”Certified Blazin'” – Big Chips -klubin perustajat listaavat 20 klubiklassikkoa

DJ K2 ja DJ Mista S toimivat Big Chips -klubin residentteinä.
Henri Juvonen

Big Chips juhlistaa kuusivuotissynttäreitään tulevana viikonloppuna.

Kotimaisen urbaanin musiikin kentän isoimpien DJ-nimien perustama Big Chips -klubi järjestetään jälleen Helsingin Valkoisessa Salissa lauantaina 23. helmikuuta. Tällä kertaa tiedossa on legendaaristen Soulclap-bileiden perintöä jatkavan klubin kuusivuotissynttärit.

Ihan aloittelijoita kumpikaan klubin residenteistä ei todellakaan ole, sillä molemmilla on takanaan kilometrejä alalla enemmän useammankin Suomen-rundin edestä. Ei ole liioittelua sanoa, että DJ K2 ja DJ Mista S ovat molemmat suomalaisia DJ-ikoneja.

Takavuosina Mista S:n oppi-isänä toiminut DJ K2 aloitti uransa 1990-luvun loppupuolella aikana, jolloin helsinkiläinen klubiskene oli ihan toisenlainen maailma.

– 90-luvun loppupuolella tanssittavampi räppi ja r’n’b näyttäytyivät meille lähinnä tv:n ruudulta. Isommissa yökerhoissa soi kaupallinen house ja muu eurohumppa. Kaverit matkustelivat silti tiuhaan rapakon taakse ja olin itse käynyt muun muassa Lontoossa ihmettelemässä levykauppojen vinyylisinglevalikoimaa ja uunituoreita jenkkipromoja, K2 kertaa.

Joensuulaislähtöinen DJ oli kuitenkin oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sillä pinnan alla kupli. Vuosituhannen taitteessa hiphop löi lopulta laajemmin läpi Suomessakin, mikä näkyi tilauksena alan tekijöille myös DJ-puolella.

– 2000-luvun alussa otin soittamisen todella vakavasti, liityin jenkkipromoja suoraan kotiin toimittavaan DJ-Serviceen, ostin ja tilasin kaikki mahdolliset vinyylille painetut deejiin työkalut ja aloin viritellä räppiklubeja enemmän tanssi- ja r’n’b-mielessä.

DJ K2:n piirustuspöydältä saivat alkunsa klubit kuten Peaches & Cream, Fiesta sekä tunnetuimpana legendaarinen Soulclap. Samoihin aikoihin Nueran ja Kapasiteettiyksikön keikka-DJ:näkin toimineesta K2:sta tuli New Yorkissa perustetun DJ-kollektiivi Salute Entertainmentin ensimmäinen eurooppalainen jäsen. Vuosina 2003-2004 häntä kuultiin myös YleX:n taajuudella 100 % -ohjelmassa, jota hän juonsi Skemin ja ”Professori Piparin” eli Dreamin kanssa.

Vuosikymmenen taitteessa K2 piti muutaman vuoden tauon bilejengin liekittämisestä. Tuolloin muun muassa DJ Taste otti kopin ison tanssilattian klubeista.

– Vuoden 2013 ensipäivinä puhelin soi taas ja palasimme yhteistyöhön oppipojasta mestariksi valmistuneen DJ Mista S:n kanssa. Puhelinsoitosta syntyi Big Chips, jonka nimi repäistiin takavuosien klubihitistä, K2 sanoo viitaten R. Kellyn ja Jay-Z:n Unfinished Business -projektin singleen.

Nyt kuusi vuotta myöhemmin klubi viettää synttäreitään uudemman polven kanssa. Levareiden takana nähdään K2:n ja Mista S:n ohella HOODWATCH sekä Yeboyah, joten tiedossa on niin klassikoita kuin tuoreimpia uutuuksia.

– Parasta Big Chipseissä musan lisäksi on tietenkin nähdä ketä julkkiksia vippiin on selvinnyt ja ketkä kavereista ovat saaneet iltalomaluvat kuntoon kotona sitä kuuluisaa isoa iltaa varten, DJ Mista S toteaa pilke silmäkulmassa.

Kuusivuotissynttäreiden kunniaksi K2 ja Mista S listasivat Klangille kaksikymmentä raitaa, joita ilman pääkaupungin hiphop- ja r’n’b’-klubeissa ei olisi selvinnyt vuosituhannen alkupäässä.

– Biisit joko ovat tai eivät ole täysin ilmeisiä hittejä ja osa niistä on kestänyt aikaa paremmin. Tällä listalla ei myöskään voi soittaa “2000’s throwback” -bileitä ilman, että tietää mitkä muut träkit nivoutuvat miksatessa samaan settiin, kaksikko täsmentää.

DJ K2:n ja DJ Mista S:n klubiklassikot Top 20:

The Lox feat. Timbaland & Eve – Ryde Or Die, B**** [Interscope, 2000]
J.Lo feat. Ja Rule – I’m Real (Murder Remix) [Epic, 2001]
Brandy & Monica – The Boy Is Mine [Atlantic, 1998]
Missy Elliott feat. 50 Cent – Work It (Remix) [Elektra, 2002]
Cassie – Me & U [Bad Boy, 2005]
Crooklyn Clan feat. Fatman Scoop – Be Faithful [AV8, 1999]
Lumidee ‎– Uh Oh, Uh Oh!! (Never Leave You-Remix) [Straight Face, 2003]
Nina Sky feat. Jabba & Vybz Kartel – Move Your Body (Kartel Remix) [white label, 2004]
Kelis – Milk Shake (Old Skool Remix) [AV8, 2004]
Daddy Yankee feat. N.O.R.E., Big Mato & GemStar – Gasolina (Remix) [Thugged Out Militainment, 2005]
Chris Brown feat. Juelz Santana – Run It! (Remix) [Jive, 2005]
Fat Joe feat. Lil Wayne – Make It Rain [Terror Squad, 2006]
T.O.K. – Chi Chi Man [VP, 2001]
Three 6 Mafia – Stay Fly [Columbia, 2005]
Mary J. Blige feat. Smif-N-Wessun – I Love You (Remix) [Uptown, 1995]
Jay-Z – A Million And One Questions (Remix) [Roc-A-Fella, 1998]
Mya feat. Jay-Z – Best Of Me (Holla Remix) [Interscope, 2000]
Michael Jackson feat. Jay-Z – You Rock My World (Track Masters Remix) [Epic, 2001]
Jim Jones – We Fly High [Koch, 2006]
The Rite Bros. – Thug Anthem 2000 [RB, 2000]

Big Chipsin kuusivuotisbileet järjestetään Helsingin Valkoisessa Salissa lauantaina 23. helmikuuta. Tapahtuma löytyy Facebookista täältä.