Omalla levy-yhtiöllä seuraavalle tasolle – haastattelussa Kube

Kube seisomassa keskellä koriskenttää.
Kube perusti hiljattain oman levy-yhtiönsä, Killah Recordsin.
Vimugraphy

Hakunila Killa palaa pelikentälle isommin kuin koskaan.

Suomiräppigeimin pitkäkestoisimpiin pelaajiin kuuluvaa Kubea ei voi ainakaan liiasta vaihtopenkillä istumisesta syyttää. Viime vuosina muun muassa yhteistyöllään Eevil Stöön kanssa kunnostautunut, vasta viime vuonna edellisen All Jucci -pitkäsoittonsa julkaissut Hakunila OG on taas uuden julkaisun äärellä.

Levy on vantaalaisartistin mukaan aidointa musiikkia, mitä hän on koskaan julkaissut. Jos pelkän levyn julkaiseminen kuulostaa jotenkin liian yksinkertaiselta, niin ainahan voi perustaa myös oman levy-yhtiön, kuten Kube on juuri tehnyt.

Taannoiset WUSSUP– ja Resepti -singlet ovat antaneet jo vähän osviittaa siitä, miltä uusi pitkäsoitto kuulostaa. Singlelohkaisut ovat samalla tuoreen Killah Recordsin ensimmäiset julkaisut. Mutta miten Kube päätyi perustamaan oman levy-yhtiön, ja mitä uudella albumilta on odotettavissa? Entä mikä erottaa Kuben lafkan muista ja missä hän näkee itsensä viiden vuoden kuluttua?

Pääsin haastattelemaan Kubea hänen kotistudiolleen Vantaan Hakunilaan. Mies on pysynyt uskollisena kotikonnuilleen, vaikka kerrostaloasunto onkin vaihtunut uran edetessä omakotitaloon.

Ensimmäisenä sisään tullessa näkökenttääni osuvat lukemattomat valokuvat, BAPE:n tuotteet sekä tietysti seinällä komeilevat kulta- ja platinalevyt. Istuessani alas keskustelua ei tarvitse paljon pohjustaa, kun kummatkin rentoutuvat ja juttu alkaa lentää.

– Tän levylafkahomman kanssa lähestyin Universalia ihan eka Mäkin kautta. Meillä oli ideana joskus kauan aikaa sitten et pistetään yhdessä levy-yhtiö pystyyn. Sit se homma jäi jotenkin kun Mäkki starttasi oman Katutaso Äänitteen. Aluksi oli puhetta, et olisin ollut siinä jotenkin mukana, kunnes tuli parempi mahdollisuus tehdä oma levy-yhtiö kokonaan omilla säännöillä. Pyrin aina siihen, että saan tehdä kaiken oman vision mukaan, joten tää tuntui luontaiselta ratkaisulta mulle, Kube selittää.

Mutta mikä sai Kuben lähtemään Monspilta juuri tässä vaiheessa?

– Ihan vaan et sai just vietyä hommaa isommaksi ja eteenpäin. Monspilla tuntui, että tehtiin kaikkia hommia tiettyyn pisteeseen asti, mutta itse olisi halunnut viedä niitä vielä pidemmälle. Jossain vaiheessa jopa tuntui vähän siltä, että koko homma ois jotenkin ihan jämähtänyt paikoilleen. Halusin hyppää tähän Universal-yhteistyöhön niin nopeasti kuin mahdollista, niin että se on järkevää. Ja musaahan tässä on koko ajan julkaistu, että ehkä se jämähtäminen on vaan ollut oma kuvitelma, Kube pohdiskelee.

Kotimaisella musiikkikentällä ovat viime vuosina tehneet nousuaan useat indielafkat kuten PME, Tasoi, Rutilus, Skorpioni ja Katakombi. Kuben mielestä tilaa on kuitenkin ainakin vielä yhdelle.

