Kaksi jyväskyläläislähtöistä yhdistivät voimansa – Sonian uudella biisillä mukana Lauri Haav

Tulevana kesänä Sonia esiintyy monilla festivaaleilla.

Nopeasti oman yleisönsä löytänyt Etenee Recordsin artisti Sonia julkaisi viime perjantaina uuden singlen. Viime kesänä levy-yhtiöllä kappaleella Kirjeitäsi debytoinut vaihtoehtopopin maisemissa seikkaileva artisti yhdistää uusimalla voimansa rapin ja R&B:n suurnimi Lauri Haavin kanssa.

Niin ikään jyväskyläläislähtöinen Sonia kertoo kappaleen syntyneen monen vaiheen kautta, ja että viimeisin versio herätti intuition Haavin vierailusta.

– Tää oli aluks vaan mun oma, tosi indie-tyylinen laulu ja sävelletty kitaralla. Toisen versen olin myös laulanu ite, mut sit viimesimmän demon avaruus-soundi ja seksikkyys herätti fiiliksen, että tähän vois sopia joku toinenki artisti. Laurin kanssa oltiin törmätty muutamia kertoja aiemmin, mut tää oli eka kerta kun kumpikaan lähetti demoa toiselle. Lauri on tosi vaikuttava artisti ja tykkään sen esteettisestä ilmeestä, joten on kivaa julkasta biisi yhessä, Sonia kertoo kappaleen synnystä.

Näätkö sen? -niminen kappale kertoo artistin mukaan tarinaa potentiaalisesta, lahjakkaasta ja valovoimaisesta ihmisestä, joka ei itse aina näe kykyjään.

– Usein itsekin on sen ihmisen kanssa samalla viivalla, koska itseään on vaikea nähdä samalla tavalla, kun muut näkee, eli biisi kääntyy myös omaan itseen, Sonia kiteyttää.

Monipuolisena muusikkona tunnettua Soniaa on aiemmin nähty keikkalavoilla myös yhtye Youngheartedin rumpalina, mutta tämä kesä tuo mukanaan entistä enemmän omia keikkoja. Artisti nousee niin Ruisrockin, Flow Festivalin, kuin Provinssin lavalle ja pienempiäkin keikkoja on luvassa.

Omia keikkoja Sonia kertoo odottavansa innolla, mutta paljastaa myös olevansa melko kokematon festareilla kävijä; kokemusta on karttunut enemmän lavalla, kuin sen edessä. Ensimmäiset vierailut kesän suuremmilla festivaaleilla ajoittuvatkin juuri viime kesälle Youngheartedin mukana.

Tällä hetkellä antoisimmaksi ja tärkeimmäksi arvoksi artistina Sonia mainitsee omaehtoisuuden ja taiteellisen vapauden. Tärkeää on tehdä musiikkia omista lähtökohdista, mutta kokeilla myös uutta. Artistin musiikissa näkyykin vahvasti omat tuotannolliset näkemykset, muun muassa omien sävellyksien muodossa.

Artistilla on työn alla ensimmäinen projekti, joka julkaistaan EP:n muodossa, mutta sitä ennen luvassa on odottaa vielä single-julkaisuja. Uuden kappaleen voit kuunnella alta.