Luonne kuin kokaiini – haastattelussa YAYO

Jaro Koho

Puolimyyttinen SoundCloud-olento ei kannusta ottamaan mallia Tony Montanasta.

Useimpien päässä slangisana ”yayo” yhdistyy G-Unit -räppäri Tony Yayoon tai Scarface-gangsteriklassikkoon, jonka kautta sanan merkitys aukeni suurelle yleisölle. Sormi pulssilla SoundCloudin kanssa olleet saattavat kuitenkin yhdistää kokaiininhuuruisen sanan myös tulokasartistiin nimeltä YAYO.

Jo pelkällä äänellään muista uuden aallon nimistä erottuva helsinkiläisartisti yhdistelee tuotannossaan cloud- ja mumble rap -elementtejä tummanpuhuviin, mutta tarttuviin tekstikoukkuihin. ”Puolimyyttiseksi SoundCloud-olennoksikin” kuvaillun artistin kasvokkain kohdanneet voivat varmasti vahvistaa hänen erottuvan äänensä lisäksi muutenkin olemuksellaan.

Nyt pinnan alla kuplinut nimi on sainattu Universalille, joka julkaisee omaleimaiselta tulokkaalta uutta materiaalia tasaiseen tahtiin ennen loppuvuodelle kaavailtua isompaa kokonaisuutta. Ensimmäisenä julkaisuna toimii single Punanen sininen, josta on kuvattu musiikkivideokin.

Mutta kuka YAYO on? Lue haastattelu alta.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

”Ei ollu mitään tiettyy hetkee. Oon tehny genrettömästi aina vähän oman tyylist musiikkii. Pidin räpistä junnust saakka.”

Mistä artistinimesi tulee?

”Mun nimi tulee luonteesta, joka on ku Yayo.”

Mitä mieltä olet sanan popularisoineesta Scarface-leffasta? Minkä kouluarvosanan antaisit sille?

”Se äijä ei menny henkisesti oikeeseen suuntaan, vaan päinvastoin. Sit ku Tony saa kaiken mitä haluu, sen kolikko kääntyy väärinpäin. Tony Montana on huono esimerkki junnuille, huono esimerkki elämälle, mut elokuvana hyvä. Annan arvosanan 8.”

Olit aikaisemmin LIL YAYO. Mihin Lil-etuliite jäi?

”Mä oon edelleen LIL YAYO ja samaan aikaan YAYO. Päätin ottaa YAYO:n mun viralliseks nimeks koska se tuntuu ku etunimeltä; kutsukaa molemmiks.”

Mikä inspiroi sinua?

”Elämä ja kokemukset – positiiviset ja negatiiviset. Koko tää maailma inspiroi.”

Teetkö kappaleesi alusta loppuun itse?

”Usein teen aina itse alusta loppuun. Joskus prosessiin saattaa osallistua muitakin.”

Millaisilla kamoilla teet biittejä?

”Käytän eri sekvensseriohjelmia ja samplereita. Mitä milloinki.”

Olet keikkaillut ainakin RARE-klubilla, oliko se ensimmäinen keikkasi?

”RARE-klubi oli mun eka soolokeikka. Siel oli siistii esiintyy ja sillon alko tajuumaan, et ainaki jotain ihmisii oli kuullu mun musaa. Sen jälkeen oon heittäny keikkoja Kutosella ja Ääniwallis. Keikkailu on jees, tykkään vetää gigii.”

Olet nyt ison levy-yhtiön artisti. Miten päädyit tekemään diilin Universalin kanssa?

”Yks tuottaja toimi satelliittina, en mä mitään demoo sinne sendannu etukäteen. Saatiin sellane sopimus hiottua, mihin molemmat osapuolet oli tyytyväisiä. Se oli se tie mikä aukes ja saan tehä samaa musaa ku ennenkin, ilman et kukaan vaikuttais mun luovaan prosessiin.”

Ensimmäinen levy-yhtiöjulkaisusi on ”Punanen sininen”. Kerro hiukan siitä, mistä kappale kertoo ja miten se sai alkunsa?

”Se kertoo punasest ja sinisest Gucci-paidasta lähtökohtasesti. Se on sellanen elämäntyylistyge, mut aika darkki sellanen. Halusin tehä biisin, mikä oli mun mielestä siisti, omal estetiikalla toteutettu ja jotain uutta tyylillisesti. Biisi sai alkunsa, ku tein biitin ja sit keksin sen ”punanen sininen Gucci en oo ihminen” -läpän.”

Millaista videon tekeminen oli?

”Videon duunaaminen oli hauskaa. Pääsin konkretisoimaan omaa visiota. Kuvattiin yöl ja valvottiin 24 tuntii. Vidi kuvattiin Etelä-Suomessa harmaal alueella.”

Mitä sinulta on jatkossa lupa odottaa?

”Haluun viedä eteenpäin nykysoundia ja tehä sitä mist fiilaan. Jatkossa on lupa odottaa lisää hiittii.”