Nyt Yle Areenassa: Public Enemyn Chuck D tutkii hiphopin poliittista heräämistä viimeisen 50 vuoden aikana

Chuck D (Public Enemy)
Richard Rafferty / BBC Studios

Rap-tähtien, kulttuurintuntijoiden ja tutkijoiden voimin luodaan kuva New Yorkin Bronxista 1970-luvulla protestina ja vastavoimana maailmanvalloitukseen lähteneestä kulttuurista ja sitä ympäröivästä poliittisesta todellisuudesta.

Vuoden alussa julkaistu Fight the Power: How Hip Hop Changed the World -dokumenttisarja tutkailee uusin, 2020-luvun aktivismin silmin mustan Amerikan, rap-musiikin ja hiphop-kulttuurin historiaa 50 viime vuoden ajalta. Tänään, 25. syyskuuta sarja sai myös ensiesityksensä Suomessa ja se on nyt katsottavissa Yle Areenassa.

Neliosaisen dokumenttisarjan isäntänä toimii Public Enemy ja Prophets of Rage -yhtyeistä tuttu Chuck D, joka kuuluisasti kutsui hiphoppia ”mustaksi CNN:ksi” tuodessaan katujen tarinat valtavirtaan. Tässä tarinassa kuullaan henkilökohtaisia todistuksia räppäreiltä, DJ:ltä, graffititaiteilijoilta, elokuvantekijöiltä, poliitikoilta ja mielipidevaikuttajilta, jotka loivat ja muokkasivat sen suuntaa, kun se kasvoi maanalaisesta liikkeestä Bronxista Yhdysvaltain suosituimmaksi musiikkigenreksi ja tänä päivänä maailman nopeimmin kasvavaksi tyylilajiksi.

Haastatteluissa on mukana pitkä lista alan ammattilaisia, kuten muun muassa KRS-One, Eminem, Lupe Fiasco, Fat Joe, B-Real, LL Cool J, Will.i.am, Ice-T, Roxanne Shante, MC Lyte sekä monia muita. Sarja maalaa kuvan ainutlaatuisesta suhteesta hiphopin ja Yhdysvaltain poliittisen historian välillä.