”Hi kids, do you like violence?” – testaa mitä tiedät Eminemin The Slim Shady LP:stä

Danny Hastings

Slim Shadyn läpimurrosta on kulunut jo 20 vuotta.

Maailmaa muuttavat ideat eivät katso aikaa tai paikkaa. Yhtenä esimerkkinä siitä toimii Eminem, joka sai elämänsä tärkeimmän idean istuessaan WC:ssä ja pyöritellessään päässään erilaisia sanoja.

Kaksi sanaa antoivat ensimmäisellä albumillaan huomion herättämisessä epäonnistuneelle ja pohjalla olleelle detroitilaisartistille loputtomia mahdollisuuksia. Ne sanat olivat ”slim” ja ”shady”. Niin sai alkunsa Eminemin häiriintynyt alter ego Slim Shady, jonka kautta hän pääsi purkamaan kaiken turhautumisensa ja shokeeraamaan valkoista Amerikkaa.

Kunnolla hahmo pääsi irti 23. helmikuuta 1999 julkaistulla The Slim Shady LP:llä, joka aloitti Dr. Dren ja Eminemin laajamittaisen yhteistyön. Samalla se sinkosi jälkimmäisen maailmanlaajuiseksi supertähdeksi ja yhdeksi X-sukupolven tärkeimmistä äänistä. Loppu on historiaa.

Klangi laati albumin 20-vuotismerkkipaalun kunniaksi testin, jolla pääset tarkastamaan oletko todellinen Stan-tason Shady-fanaatikko. Lasten ei tule ottaa osaa testiin, mikäli heillä on nauhat lenkkareissaan ja muidenkin kannattaa muistaa viisaat sanat: ”Don’t do drugs”.