Hiphop-elementit kokoelmalevy kerää yhteen Alkio-opiston hip hop -linjan opiskelijoiden tuotokset – linjan vetäjä Are antaa vinkin räppäämisestä haaveilevalle

Alkio-opiston opiskelijat istumassa portaikoilla.
Opiskelijoiden rap-lyriikan opetuksesta vastaa räpin suomenmestarina tunnettu Are.

Rap-lyriikan opetuksesta vastaava Pyry Jaala, räppärinä paremmin tunnettu Are, korostaa oman tyylin löytämisen tärkeyttä.

Korpilahdella sijaitsevassa Alkio-opistossa ryhmä opiskelijoita on puurtanut lukuvuoden ajan hip hop -elementit -opintolinjalla ja työ on kantanut hedelmää. Tuloksena on perjantaina julkaistu Vol 2 -niminen kokoelmalevy, jolla ääneen pääsevät kuusi lupaavaa räppäriä Ciave, Diego, Hello, JuusoAJR, Medianix ja VeeKoo. Kollektiiviin kuuluu myös DJ- ja graffitiosaamista sekä tuottaja JazzyRuggedLoops.

Kokoelmalevyllä kuullaan laaja kattaus eri tyylisuuntia 90-luvulta nykyhetkeen, mutta tiiviin ryhmän omavarainen osaaminen sitoo kokonaisuutta. Biisejä on kuunneltu läpi porukalla ja monialaista osaamista on pyritty käyttämään hyödyksi. Vinkkejä biisien kehittämiseen ovat jakaneet myös pidemmän kokemuksen omaavat opettajat.

Suomen ainoan hip hoppiin keskittyvän opintolinjan rap-lyriikan opetuksesta vastaa pitkän linjan räppäri ja räpin suomenmestari Pyry Jaala, eli Are. Itse hän tosin mieltää olevansa tässä työssään enemmän valmentaja kuin opettaja, sillä kokemusta on myös luokanopettajan ammatista. Rap-valmennuksessa Jaala korostaa, että koska lähtökohdat ja tyylimieltymykset ovat räppäreillä usein erilaiset, ei yhtä hopealuotia räpin tekemiseen ole, vaan jokaisen tulisi löytää oma juttu, ”flavor”, kuten suomenmestari sen itse sanoo.

– Ei kellekkään voi sanoo et tee tällä lailla, niin niistä tulee hyviä suoraan, vaan se riippuu aina siitä mikä on se sun oma juttu, kertoo Jaala. – Jokasella on vastuu löytää se itse.

Joillakin linjan oppilaista oman jutun löytäminen on ollut jo pitkällä, joten räpin opettaminen ei ole enää tullut kysymykseen. Esimerkiksi Jaala nostaa VeeKoon, joka on jo julkaissut sooloalbumin. Tällöin räppärin tyyliä ei Jaalan mukaan enää kannata mennä ”sörkkimään”, vaan opettajan rooli on antaa palautetta ja puskea eteenpäin.

Muutamia konkreettisiakin elementtejä tekstien kehittämiseen on lukuvuoden aikana löytynyt, kuten tunnetilan välittäminen tekstissä. Hän myöntää kehittyneensä siinä itsekin vuoden aikana. Lisäksi konkreettisempana esimerkkinä Pyry Jaala painottaa mielikuvien luomista pienten konkreettisten asioiden kautta.

– Räpissä kannattaa tosi paljon keskittyä siihen millä lailla sä kuvailet asioita. Ei kannata sanoa ikinä, et jollakin on musta paita, jos sä voit tosi paljon tarkemminki sen kuvata. Minkä merkkinen se on, mistä materiaalista ja missä maassa valmistettu? Edustaako se muotia tai tyyliä, joka on sidonnainen tiettyyn aikakauteen? Pieniä yksityiskohtia. Ne on tosi tehokas tapa viedä kuulijoita eri aikaan, selittää Are.

Aivan ensimmäisiä räppikokeiluistaan haaveileville rap-opettajalla on selkeä vinkki: – Räppää omasta elämästä ja tee musiikkia kavereille. Kun ne innostuu, niin se vahvistaa itsetuntoa. Aluksi voi myös rehellisesti baitata, naurahtaa Jaala.

– Mä suosittelen skippaamaan kaikki YouTube-tutoriaalit. Ennemmin pähkäilet niitä asioita ite. Otat jonkun Gettomasan tai Tohtori Geton tekstit ja alat käymään niitä läpi. Koitat löytää niistä ne jutut, jotka on toimivia ja vähän baittaat niitä. Sitä kautta lähet löytää sitä omaa ”flavoria”, joka on must kaikista tärkeintä, Pyry Jaala täsmentää.

Mallia voi varmasti ottaa myös Vol 2 -kokoelmalevystä, jonka voit kuunnella alta.