IBE esitti uransa isoimman ja hiotuimman show’n Flow’ssa

IBE esiintymässä Flow Festivalilla.
Ibe julkaisi aiemmin tänä vuonna suositun Ibelius-levynsä.
Vimugraphy

Klangi haastatteli artistia lyhyesti keikan jälkeen.

Flow Festival järjestettiin Helsingin Suvilahdessa viime viikonloppuna 16. kerran. Selkeästi rap-kenttää huomioiden buukattu perjantaipäivä toi keikkalavoille esimerkiksi Katakombin erikoissetin, Earl Sweatshirtin ja Solangen sekä kuuman brittinimen Slowthain. Yksi kotimainen artisti perjantain ohjelmasta sai kuitenkin erityisesti huomiota jo viikkoja ennen hänen festarialuetta oli edes alettu rakentamaan.

Kyseessä oli IBE, helsinkiläinen räppäri jonka spessukeikka polkaistiin käyntiin perjantaina alkuillasta. Aiemmin tänä vuonna Ibelius-albuminsa julkaissut ja muun muassa JVG:n levyllä featannut nuorukainen halusi selkeästi panostaa tähän iltaan.

Keikka olikin Skorpioni-artistin tähänastisen uran isoin. Lavalla nähtiin päätähden itsensä ohella hänen normaaliin keikkakokoonpanoon kuuluvia nimiä kaksin kappalein. Toinen heistä oli tuottajanakin tunnettu EM joka toimi DJ:nä, kun taas yhtä lailla tuottajana kunnostautunut My Friend Marla soitti kitaraa sekä syntetisaattoria. Lisäksi Ronnien keikkaryhmästä tutut perkussionisti Lari Silva ja kosketinsoittaja Topi Alanko vahvistivat konsertin ainutlaatuista tunnelmaa. Omanlaisensa lisänsä keikkaan toi se, että useiden kappaleiden pohjista oli korvattu rumpukone oikeilla rummuilla.

Selkeästi pitkään harkittu tuotanto toimi ja tuntui hyvältä. Yleisö huusi sanoja kilpaa ja IBE tuntui olevan kovemmassa vedossa kuin koskaan aiemmin. Keikan jälkeen Klangi pääsi hetkeksi haastattelemaan artistia.

Ronnie oli yhtenä IBEn keikan feattaajista.

Flow Festival / Shoot Hayley

Tän hetkisen uran isoin keikka takana, mitkä fiilikset?

– Nyt on sellainen ison keikan jälkeinen psykoosi päällä, mutta ihan hyvä fiilis kaikin puolin.

Jos vertaat tätä keikkaa muihin keikkoihin, niin miten tää eroaa muista keikkakokemuksista?

– Päästiin toteuttaa vähän isompaa tuotantoo – meillä oli siinä bändiä, visuja ja hommattiin sellaset serpentiinipaukut. Niiden kanssa piti vähän stressailla, mutta oli siisti nähä kun ne toteutui siel laval.

Jos sulla ei olis tää musiikillinen artistiura napannut, niin missä näkisit itses?

– Mua kiinnostaa kaikki elämän mysteerit. Mä olisin ehkä, tai haluaisin itse asiassa vieläkin, lähtee lukemaan filosofiaa yliopistoon. Mua kiinnostaa kans kaikki fysiikan ja matematiikan ihmeet, mutta mulla ei oo päätä siihen. Siks filosofia.

Olisitko valmis lähtemään lukemaan filosofiaa yliopistoon, jos saisit opiskelupaikan?

– Jos saisin jostain ulkomaisesta yliopistosta tosi hyvän opiskelupaikan ja jos olisin lähtövalmiuksissa, niin sit mä lähtisin.

Tuleeko uusi musiikki olemaan klassista IBE-matskua, vai meinaatko kokeilla jotain uutta suuntausta?

– Klassinen IBE-mallihan on se, että tulee aina jotain uutta.

Mikä on ensi vuoden visio?

– Ei voi kertoa vielä tarkemmin, mutta uutta musiikkia ainakin. Nyt loppuvuodesta lomailen. Meinaan lähteä ulkomaille, mutta en tiedä vielä minne.

Mikä inspiroi sua tällä hetkellä?

– Mua inspiroi tällä hetkellä ihmiskunnan ja internetin välinen suhde.

Millaisen vaikutuksen haluat tehdä musamaailmaan? 


– Haluaisin, että artistit ottais omista hommistaan kiinni ja lähtis oikeasti toteuttaa itseään. Näin pienessä maassa on aika helppo myydä itsensä sinne looppiin, missä joku muu tekee biisit sun puolesta ja sä ite vaan esität ne. Siinä ei tavallaan oo mitään personaallisuutta ja tähän mä just haluaisin vaikuttaa siten, että tää asetelma muuttuis.

IBE Special keräsi Red Arenan ääriään myöten täyteen.

Vimugraphy