Nyt Netflixissä: Hip hopin 50-vuotisjuhlan kunniaksi dokumenttisarja asettaa asiat selkeästi paikoilleen pitäen naiset keskiössä

Haastateltavana nähdään myös kuvassa esiintyvä, viime vuosina läpimurron tehnyt yhdysvaltalaisräppäri Saweetie.
Brian Contreras

Syväluotaavien haastatteluiden avulla sarja tarjoaa määrätietoisen näkemyksen tasavuosia täyttävästä genrestä naisnäkökulmasta käsin.

Viisikymmentä vuotta sitten, lauantaina 11. elokuuta 1973, kulttuuri muuttui ikuisesti hip hopin syntyessä ja juuri nyt ajoissa tuolle merkkipäivälle, Ladies First: A Story of Women in Hip-Hop saapui tarjoamaan selkeämpää perspektiiviä asioihin.

Uusi neliosainen dokumenttisarja saa nimensä ja teemansa vuoden 1989 Queen Latifahin (Monie Loven kanssa esitettynä) anthemista. Sarja kunnioittaa naisten ratkaisevaa roolia hip hopin muokkaamisessa, tuoden tuoreita näkökulmia heidän räppäämiinsä aiheisiin ja asettaen heidät takaisin sinne, minne he kuuluvat: keskiöön, aina ensimmäisestä päivästä nykypäivään asti, kuten ohjelman jakelijana toimiva Netflix kertoo.

Dokumentti tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden ymmärtää, miten naiset ovat vaikuttaneet hip hopiin sen alkuvuosista aina nykypäivään saakka. Sarjassa kuulemme alkuperäisten vaikuttajien, kuten Sha-Rockin ja Roxanne Shanten, kokemuksia sekä nykyisten supertähtien, kuten Saweetien ja Coi Lerayn, rehellisiä näkökulmia.

Innovatiivinen dokumenttisarja tarjoaa erityisen mahdollisuuden hahmottaa hip hopin historiaa ja sen vaikutusta laajempaan yhteiskunnalliseen kehitykseen naisnäkökulmasta käsin. Se on kiehtova matka menneisyydestä nykypäivään, joka antaa äänen niille naisille, jotka ovat olleet olennainen osa hip hopin tarinaa sen alusta asti.

Äskettäin Netflixissä julkaistu lähes kolme tuntia kestävän, neljään osaan jaetun dokumentin on ohjannut Hannah Beachler, Raeshem Nijhon ja Dream Hampton.

https://youtu.be/QMcnPdp54aE