Oulu-räpin aalto on tulossa – Klangin haastattelussa Mactopias

Mactopias ja Jiaa hengailemassa puistossa.
Oululaisräppäri Mactopias ja tuottaja Jiia alkoivat vuosi sitten tekemään musiikkia yhdessä.

Suomen rap-pääkaupunki saattaa tulevaisuudessa olla Oulu.

Oululainen Mactopias ja samalla paikkakunnalla vaikuttava tuottaja Jiiaa lyöttäytyivät yhteen hieman päälle vuosi sitten. Nyt kaksikolta on tullut ulos yhteinen albumi 1991, jonka julkaisijana on kunnostautunut Julma H:n perustama Mörssi Records.

Levy kuulostaa tälle ajalle virkistävästi todella ysärihenkiseltä paketilta, josta on trap- ja mumblerap-vaikutteet kaukana. Luunkovan esikoislevyn kannustamana Klangi päätti ottaa Mactopiaksen kuulusteluun heti tuoreeltaan platan julkaisun jälkeen.

Miten kaksikon yhteistyö alkoi ja millainen räppiskene Oulussa on? Esimerkiksi näihin kysymyksiin saat vastauksen lukemalla haastattelun alta.

Ensimmäinen platta ulkona, millainen olo on tällä hetkellä?

– On kyllä huippu fiilis. Tullu paljon hyvää palautetta ja mukava huomata että maistuu jengille tää meijän meininki.

Miten pitkä projekti levynteko oli?

– Vähä reilu vuosi ollaan tätä värkätty. Tuli demoteltua monta kuukautta ja biititki vaihtu joihinki teksteihin prosessin aikana. Jostai päälle kahestakymmenestä biisistä parsittiin tämä levy lopulta kokoon.

Palataan hetkeksi lähtöruutuun. Miten artistiurasi lähti liikkeelle ja mistä nimi Mactopias tulee?

– Mulla molemmat isoveljet kuunteli kotona paljon räppiä jo pienestä. Toinen räppäs myös ja toinen teki biittejä. Siinä ku seuras velipojan kotistudiomeininkiä, ja aina oli joku läjä räppäreitä meijän kellarissa, sitä fiilisteli että meikäki alkaa tekemään. Mun kavereilla oli kahen miehen rokkibändi ja ne aina reenas jotain MC5:sta ja Hellacopterssia. Meikä ei osannu soittaa mittään nii aloin siinä ajan kuluksi kirjottelemaan. Siitä tuli eka biisi joka tuli sitte äänitettyä isoveljen kamoilla yön tunneilla purkkiin. Oli niin kovaa paskaa omasta mielestä että sille tielle jäätiin.

– Mactopias-artistinimi oli jossain biisissä käytössä ja se vaan jäi. Nyt ei voi enää muuttaa hahah.

Millaista musiikkia itse kuuntelet eniten? Onko mitään esikuvia?

– Spotifysta ku nopeasti kattelee viime vuoden kuunnelluimmat nii aika jenkkiräppivoittosta listausta. Jonku verran jazzia ja jotain leffasoundtrackeja sieltä myös löytyy. Räppibiisit on niitä samoja vanhoja klassikoita mitä kuuntelin penskana, hahah. Eniten on itteä inspiroinu varmaan kestosuosikkeina Gang Starr ja Biggie, mutta onhan nuita esikuvia joka sormelle aina vähän ajanjaksosta riippuen.

Hissipuheen paikka: miten kuvailisit omaa materiaaliasi henkilölle, joka ei ole koskaan kuullut sitä?

– Meijän musa nojailee vahvasti sinne ysäriräpin saundimaailmaan vähän hämysillä mutta sielukkailla sämpleillä ja potkivilla rummuilla. Räpit seikkailee jossain siellä yhteiskunnan laitapuolella, mutta enemmänki tarkkailevana, eikä osallistuvana puolena. Muistellaan menneitä ja puistellaan päätä epäkohdille. Joka biisissä on sanoma.

Levyn on tuottanut kokonaisuudessaan Jiiaa. Miten päädyitte tekemään yhteistyötä?

– Meikä oli just muuttanu Hollannista takas Ouluun kolmen vuojen jälkeen. Majailin äitin kellarissa, eikä ollu töitäkään vielä, niin tuli aika paljon tehtyä räppiä päivät. SoundCloudissa tuli vahingossa vastaan Jiiaan biittejä ja joku hypemainos, että biitti-EP tulossa tyyliin viikon päästä. Jäin ootteleen ja laitoin heti julkasupäivänä soittoon. Eka biitti oli nii päräyttävä, että pistin samana päivänä Jiiaalle viestiä SoundCloudissa, että saako käyttää. Jiiaa näytti vihreää valoa, kirjotin ja äänitin biisin parissa päivässä ja siitä tuli 91.

