Kotimaiseen r’n’b-skeneen nousee uusia lupauksia – mutta keitä ovat ez, Ina, Karim B ja Nisa?

Suomenkielisen r'n'b:n luokka '20: Nisa, Ina, ez ja Karim B.
Samuli Vienola

Nämä tulokkaat kannattaa ehdottomasti tarkistaa.

Suomalainen hiphop elää ja voi hyvin, kuten uusien tekijöiden määrästä ja julkaistun materiaalin monipuolisuudesta on mahdollista päätellä. Viime vuonna tarkastelimme näihin aikoihin julkaistussa jutussamme suomiräpin pääkaupungiksikin luonnehditun Jyväskylän nousevia rap-nimiä, mutta tänä syksynä teemme hiukan toisin.

Tällä kertaa siirrämme katseemme pois tietyltä maantieteelliseltä alueelta ja vaihdamme jopa kokonaan genreä. Luit oikein: homman nimi on r’n’b, eikä edes Wu-Tang Clanin ”rap and bullshit” -määritelmän mukaisesti.

Päätimme nostaa esiin neljä lähiaikoina suomenkielistä materiaalia julkaissutta artistia, joista tullaan varmasti kuulemaan enemmänkin. He ovat tämän vuoden mittaan ilmestyneillä julkaisuillaan vakuuttaneet ez, Ina, Karim B ja Nisa.

Tutustu tulokkaisiin tarkemmin alla. Kuvia klikkaamalla pääset kuuntelemaan jokaisen tuoreimman singlen Spotifysta.

ez

Ikä: 18
Kotikaupunki: Tampere
Esikuvat: Muun muassa Rihanna, Frank Ocean, Sabrina Claudio ja Juice WRLD
Levytyssopimus? Ei toistaiseksi

Jyväskyläläislähtöinen ez eli Essi Honkonen kertoo musiikin kuuluneen hänen elämäänsä alusta asti ja esiintyneensä koulun juhlissa aina kun se oli mahdollista. Myöhemmin myös näyttelemisestä kiinnostuneen artistin omien kappaleiden teko alkoi vuoden 2018 loppupuolella hänen säestäessään aluksi itseään kitaralla.

Vuodesta 2016 Tampereella asuneen ezin uudesta tuotannosta vastaavat williamin Penelope-hitin takana olevat nousevat huipputuottajat Aitio ja Joe L. Sanoituksensa ez kirjoittaa itse, ja ne käsittelevät laulajan mukaan pitkälti hänen omia tuntemuksiaan.

– Mulla on sanotuksia myös ihan jostain randomeista aiheista. Kaikki sanoitukset on mun itse kirjoittamia, mutta usein saatan vaihdella ajatuksia niistä mun luovien frendien kanssa. Keskeisimpänä aiheena tähän asti on ollut rakkaus. Tulevaisuudessa julkaistavissa biiseissä aiheina ovat muun muassa unelmien tavoittelu, ahdistus, sekä itsensä ja omien ajatuksiensa kanssa kamppailu. Monet tapahtumat mun elämästä on antanu ja antaa edelleen paljon inspistä kirjottaa, ez sanoo.

ez uskoo tuotantonsa olevan sanoitusten puolesta monelle samaistuttavaa ja hän toivookin pystyvänsä koskettamaan mahdollisimman monia musiikillaan. Vaikka materiaali onkin r’n’b-henkistä, ei nuori artistilupaus halua lokeroitua yhteen genreen: tulevaisuudessa hänen musiikissaan saattaa kuulla esimerkiksi trap-vaikutteita.

The Voice Kids -ohjelmassakin aikoinaan nähty ez ei toistaiseksi ole keikkaillut omaa musiikkiaan esittäen. Keikkailu on kuitenkin enää ajan kysymys, ja tamperelasen haaveissa onkin inspiroivien ihmisten kanssa työskentelyn ohella nousta joskus Blockfestin päälavalle.

Tulokkaan uusin julkaisu All Good sai alkunsa vanhasta mutta edelleen kummittelevasta sydänsurusta. Itsevarmuutta huokuvan ja sanoillaan uskoa kuuntelijaan valavan kappaleen sanoma on ezille henkilökohtaisesti tärkeää, oli sydänsuruja tai ei.

