Mitä lähiöissä tapahtuu? Gracias on mukana Palefacen tulevan albumin toisella singlellä

Joni Sarkki

Kappale syntyi lyhytelokuvaprojektin inspiroimana.

Suomiräpin pioneereihin lukeutuva Paleface julkaisi tulevalta albumiltaan toisen singlen, joka kulkee nimellä Malmin ääni.

Ensimmäinen kappale kokopitkältä projektilta oli viime vuoden loppupuolella julkaistu Miehet ei itke, joka kuvasi miehistä vaikenemisen kulttuuria ja herätti runsaasti keskustelua miehen mallista.

Tuoreimmalla julkaisullaan artisti käsittelee elämää lähiössä.

– Biisi pohdiskelee elämää lähiöissä ja siihen liittyviä ennakkoluuloja.

Kappaleella kuullaan mukana räpin lisäksi näyttelijänä uraa luova Gracias. Kappaleen biitti on Xmiehen eli Johannes Naumasen käsialaa.

– Biitissä on DJ Shadow’n klassikkolevyjen henkeä. Oman panoksensa biisille toivat DJ Massimo ja useita kosketinraitoja albumilla soittava Valtteri Pöyhönen. Levyversiolle mukaan hyppäsi yksi Suomen kovimpia räppäreitä, Malmin kasvatti, Gracias. Grade on koko levyn ainoa räppifeatti, Paleface kertoo.

Single syntyi lyhytelokuvaprojektin kautta, jossa artisti oli itse mukana.

– Biisi syntyi kevään ja kesän 2021 aikana, jolloin toteutimme Malmin seurakunnan toimeksiannosta ohjaaja Pekka Keräsen kanssa samannimisen lyhytelokuvaprojektin. Haastattelimme ihmisiä ympäri Koillis-Helsingin lähiöitä. Näistä kohtaamisista syntyi kappaleen teksti. Lyhäri löytyy Youtubesta.

Räppärin uusi sooloalbumi julkaistaan perjantaina 24. maaliskuuta ja kulkee nimellä Autofiktio, jonka päätuottajana on tulevassa Grammy-gaalassakin ehdolla oleva MD$ eli Santeri Kauppinen. Albumista tehtiin myös vinyylierä, joka on myynnissä jo tällä hetkellä ennakkoon.

Kokonaisuuden kuvaillaan olevan painavia sanoja ja väkeviä teemoja sisältävä kokonaisuus, joka vertautuu räppärin moderniksi klassikoksi muodostuneeseen vuoden 2010 Helsinki-Shangri-La -albumiin. Uutta projektia artisti pitää itse parhaana, jota on tähän mennessä vaikuttavalla urallaan luonut.

– Joku voisi pitää mun ja Santerin yhteistyötä jotenkin epätodennäköisenä, mutta yhdistelmä osoittautui heti toimivaksi. Syntyi nopea ja tuottelias työtapa. Santeri on tajuttoman musikaalinen jäbä, joka ymmärtää laajasti musiikin estetiikkaa, myös räppilaatikon ulkopuolelta. Heti ensimmäisellä biisileirillä syntyi neljä kappaletta, jotka kaikki taisivat päätyä levylle.

Kuuntele ajatuksia herättävä biisi alta.