– Mä näen että Suomessa on pari hyvää indielafkaa, PME on esimerkiksi todistanut olevansa ihan tosissaan ja tuonut geimiin paljon uutta. Skorpionilla on myös pari todella toimivaa ja lupaavaa nimeä kiinnitettynä ja hyvä meininki muutenkin. Ei ihan hirveästi tule muita mieleen, joilla homma todella toimisi ja toiminta olisi kannattavaa. Sanoisin, että aika näyttää muiden kuin näiden kahden yhtiön osalta. Monet näistä pienemmistä ovat vaarassa kaatua, kun tietyt trendit häviävät joiden varaan toiminta rakennetaan eikä osata kiinnittää pitkäkestoisia nimiä tai katsoa tarpeeksi pitkälle tulevaisuuteen.

Indie-levy-yhtiöitä on siis alkanut putkahdella lisää kuin sieniä sateella. Miten Killah aikoo erottua joukosta?

– Mä pyrin signaamaan vaan artisteja kenellä on persoonaa, näkemystä ja joilla on jotain uutta tarjottavaa. Uusi flow, uusi ääni… Jotain mikä erottaa muista. Mulle on myös todella tärkeää, että tekninen osaaminen on kunnossa. Ei niin, että otetaan mukaan joku uus tyyppi kenellä on joku yksi hölmö biisi mikä sattuu toimimaan, mutta muuten ei mitään tarjottavaa. Toki näin voisi jokainen lafkapomo sanoa.

Useimmilla pienillä hiphop-painotteisilla lafkoilla on listoillaan muidenkin genrejen edustajia. Esimerkiksi Katakombin artistikattaukseen on kiinnitetty mukaan elektronista poppia soittavan LIFE-yhtye. Tässä suhteessa Killah ei aio erottua kilpailijoistaan.

– Ei ole tarkoitus lukittautua pelkästään yhteen genreen. En yleisesti tykkää muutenkaan asettaa itselleni tai toiminnalleni liian rankkoja rajoja. Toki tällä hetkellä nämä tyypit, kenen kanssa olen tehnyt yhteistyötä ja ketkä ovat potentiaalisia signauksia, ovat kaikki räppäreitä. Näitä signauksia yhdistää mielestäni se, miten kaikki näistä tuo teknistä räppäämistä takas räppiin. Näillä tyypeillä on sanoituksia oikeasta elämästä, eikä vaan flexailua jollain turhilla jutuilla, mitä räppi on tällä hetkellä tosi paljon. Ei ole kuitenkaan tarkoitus mennä takaisin mihinkään ihan boom bappiin, lähinnä vaan että se musa ja ne tekstit on aitoja ja rehellisiä.

Yksi suurimmista eroista uusien levy-yhtiöiden kanssa vanhempiin on se, että yhä harvempi ja harvempi artisti julkaisee enää musiikkiaan fyysisessä muodossa. Kuben suunnitelmissa on silti julkaista valikoidusti myös fyysisiä äänitteitä.

– Vinyylejä fiilistelen edelleen ja niitä haluan aina ehdottomasti duunaa, kun on sellainen julkaisu joka kannattaa laittaa vinyylinä ulos. Kaikista mun edellisistä pitkäsoitoista on tullu vinskat, ja niin aion tehdä uudenkin levyn kanssa. Jos tekee vinyylejä sellaisesta musasta, jota jengi ei tuu todennäköisesti ostamaan, niin se on mun mielestä vaan rahan ja luonnon tuhlaamista. CD:t sun muut ei oikein natsaa enää, turhaa muovia vaan tähän maailmaan.

Viime vuosina moni nimekäs artisti on jäänyt tauolle tai lopettanut musiikkiuransa kokonaan. Uudet, isommat kuviot kielivät kuitenkin Kuben nälän vain kasvavan. Onko pitkän linjan tekijän päässä silti käynyt ajatus lopettamisesta, joka kuitenkin ennemmin tai myöhemmin on edessä?

– Lähtökohtaisesti lopettaminen on tosi vieras ja tietyllä tapaa pelottava ajatus, että joku voi vaan päättää et nyt mä lopetan musiikin tekemisen. Ite oon tehnyt sitä hommaa niin kauan, et olis todella hankalaa olla tekemättä musiikkia. Aina välillä tulee toki mietittyä, että miten kauan pystyy tekee tätä hommaa uskottavasti, mutta mun mielestä niin kauan kun se musan tekeminen tuntuu itsestä hyvältä, niin sitä kannattaa jatkaa. Ja kuten sanottu, hommat menee koko ajan eteenpäin ja isommaksi, joten nyt ei ole oikea aika miettiä sellaista, enkä näe sitä tapahtuvan lähitulevaisuudessakaan.

