Lyömättömien Xmies teki levyllisen kirjaimellisesti kipeitä biittejä

Johannes Naumanen

Tuottaja-DJ loi oman korona-ajan projektinsa alusta loppuun iPadilla.

Madventuresin muutaman kuukauden takaisen suomirap-erikoisjakson yhteyteen kokonaisen posseraidan kasannut Xmies palaa pelikentälle tuoreen julkaisun kanssa. Tiedossa ei kuitenkaan ole jatkoa suohonlaulajien kokoontumiselle, sillä Lyömättömät-jäsenen uusi projekti koostuu sataprosenttisesti instrumentaalisesta materiaalista.

Levyn nimi on While I Was Gone, ja se saapuu suoratoistopalveluihin lauantaina 20. kesäkuuta. Instrumentaaliprojektin tekeminen lähti liikkeelle siitä, kun Xmies joutui vuoteenomaksi COVID-19-viruksen takia.

– Olin huhtikuun koronan kourissa ja se oli aika hirveetä aikaa, ei pystyny hengittämään kunnolla kuukauteen ja itse asiassa ei pysty vieläkään. Semi ahistavaa varsinki kun pitäis puhua työkseen, YleX:n taajuudella Lyömättömien tiimoilta usein äänessä oleva Xmies avaa.

Koira ei pääse karvoistaan, joten Xmies päätti Netflixin katsomisen ohella tehdä ajankulukseen biittejä sängynpohjalta käsin. Tuottajan ”weapon of choice” oli kuitenkin astetta erikoisempi, sillä se oli Applen iPad.

– Oon nyt värkänny aika pitkään iPadilla musaa, joten aloin vaan kikkailemaan kaikilla eri softilla mitä oli tullu hommattua mutta ei ollu ikinä opeteltua kunnolla.

Korona-aika kuuluu monellakin tapaa seitsemän raidan mittaisessa lopputuloksessa. Esimerkiksi kappaleeseen InSanitizer Xmies äänitti käsidesipurkin ääniä.

– Se kertoo siitä kuinka jatkuva käsidesin lutraaminen tekee hulluksi, Xmies nauraa.

Toiseksi esimerkiksi voidaan nostaa kappale Corona Mouth, joka on tehty käytännössä kokonaan beatboxaamalla Koala Sampleriin. Kaikki äänet tulivat siis koronaan sairastuneen Xmiehen suusta lukuunottamatta pianoa ja torvia, jotka hän lisäsi Beatmaker 3 -softalla.

Wash out now -kappaleessa Xmies yhdisti käsienpesua ja mellakkapaniikki-ääniä granuliserin läpi, jota hän pitää jonkinlaisena julkilausumana. Sen sijaan päätösraitaan ei sen nimestä huolimatta liity mitään poliittista, vaikka äkkiseltään niin voisi kuvitella.

I can’t breathe luonnollisesti kertoo siitä että en saa saatana henkee, vaikka nyt nää viimeaikaset tapahtumat onki antanu tolle fraasille vähän eri merkityksen.

Vaikka levy saikin alkunsa ei-niin-ihanteellisessa olotilassa, tuli paketista chillhopiksi luokiteltava kokonaisuus. Xmies suositteleekin sitä juhannuksen soundtrackiksi.

– Sopii parhaiten juhannuksena mökin kuistilla juoma kädessä kuunneltavaksi, ja sen jälkeen illemmalla vääjäämättä grillin ympärillä tapahtuviin freestylesessioihin.

Levyn kannen (jonka Xmies teki myös itse iPadilla), kappalelistan sekä levynteossa käytössä olleiden applikaatioiden listan näet alta. Projektin julkaisee Xmiehen oma Blammo!-levymerkki.

1. No Ibu
2. InSanitizer
3. Corona Mouth
4. Särkee paikkoja / Total destruction
5. Corona n chill
6. Wash out now
7. I can’t breathe

Levyllä käytetyt applikaatiot:

DAWit: Cubasis 3, Beatmaker 3, Drambo, Blocs Wave, Koala Sampler

Syntetisaattorit: miRack, Mellowsound, Spacecraft, Poison-202, Model D, Chameleon

Efektit ja ”muut muljuttimet”: SF-1, ARDelay, Discord4, Effectrix, Eventide Micropitch, Eventide Blackhole, Eos 2, RoughRider 3, Lo-Fly Dirt, RX950, TB Reelbus, TB Morphit, AUM