Näkökulma teki paluun – Porvoon veljeskaksikko liekittää lyyrisyys ja vahva moodi edellä

Pekka Keränen

Sata liekkiemojia ei riitä.

Porvoota suomihiphopin kartalle 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä nostamassa olleen Näkökulman perustamisesta tuli viime vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Sen kunniaksi Tuomas Kauhanen ja Ola vuokrasivat mökin tehdäkseen yhteistä musiikkia, mikä onkin veljeksille luonnollinen tapa viettää aikaa yhdessä.

Area04 Fam -nimiseen ja myöhemmin lyhenteellä A04 tunnettuun kollektiiviin kuulunut underground-hiphopin kulttinimi julkaisi Tulikaste-debyyttinsä omakustanteena syksyllä 2003. Toinen albumi Elä unelmaa tai kuole mukana seurasi kesällä 2008, ja viimeisin kokonaisuus Odotusmusiikkia 2 on niinkin kaukaa kuin vuodelta 2010.

– Siitä on todellakin ikuisuus! Tää on sellainen projekti mitä tehdään ennen kaikkea omaks iloksemme. Haluun uskoa siihen et kun tekee sellaista musiikkia mistä ite tykkää, niin kyl siitä joku muukin tykkää, Ola sanoo.

Tuomas on ollut tasaisesti esillä viime vuodet niin oman musiikkiuransa kuin Sonnin Taacankin merkeissä, mutta Ola on pitänyt veljeään huomattavasti matalampaa profiilia. Mitä tuottaja-räppäri on tehnyt kaikki nämä vuodet?

– Opiskellut, tehny duuneja ja eläny tätä elämää! Musahommii en oo missään vaiheessa lopettanu, mut se on ollu enimmäkseen omaks iloks tekemistä viime vuosina, ja julkaseminen jääny todella vähiin. Tuomaksen livekokoonpanos olin myös mukana muutaman vuoden ajan hakkaamassa samplerista rumpuja ja kaikenlaista maustoo.

Vaikka duon uusi materiaali on saanut alkunsa yhdessäolon ja hauskanpidon seuraksena, niin työskentely on tapahtunut laatustandardeista tinkimättä. Kaksikko ei silti aseta kokoonpanonsa paluulle mitään odotuksia tai ota stressiä julkaisuista, pääasia on että tuote on kunnossa.

– Hyvä räppäys on ajatonta. Musta jokaisen joka diggailee potkivista biiteistä ja teknisestä rimmailusta kannattais antaa meidän musalle pari minuuttia. Ja ei me olla oikein mietitty et minkä ikäiselle yleisölle tätä tehdään. Ite toivon et ainaki vanhat fanit löytäis tän ja hyvä vaan jos uudempikin sukupolvi fiilais, Tuomas sanoo.

Näkökulman musiikin on alusta asti tunnistanut lyyrisyydestä sekä vahvasta moodista. Keskeiset elementit ovat edelleen samat, ja kappaleet rakentuvat yhä samaan malliin kuin aikoinaan.

– Kaikki lähtee biitistä, sen pitää luoda tunnelma mikä puhuttelee. Usein meillä on biisin nimi tai konsepti mielessä ennen ku aletaan kirjottaa, mut välil se lähtee niinkin että aletaan molemmat kirjottaa omia värssyjä, ja kun niitä pallotellaan keskenämme niin se punanen lanka löytyy jostain sieltä, ja biisille alkaa löytymään suunta, Ola kertoo.

– Tosi usein tehään riimit on the spot, Tuomas lisää.

Ensimmäisenä viimekesäisten mökkisessioiden tuotoksista on laitettu ulos kappale nimeltä 100 liekkiemojii, jossa edustaa kaksikon mielestä sitä mitä MC:nä oleminen on puhtaimmillaan. Haippi, cloutti tai se kuka striimaa eniten eivät merkkaa mitään, kun ideana on ainoastaan sylkeä mahdollisimman hyvin.

Takki on kuitenkin asiaankuuluvasti auki ja lyriikoissa nokitellaan moneen suuntaan uuden aallon aaltojen hajotessa aallonmurtajiin. Tuomas on tietoisesti keskittynyt soolourallaan kokonaisvaltaisempaan laulunkirjoittamiseen, mutta uudella raidalla kohta Basson taajuudella kuultava hahmo päästää irti sisäisen battleräppärinsä.

Heti uutuusraidan alussa Tuomas sanoo tulevansa suomiräpin pääkaupungista, jollaiseksi on julistettu välillä niin Lahti kuin Jyväskyläkin. Tullaanko nyt Taacan punaisilla sohvilla näkemään tiukka kädenvääntö aiheesta juontajapari Brädin kanssa?

– Ei kai kukaan pysty oikeesti mitään pääkaupungin titteliä vaatimaan. Mut must Porvoo on tosi aliarvostettu. Uutta polvee ei kai Ahtia lukuunottamatta oo kauheesti tullu esiin mut onhan meiltä moni ponnistanu aika korkeellekin, Tuomas pohtii.

– Porvoosta on tullu monta hyvää räppäriä, joista suurin osa on muuttanu sieltä pois, niinku mekin. Varmasti osittain senkin takia sinne ei oo kehittyny yhtä vahvaa kulttuuria ku esimerkiksi Jyväskylään, missä on täl hetkel aika hemmetin kova meininki. Ois mahtavaa jos Porvoosta nousis uudet junnut jotka ottais homman haltuun, Ola jatkaa.

Toistaiseksi duo ei osaa sanoa miten isosti Näkökulma aikoo tulla takaisin tai tullaanko heitä näkemään keikoilla kun tilanne sen taas sallii. Tiedossa on joka tapauksessa isompi paketti biisejä, joka saattaa olla mitä tahansa mixtapesta albumiin.

– Toistaseks ollaan tehty biisit enimmäkseen kahestaan. Materiaalii on ihan hyvin varastossa, ja lisää on tarkoitus tehä. Paljastetaan niitä mahdollisii fiittejä vähän myöhemmin!

Loppuun on pakko todeta että liekkiemoji alkaa olla aika väsynyt. Miten veljekset kuvailisivat Näkökulmaa ja materiaaliaan emojeilla jos liekit ovat pois pelistä?

– 🔞🚯🥇🎤👑👑

Kuuntele 100 liekkiemojii alta. Kappaleen tuotannosta vastaa Ola.