikka debyyttiprojekti julkaistiin nopealla aikataululla, ei seuraavaksi ole Rögen mukaan luvassa mitään taukoa, vaan paljon uutta musiikkia.

– Tänä vuonna tulee paljon uutta musaa. Yleensä kun räppärit sanoo tolleen niin sitä musaa ei välttis tuu ees niin paljoo mut mä oikeesti meinaan tota. Käykää kuuntelee EP.