– Myöhemmin Tulva ry:n jätkät laitto viestiä että meijän pitäs tehä EP yhessä, he julkasee. No levy-yhtiötä ei ikinä laitettu pystyyn, mutta oltii jo hyvässä vauhissa Jiiaan kanssa levynteossa ja ystävystytty siinä samassa nii sillä jatkettiin.

Oliko teillä harkinnassa tehdä levy jonkin yhteisen nimen alla?

– Me mentiin työnimellä Oulu Soul Klik jonku aikaa. Levyn nimikin oli alun perin Oulu Soul Klik, ja alotusraita Oulu Soul Klik. Mutta mietittiin että jos bändin nimi on Oulu Soul Klik ja niin edelleen niin ehkä olis vähän liikaa sitä. Lopulta feidattiin kyseinen biisi kokonaan levyltä, vaihdettiin levyn nimi ja päätettiin mennä Mactopias x Jiiaa -muodossa.

Mikä on itsellesi tärkein biisi albumilla ja miksi?

– Kyllä se on varmaan tuo levyn alotusbiisi 91. Siinä kiteytyy se mikä on meikälle ollu tärkeintä junnusta asti ja miten jotenki pelkkää hyvää on seurannu siitä asti ja sen ansiosta ku se tehtiin.

Kuinka Mörssi Records tuli mukaan kuvioihin? Tunsitko Julma H:ta ennen diiliä?

– Jiiaa oli, ja on käsittääkseni edelleen, tekemässä Mörssille tuottajalevyä jo ennen ku me päädyttiin tekemään levyä. Viime kesänä meillä oli jo läjässä parikytä biisiä jotka Jiiaa lähetti sitten Henrille kuunteluun. Henkka näytti peukkua ja alettiin viimestelemään levyä.

– Henriin oon tutustunu tän tiimoilta vasta ja pakko heittää propsit, yhteistyö sujuu loistavasti ja kaikki menee niinku sovitaan.

Minkälainen paikka Oulu on artistin näkökulmasta? Kaupungissa vaikuttaisi olevan tällä hetkellä todella paljon aktiivisia tekijöitä ja erilaisia tapahtumia.

– Nyt tuntunu viimesen vuojen ajan, että täällä tapahtuu tosi paljon kaikkea. On keikkoja, workshoppeja, hiphop-iltoja ja muuta vastaavaa. Myös porukka on tosi tiiviisti yhteyksissä ja tekee yhteistyötä keskenään. Täällä on aika monella jätkällä ja muijalla projekteja käynnissä. Mitä oon päässy kuulemaan nii tosi monipuolista ja kovaa musaa on tekeillä. Tulevan vuojen-kahen sisään tulee varmasti jonkulainen aalto Oulu-räppiä ulos. Hyvä paikka tämä on olla nyt artistin ja ei-artistinkin näkökulmasta.

Mitä mieltä olet yleisesti tämänhetkisestä rap-kentästä? Uusia tulokkaita tulee todella tiuhaan tahtiin, mutta onko heidän tasonsa ollut kohdallaan?

– Joo hirveästi kaikkea uutta julkastaan kokoajan ja niinku tuosta mun soittolistastakin voi päätellä, en oo oikeen uuden musiikin asiantuntija. Hyvähän se on, että tulee monipuolisesti musaa. Toisaalta räppi tuntuu olevan vähän semmonen matalan julkasukynnyksen genre, että harvoin siellä mitään älyttömän tasokasta räppiä minun korviin tulee ainakaan perinteisestä näkökulmasta. Tai sitten oon vaan tulossa vanhaksi. Kovia tekijöitä varmasti on, niitä kun jaksais levy-yhtiöt vähän kärsivällisemmin kalastaa nii sais soittolistoillekki tasoja.

Onko keikkoja tiedossa lähiaikoina?

– Maaliskuun eka viikonloppu ollaan Saariselkä Rap Weekend -tapahtumassa esiintymässä, huhtikuussa Rollossa ja Oulussa on pari keikkaa. Ottakaa ravintolat ja keikkamyyjät yhteyttä niin tullaan keikalle teijänki kaupunkiin!