Jonny still rocs ’em – tällä 20 vuoden takaisella EP:llä Joniveli nousi pinnalle

Joniveli on edelleen ajankohtainen nimi hiphop-kentällä.

Jyväskyläläinen Joniveli eli Joni Vanhanen nousi useimpien räppipäiden tietoisuuteen 2000-luvun alussa Ezkimon ja muiden silloisen hiphop-buumin yhteydessä pinnalla olleiden nimien tuottajana. Hänen tuotantoaan kuultiin kuitenkin jo aiemmin Jonny Bro -nimen alla ilmestyneellä Superstar EP:llä, jonka julkaisusta on nyt tullut kuluneeksi tasan kaksikymmentä vuotta.

EP:n ensimmäiset demoversiot Vanhanen kertoo tehneensä kotonaan vuosien 1998-1999 aikana. Ne nousivat esille, kun hän tiedusteli samoihin aikoihin laajempaankin suosioon murtautuneelta helsinkiläiskokoonpanolta mahdollisuutta tehdä remix heidän isoimmasta hitistään.

Giant Robotin Helsinki Rock City -remixin myötä Hawaii Sounds -label halusi kuulla mun omia biisejä, joten laitoin postissa MiniDiscin menemään. Itse Superstar-biisi oli discillä vikana ikään kuin bonuksena, että “tällaisen olen tehnyt myös”. En ottanut jostain syystä sitä biisiä itse niin vakavasti, Vanhanen kertaa.

Hawaii Soundsilla kappale sen sijaan otettiin vakavasti. Vanhanen päätyikin lafkalle kasaamaan tuotoksiaan yksiin kansiin EP:ksi, jonka miksaajaksi ja avustavaksi tuottajaksi hän sai Jori Hulkkosen.

Levystä julkaistiin kesällä 2000 CD- ja 12″ vinyylipainos, joista kumpikin on ollut vuosikausia loppuunmyyty. Spotifysta tai muista vastaavista suoratoistopalveluista EP:tä ei löydy, mutta YouTubesta sen kuuntelu onnistuu.

Superstar EP auttoi osaltaan nostamaan Vanhasen profiilia niin, että hänestä tuli yksi Suomen kysytyimmistä hiphop-tuottajista. Vaikka hiphop veikin nuoren tuottaja-MC-DJ:n mukanaan, oli Vanhasella silti suunnitelmissa julkaista kokonainen pitkäsoitto samanhenkistä materiaalia kuin mitä EP:llä kuultiin.

– Jonny Bro -albumia työstin vuosina 2000-2003 ja parikin eri A&R:ää sitä yritti puskea, mutta se ei koskaan mennyt maaliin. Ehkä mun fokus oli liikaa downtempossa ja se oli sit liian vaikea myydä emoyhtiö Spinefarmille saati sitten kuluttajalle Suomessa, Vanhanen pohtii.

Useimmat ovat todennäköisesti ajatelleet, ettei levyä kannata enää kaikkien näiden vuosien jälkeen odottaa. Projektia ei ole kuitenkaan sen arkkitehdin mukaan kuopattu, vaikka aikaa onkin kulunut.

– Oon itse asiassa viimeisen parin vuoden aikana – aina kun olen ehtinyt – pikkuhiljaa tehnyt ja päivittänyt tuota materiaalia julkaisukuntoon. Kerron siitä lisää, kun ajankohtaista. Tai sitten julkaisen salanimellä, enkä kerro.

Jonny Bro -pitkäsoiton julkaisua joudutaan yhä vähintäänkin hetki odottelemaan, mutta ainakin uutta Joniveli-materiaalia on tulossa sataprosenttisella varmuudella lähiaikoina. Joniveljen ja Rekamin yhteinen projekti Laastarit, Liimat, Teipit ja Siteet julkaistaan Record Store Dayn yhteydessä elokuun lopussa, kuten uutisoimme aiemmin.

Remix-puolella saman tekijän osaamista on julkaistu viimeksi Laura Moision Tummat hahmot -kappaleelle ilmestyneen WANHA-remixin muodossa. Kappaleen saat laitettua soittoon esimerkiksi Spotifyn kautta.

Spotify-käyttäjien kannattaa samalla ottaa haltuun Weightless-soittolista, johon on koottu kaikki viimeaikaiset WANHA-singlejulkaisut. Kappaleet saivat alkunsa koronan tyhjennettyä artistin kalenterin, millä oli valtava psykologinen vaikutus luovuuteen.

– Sain vihdoin tehtyä sen mitä pitkään yrittänyt: spontaanisti nopealla sykkeellä jotain siistiä ja ulos maailmalle. Piti tehdä tuplasinkku tai jos vaikka ihan EP. Teinkin joutessaan albumin verran musiikkia noin kolmessa viikossa. Poikkeustilassa maailma ympäriltä pysähtyi ja lakkasi vaatimasta. Siinä vapauden tunteessa oli jotain samaa kuin joskus silloin yli 20 vuotta sitten. Näissä biiseissä voikin kuulla kaikuja kultaiselta 90-luvulta. Vuosikymmeneltä jolloin tehtiin paras ja paskin musiikki, Vanhanen kirjoitti ensimmäisen singlen julkaisun aikaan Facebook-postauksessaan.