Oma maa kullan kallis: Pyhimyksen single saa ensiesityksensä Linnan juhlien jatkoilla

Ari Virem

Kappaleella mukana kotimaisen räpin kärkinimiin kuuluva Etta.

Parhaillaan sooloprojektiaan työstävä sekä keikkataukoa pitävä Pyhimys nousi viime keväällä Suomen radioiden soitetuimmaksi artistiksi kappaleellaan Sattuu, jossa on mukana pop- ja iskelmälaulaja Kaija Koo, jonka on voinut bongata keikoilta hetki sitten päättyneen Mestarit-kiertueen aikana Jenni Vartiaisen, Vesalan sekä Ellinooran kanssa.

Soolomusiikkinsa lisäksi Pyhimys on julkaissut viime aikoina biisejä yhdessä Kaijan lisäksi myös muun muassa Eino Grönin ja Figaron kanssa.

Nyt Pyhimyksen biisille pomppasi mukaan täysin erilainen artisti, sillä singlellä kuullaan mukana kotimaisen rap-kentän kärkinimiin kuuluva Etta, jonka tänä vuonna julkaistu toinen albumi Tykkäät kummiski nousi nopealla tahdilla julkaisunsa jälkeen Suomen virallisen albumilistan ykköseksi.

Kaksikon kappale kulkee nimellä Jumalan selän takana.

Biisillä sukelletaan syvälle suomalaisuuden ytimeen, joka on teemana sellainen, johon Pyhimys on uppoutunut viime aikoina myös laajemmin uutta musiikkia tehdessään. Aiheeseen liittyen artisti jakoi tänään Spotify-profiilissaan itse kokoamansa soittolistan, joka kuvastaa hänen omaa kokemustaan suomalaisesta musiikista.

– Olen edellisillä levyilläni käsitellyt pikkutarkasti ihmistä ja menestystä tässä pienessä lammikossa, sekä sukupolveni yritystä kasvaa aikuiseksi ajassamme. Nyt olen pyrkinyt laajentaman ”tämän hetken” noin sadan vuoden mittaiseksi, eli Suomen itsenäisyyden ja äänilevyn olemassa olon ajalle, jolloin oma perspektiivini pyrkii olemaan jotain yhteistä ja ehkä tiedostamatontakin. Suomaisuus on erittäin mielenkiintoinen, ristiriitainenkin asia, jota ei mielestäni voi ymmärtää kuin suomalainen, hän kertoo.

Tänään julkaistu kappale saa myös ainutlaatuisen ensiesityksen, sillä se tullaan kuulemaan ensimmäisen kerran itsenäisyyspäivänä Linnan jatkojen suorassa televisiolähetyksessä Ylen kanavilla. Pyhimyksen lisäksi kappaleen tekijätiimin muodostavat Saleh Masaadi, Jaakko Kiuru, Joni Rahkola, Anssi Växby sekä Riku Mattila. Tuottajina kappaleella olivat vaikuttavaa uraa luonut Salahpolo sekä Riku Mattila.