– Melodiaa työstettäessä pyrittiin vintage-fiilikseen, jonka johdosta kappale alkaa ja loppuu VHS-nauhurin ääneen. Visio oli alusta asti hyvin selkeä: r’n’b:tä vanhan koulukunnan viboilla, ez avaa.

Ina

Ikä: 28
Kotikaupunki: Vantaa
Esikuvat: Muun muassa P!nk, Amy Winehouse, Christina Aguilera, Jhené Aiko ja Kehlani
Levytyssopimus? 325 Media / Sony Music

Ina Möller kertoo edelleen yrittävänsä valehdella itselleen olevansa helsinkiläinen, vaikka muutto Vantaalle tapahtui jo pari vuotta sitten luonnon ja rauhan takia. Lyriikoissaan tulokkaalla ei kuitenkaan ole kokenut aihetta sepittää asioita.

– Mun sanotukset tulee suoraan kyllä omasta elämästä ja fiiliksistä. Jotenkin on tapahtunu niin paljon ja tunnen niin paljon että sitä tarinaa tulee myös helposti. Aiheita on ihan laidasta laitaan. Haluun avata mun koko elämän kuuntelijoille, en vaan pientä osaa siitä. Jossain vaiheessa kun ihmiset kuuntelee mun kaikki biisit niin toivon että niissä kuuluu nuoren naisen kasvutarina kokonaisuudessaan. Epävarmuus, masennus, suhteet, seksi, rakkaus, ero… You name it, kaikkea on tulossa, Ina sanoo.

Suomenkielistä materiaalia Ina on tehnyt parin vuoden ajan oman tiiminsä kanssa, johon kuuluu muun muassa aikoinaan PME Recordsin artisteihin lukeutunut Nikolai Alho. Ennen suomenkielisiä julkaisujaan Ina ehti laulaa useamman vuoden englanniksi sekä fiitata ulkomaisilla EDM-kappaleilla.

– Oon myös aina ollu musaluokalla nuorena ja oon vanha basisti. Se kertoo kaiken olennaisen, Ina lisää pilke silmäkulmassa.

Omassa tuotannossaan Ina haluaa tarjota kuuntelijoille musiikkia erilaisiin tunnetiloihin. Musiikillisesti häntä ei kuitenkaan ehkä kannata lokeroida pelkästään r’n’b-artistiksi, sillä kappaleista voi löytää esimerkiksi pop- ja trap-elementtejä.

– Mun musa on niinku minä, joka päivä saattaa olla ihan eri fiilis, Ina täsmentää.

Tähänastisen uransa hienoimmaksi hetkeksi artisti kuvailee levytyssopimuksen saamista, mistä hän oli haaveillut nuoresta tytöstä asti. Muita hienoja hetkiä ovat tarjonneet radiosoitot ja ylipäätään se kuinka paljon hänen kappaleitaan on jo kuunneltu.

Helmikuussa julkistetun Sony-diilinsä jälkeen Inalta on julkaistu kaksi singleä, joita on striimattu suoratoistopalveluissa yhteensä yli miljoona kertaa. Inalta on lähiaikoina tiedossa uutta materiaalia, mutta kahdesta aiemmasta suomenkielisestä julkaisustaan hän haluaa nostaa esiin edellisen singlensä nimeltä Ovi kii.

– Ovi kii on mulle itelle tärkee biisi ja siinä on jotenki kauniisti ilmaistu toisen haluaminen ja seksi, ilman että se on menny mauttomaksi. Ja se on ollu mun haave suomalaista musiikkia tehdessä. Siinä on sitä pientä r’n’b-fiilistä, seksikkyyttä ja menoa. Se on sellanen biisi mitä oon ite halunnu suomeks kuulla.

Karim B

Ikä: 22
Kotikaupunki: Helsinki
Esikuvat: Muun muassa Chris Brown, Justin Bieber, B Young ja The Weeknd
Levytyssopimus? Ei toistaiseksi

Helsingissä koko ikänsä asunut mutta marokkolais- ja venäläisjuurinen Karim B eli Karim Belkhatir on tehnyt musiikkia aktiivisesti noin 4-5 vuoden ajan. Seitsemäntoistavuotiaasta asti laulanut artisti aloitti cover-versioilla, joiden jälkeen hän alkoi tehdä omaa englanninkielistä musiikkia Indy & Karim -nimisessä duossa.

