Madventuresissa nähdään suomirap-erikoisjakso – mutta mitä Ilmarisen lekan nostamiseen vaaditaan?

Yeboyah on yksi Xmiehen tuottaman posseträkin suohonlaulajista.

Kulttisarjaan luodulla posseraidalla on mukana kahdeksan MC:tä ja yksi DJ.

Suomalaisten rakastama kulttiohjelma Madventures pärähti vuosien tauon jälkeen takaisin ruutuihin maaliskuun lopussa. Tuoreella tuotantokaudella teemana on Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin kotimaa Suomi, mikä sopiikin tähän matkustusrajoitusten aikaan paremmin kuin hyvin.

Ulkomailla vuosien 2002-2009 välillä reissanneen kaksikon sarjasta on aiemmin julkaistu kolme tuotantokautta. Uuden tuotantokauden ensimmäisissä jaksoissa on tutustuttu muun muassa tehokkaimpaan krapulalääkkeeseen, yhteiskuntajärjestelmässä selviämiseen ilman nykyaikaisia välineitä sekä mysteerinäkin pidettyyn kullankaivamiseen.

Neljännessä jaksossa vuorossa ovat runonlaulajat, joihin lasketaan myös nykypäivän Wäinämöiset eli räppärit. Jaksoa varten onkin tehty kokonainen posseträkki, jolla kuullaan monipuolinen joukko paikkansa rap-kentällä lunastaneita nimiä.

Posseraidan julkaisee sen tuottajana toimineen Xmiehen perustama Blammo!-levymerkki. Lyömättömissäkin vaikuttava tuottaja-DJ kertoo, että hänellä ja Madventures-kaksikolla on paljon yhteistä historiaa takanaan.

– Vuonna 2005 he käytti mun Kukkamies-biisiä Madventuresin kakkoskaudella ja anto mun uralle melkosen boostin, isosti kiittäminen heitä tästä nykyisestä meiningistä. Sen jälkeen ollaan tehty muutakin kimpassa ku Madventuresia, mutta viimetteeks tehtiin heidän MadMusic-kirjaan 7” vinyylisingle, jossa molemmat Riku ja Tunna räppää, Xmies sanoo.

Kappaleella pääsevät ääneen Yeboyah, Dauda Koroma, Paleface, Solonen, Mercedes Bentso, Kosola, Asa Masa ja Tantr Slangrr. Scratcheista vastaa DJ Massimo.

– Biisiin pääty nää tyypit siksi että Riku, Tunna ja Karri ehdotti mulle että pitäskö tehdä kimpassa taas joku aivan överi biisi, jokainen sai sitte valita että ketä pyydetään. Oli aika helppo päätyä tähän remmiin pienen pallottelun jälkeen, kun haluttiin että mukana on sekä vanhaa tekijää että nuorempaa osaajaa, eikä sinällään haluttu pistää mitään lopullista ylärajaa että montako otetaan. Ihan kaikki ei kuitenkaan halunnu lähteä, ilmeisesti edelleen biiffit elää kotimaamme skenessä mutta en mainitse nimiä henkilöllisyyksiä suojatakseni! Tavallaan siitä tuli kuitenki aika hiphop-olo, että tämmöstäki näkee edelleen, Xmies jatkaa.

Biitti oli Xmiehellä ja Palefacella työstössä jo aiemmin. Xmiehen mukaan sillä ei kuulla lainkaan sampleja.

– Oltiin sitä mieltä et se pitää laittaa tähän koska se oli about räpeintä paskaa mitä tiedettiin just sillä hetkellä. Kasperi Sarikoski soittaa pasuunaa, kaveri on käyny vittu Juilliardin – ehkä high streeteintä katuräppiä ever!

Singlejulkaisun kanteen on haettu selkeästi vaikutteita Marvelin sarjakuvahahmo Thorin Mjölnir-vasarasta, jonka pystyy nostamaan ainoastaan sen arvoinen henkilö. Mutta mitä ”Kalevalan Thorin” eli seppä Ilmarisen lekan nostamiseen vaaditaan?

– Ilmarisen lekan nostamiseen vaaditaan ällistyttävää lyrikaalista voimaa, sylkemisen jaloa taitoa sekä juurien perinpohjaista tuntemista, sarjakuvadiggarinakin tunnettu Xmies toteaa.

Illan jaksossa nähdään välähdyksiä siitä, kuinka räpit ja biitti syntyivät sekä kappaleelle kuvattu musiikkivideo. Madventures Suomi tiistaisin kello 21 Nelosella ja Ruudussa.