Nyt Disney+:ssa: Uusi dokkarisarja Hip Hop Uncovered päästää ääneen taustavaikuttajat

Lightbox

Keskiössä on viisi OG:ta.

Hiphop-kulttuuria käsittelevistä dokumenteista ei ole viime vuosina ollut pulaa. Tuoreen lähestymistavan aihepiiriin tuo kuitenkin alkuvuodesta valmistunut Hip Hop Uncovered -dokumenttisarja, joka on juuri saapunut suomalaistenkin katsottavaksi suoratoistopalvelu Disney+:n valikoimaan.

Työnimellä Hip Hop Untold tekeillä olleen sarjan ensimmäinen tuotantokausi käsittää kuusi vajaan tunnin mittaista jaksoa. Niissä hiphop-historiaan pureudutaan nostamalla esiin useita keskeisiä taustavaikuttajia, joiden tarinoita ei ole aiemmin kuultu.

Fokus on kuitenkin viiden OG:n viisikossa. Sen muodostavat Eugene “Big U” Henley, Debra “Deb” Antney, James “Bimmy” Antney, Christian “Trick Trick” Mathis ja Jacques “Haitian Jack” Agnant.

Esimerkiksi Haitian Jack on yksi niistä henkilöistä, joiden rap-ikoni 2Pac uskoi olleen hänen vuoden 1994 ampumisen takana. Tapauksen voidaan katsoa aloittaneen 1990-luvun puoliväliin sijoittuneen itä- ja länsirannikon välisen ”sodan” tai olleen ainakin tärkeä osasyy sen syttymiseen.

Toisin sanoen vaikka näiden taustavaikuttajien nimet eivät välttämättä sano useimmille mitään, niin heidän kädenjälkensä on silti näkynyt vahvasti kulttuurissa. Sarjassa he avaavat tarkemmin miten he määrittivät hiphopille uutta suuntaa varjoista käsin.

Toki kameran edessä nähdään myös lukuisia hiphop-maailman kärkinimiä. Mukana on artisteja kuten Dr. Dre, Ice-T ja Snoop Dogg.

Dokumenttisarjan on ohjannut Rashidi Natara Harper. Trailerin näet alta.