Tulokas kertoo ottaneensa musiikkiinsa vaikutteita laidasta laitaan eri musiikkityyleistä, mikä kuuluu hänen tuotannossaan laaja-alaisuutena, avarakatseisuutena ja luovuutena. Ideana on tuoda musiikkikentälle jotain raikasta yhdistelemällä uutta ja vanhaa.

– Pointtina musiikissani on se että haluan tuoda aina tarinan esille ja välittää tunteeni sekä pitää sen aitouden läsnä, Karim B sanoo.

Karim B:n soolomateriaalia on ollut tuottamassa hänen hyvä ystävänsä Eetu Benjamin Rantakokko, joka tunnetaan myös nimellä EBEN. Itse laulaja ei tuota tai soita mitään instrumenttia, vaikka ensimmäinen hänen koskaan toivomansa lahja olikin kitara.

– Se jäi nurkkaan seisomaan, mutta haluan todella joskus oppia ja tulen oppimaan. Kehitän itseäni joka päivä enemmän ja enemmän. Tuottamista olen tarkkaillut ja olen ottanut hyviä eväitä matkaan siitä, mutta matkaa vielä minulla on että pääsen samalle tasolle. Ehkä vielä joskus…

Keikkalavoille Karim B ei ole vielä noussut, mutta se ei ole estänyt haaveilemasta Hartwall Arenan loppuunmyymisestä. Ultimaattisena tavoitteenaan hän pitää kansainvälistymistä englanninkielisellä materiaalilla.

Kaksi soolokappaletta julkaisseen artistin tuorein kappale Sulaa vahaa julkaistiin toukokuussa. Puheääneltäänkin poikkeuksellisen pehmeä Karim B kertoo saaneensa siitä paljon positiivista palautetta.

– Biisi on mulle tärkeä samoin kuin sen sanoma. Halusin tuoda esille siinä tunnetilan mihin moni pystyy varmasti samaistumaan.

Nisa

Ikä: 24
Kotikaupunki: Helsinki
Esikuvat: Muun muassa Erykah Badu, Lauryn Hill, Kehlani ja Summer Walker
Levytyssopimus? Ei toistaiseksi

Tampereen Etelä-Hervannassa syntynyt ja koko lapsuutensa Helsingin Kontulassa kasvanut Nisa teki ennen soolouraansa moniin vaikutuksen vuonna 2015 perustetussa AK-duossa. Sittemmin hän ja kaksikon toinen osapuoli B.W.A ovat kumpikin keskittyneet tahoillaan oman soolomateriaalin luomiseen.

Pienestä asti somalitaustaisen perheensä tähtenä toimineen Nisan luottotuottaja on AKEEM, mutta hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös muun muassa MVAbeatsin kanssa. Teksteihinsä niin omasta kuin muidenkin elämistä inspiraatiota ammentava Nisa kertoo soittaneensa nuorempana rumpuja, ja hän heitteleekin studiolla usein myös tuotannollisia ideoita.

D.R.E.A.M.G.I.R.L.S.-kollektiivin kautta isoillakin lavoilla esiintynyt artisti haluaa tuoda jotain uutta ja raikasta kotimaisen r’n’b:n kentälle. Samalla hän toivoo voivansa toimia kannustavana esimerkkinä muille aloitteleville artisteille.

– Haluun et ihmiset kuulee et täälki voi tehä autenttista r’n’b:tä ja inspiroituu siitä, Nisa sanoo.

Nisa nostettiin aiemmin esiin sivuillamme kesäkuussa, jolloin hän etsi tuottajansa kanssa levy-yhtiötä. Keskusteluja potentiaalisten julkaisijoiden kanssa onkin jo käyty.

– Käyn tällä hetkellä vaan vaihtoehtoja läpi, artisti hymyilee.

Nisan tuorein julkaisu on maaliskuussa ilmestynyt single Mr. Miyagi. Tulevalta isommalta kokonaisuudelta lohkaistun kappaleen tuotannosta vastaa AKEEM.

– Kyseinen kappale on ensimmäinen suomenkielinen sinkkuni. Kappaleella vähän kuuluukin jo mitä odottaa, Nisa toteaa.