Palefacen seuraava kirja on pakkopoisto suomiräpistä ja sen tekemisestä kiinnostuneille

Timo Happonen

Kirjaprojektia on työstetty jo muutaman vuoden ajan.

Palefacen seuraavasta kirjaprojektista on julkaistu kuvaus ja kansi. Suomalaisen hiphopin moniottelija työstää tällä hetkellä Likelle kirjaa nimellä Kolmetoista kertaa kovempi – Räppärin käsikirja.

Kirjaa on tekemässä myös Madventures-kirjoja työstänyt Esa Salminen. Sen kuvaus kuuluu näin:

”Suomen tykeimmät riimittelijät paljastavat ammattisalaisuutensa noviiseille ja kehäketuille​.

Mistä suomiräppärit räppäävät ja miten? Kuinka väsätä parhaat värssyt? Mitä kaikkea kuuluu räppärin ammattiin? Miten musabisnes toimii? Mikä on freestylen salaisuus? Mitkä asiat ovat hiphopissa tabuja, ja mitä tapahtuu kun niitä sorkkii? Onko provoilulla mitään rajaa? Mikä v***u on kadenssi?

13 kertaa kovempi – Räppärin käsikirja on ensimmäinen räppien kirjoittamiseen ja räppäämisen tekniikkaan pureutuva opaskirja. Kansainvälisessäkin mittakaavassa ainutlaatuinen teos esittelee räpin tyylit, rytmiikat ja sisällöt poltteella, joka tarttuu ja saa sylkemään tulta.

Tahtipuikkoa heiluttaa Paleface, ja kikkakolmosiaan paljastavat lukuisat suomiräppärit kaupallisesti kovimmista nimistä undergroundsankareihin. Mukana ovat esimerkiksi Asa, Pyhimys, Jare Tiihonen, Mercedes Bentso, Adikia, Are, Solonen, Gasellit ja Gettomasa.”

Klangin tietojen mukaan kirjaa varten on haastateltu edellämainittujen nimien lisäksi kymmeniä muitakin suomiräpin tekijöitä ja skenevaikuttajia. Vedä keuhkoihin kunnolla happea tässä välissä, sillä nyt tippuu nimiä urakalla: Adi L Hasla, Alamaa, Ameeba, Bomstikidi, Brädi, Cledos, Davo-Ukki, Djangomayn, DJ Kridlokk, Eetee, Elastinen, Gabi (Konala Cartelli), Haamu, Hannibal, Heikki Kuula, Huge L, Jussi Valuutta, Kalle Kinos, Klaus Kustaa, Kube, Laineen Kasperi, Lehmä, Mariska, Mattip, Meissi, Mikael Gabriel, Mikko Määttänen, Musta Barbaari, Mängimies, Nikke Ankara, Paperi T, Petri Nygård, Pijall, Redrama, Rivo, RPK, Ruudolf, Sairas T, Sere, Silkinpehmee, DJ Sir Jake (Kultabassokerho), Skandaali, Spekti, Stepa, Steen1, Super Janne, Tantr Slangrr, Tapani Kansalainen, Tommishock, Tommy Lindgren, Universtas, VilleGalle, Ville Valoton, Xmies ja Yeboyah.

Toukokuussa julkaistavan kirjan kannen takana on Suomen ehkä tunnetuin graffititaiteilija EGS. Kannen näet alta.

Daddy Palesin aiempaan kirjalliseen tuotantoon lukeutuvat muun muassa vuoden 2011 Rappiotaidetta – Suomiräpin tekijät sekä Viides Maamme Kirja. Räppärin käsikirjan ja muiden toistaiseksi vielä julkistamattomien projektien ohella Palefacelta on tulossa uutta soolomateriaalia, jota on lupa odottaa julkaistavaksi lähikuukausina.