Kävimme ennen haastattelua moikkaamassa yläkerrassa Mari Johannaa, Kuben vaimoa, joka on itsekin musiikkia pidemmän aikaa. Lisäksi kotona ovat heidän yhteiset lapsensa, joista huolehtiminen vie tunnetusti aikaa. Perhe-elämä ei ole kuitenkaan ollut este uran luomiselle rap-artistina.

– Mun molemmat lapset on syntynyt siinä vaiheessa, kun hommat on ollut jo aika isolla levelillä. Sen kanssa on sitten vaan oppinut elämään. Tajusin jo alussa et hei, jos tästä saa tehtyy duunin, niin sittenhän mä pystyn olemaan mun lapsien kanssa vielä enemmän. En näe, että lapset on mitenkään esteenä luomiselle, kunhan arjen ja työn osaa tasapainottaa ja erottaa toisistaan.

Kube haluaakin ihan tietoisesti tuoda esille sitä, ettei perheen perustaminen automaattisesti estä tekemästä niitä asioita mitä haluaa.

– Oon huomannut myös, että jengi tuntuu fiilaavan tosi paljon että mulla on parisuhde ja perhe. Keikoilla tullaan kehumaan miten hieno perhe meillä on ja käsketään lähettämään terkkuja. Se on todella siisti juttu, Kube jatkaa.

Edellisen albuminsa vasta viime vuonna julkaisseena Kube on todellakin painanut töitä. Aktiivisen keikkailun ja perhe-elämän keskellä uusi levy on löytänyt muotonsa, ja siitä ollaan saatu jo kahden sinkun verran maistiaisia. Todennäköisesti vuoden odotetuimpien kotimaisten julkaisuiden joukkoon lukeutuvasta levystä ei oikeastaan muuta tiedetäkään, mutta jotain Kube on siitä kuitenkin valmis paljastamaan.

– Tällä uudella levyllä mä oon koittanut puhua omista kokemuksista suoremmin, avaa ehkä enemmän henkilökohtaisempia juttuja. Uudelle levylle tulee 14 kappaletta. Oon aina pitänyt 10-11 kappaleen levyjä hyvän mittaisina, mutta tässä tapauksessa en vaan voinut jättää mitään pois turmelematta kokonaisuutta. Levyllä on mukana muutama tosi kova fiitti, räppiä ja laulua. Oon aina halunnut duunaa biisejä missä olisi joku hyvä lauluhookki, niin nyt natsasi biisit ja sain tosi hyvät tyypit messiin tekemään. Näiden julkaisemisesta olen erityisen innoissani, Kube fiilistelee.

Pitkäsoiton tuottajina ovat Kuben itsensä ohella toimineet MD$, EDK, Andrei ja Yung Larry. Kuben mukaan levy tulee olemaan ”enemmän Kubea” kuin mikään mitä hän on koskaan julkaissut.

– Soitettuani tätä levyä tuttaville, oon saanut monelta samaa palautetta; levyllä on vähän samoja fiiliksiä kuin kaikilla aiemmilla julkaisuilla. Vähän siis jokaiselle jotain on luvassa.

Loppuun on pakko kysyä: mitkä artistit ja ilmiöt ovat olleet Kuben mielestä viime aikoina kaikista mielenkiintoisimpia ja eniten inspiroivia?

– Mä kuuntelen tosi vähän Suomi-musaa ni sieltä on hankala lähteä nostamaan ketään erityisesti. Tietysti kotikentältä kaikki kenen kanssa mä oon työskennellyt, ja uudella levyllä on hyvien fiittien lisäksi shoutout-biisi, eli kiitosta tulee lentämään siinä levyllä. Sieltä voi käydä kuuntelemassa, kenelle nostetaan hattua, Kube naureskelee.