Mitä mitä?! Ezkimon ja Juhanin yhteistyökappale löysi tiensä YouTubeen

Ennenjulkaisematon kappale on vuodelta 2000.

Kotimaisista underground-julkaisuista kiinnostuneiden kannattaa pitää silmällä Juhani Saksikäden YouTube-kanavaa, jolle ladattiin jo kesällä muutamia kuriositeetteja suomalaisen hiphopin alkuhämäristä. Nyt arkistojen metskaaminen on tuottanut jälleen tulosta, sillä helsinkiläisartisti on laittanut jakoon ennenjulkaisemattoman yhteistyökappaleensa edesmenneen Ezkimon kanssa.

Kahdenkymmenen vuoden takainen kappale on nimeltään MitäMitä?!, ja se tehtiin tilaustyönä Helsingin Sanomien bileisiin. Projektilla Ezkimo esiintyi nimellä Juhafgraani, kun taas Juhanin aliaksena oli Junnu Amalgaami.

– Ezkimo asui meillä Mellunmäessä hetken aikaa silloin kun muutti Ivalosta Helsinkiin. Nauhoiteltiin mun neliraiturilla hänelle demoja. Yks päivä Ezkimo oli sillee että nyt tuli tällänen tarjous mistä tulisi vähän rahaakin, Helsingin Sanomat tilasivat räppibiisin joihinkin heidän juhliinsa joten totta kai me alettiin tekemään, Juhani kertaa.

Kaksikko äänitti yhteiskappaleensa ainoastaan reilu kuukausi ennen kuin Ezkimon kunnolla mukaan peliin päästänyt Salainen agentti 998 -single tuli ulos BMG:n kautta. Sitä ennen jotkut olivat kuulleet Ezkimoa pienimuotoisessa levityksessä olleella Rokkia-kappaleella.

– Meidän yhteistyö meni usein niin että Ezkimolla oli joku sample mistä halusi että teen biitin, monet mitä tehtiin olivatkin kovin rockriffipainotteisia kun taas itse tein aika melodisia hommia, Juhani avaa.

Kappaleesta jaloistui myöhemmin Karateka, joka julkaistiin Salainen agentti 998 -singlen b-puolena. Juhanin alkuperäisen biitin korvannut Jonny Bron biitti taas päättyi lopulta Ezkimon debyyttialbumin päättäneen Avoin mikki -posseträkin pohjaksi.

Debyyttialbumin tunnelmiin palattiin aiemmin tänä vuonna, kun ennenjulkaisematonta Ezkimoa kuultiin kokonaisen postuumin albumin edestä Sony Musicin julkaiseman Agentti Sumon muodossa. Juan Muteniacin tuottamalla albumilla ei kuultu Juhania, mutta vanhoista yhteistyökumppaneista projektin tekemiseen osallistuivat esimerkiksi myös omia levyjään työstäneet Joniveli ja Skandaali.

Yhtä lailla Juhani on viime aikoina tehnyt ja julkaissut uutta musiikkia. Lisäksi Juhanista on tekeillä dokumentti, jonka takana on Recluse Crew -tuottajakollektiivissakin vaikuttava Joel Myllykoski eli BennyBen.

Ota Juhanin dokkaria odotellessa MitäMitä?! kuunteluun alta. R.I.P. Ezkimo!