Haastattelussa: Yrjänä – luottotuottajana tunnettu artisti julkaisee debyyttialbuminsa helmikuussa

Lumi Hartikainen

Lukuisilla kotimaisilla projekteilla tuottajana toiminut Yrjänä on myös monipuolinen artisti.

Tänään viidennen singlensä julkaissut Yrjänä on valmiina julkaisemaan debyyttialbuminsa. Vielä suurelle yleisölle tuntematon artisti, oikealta nimeltään Alvar Yrjänä Escartin, on kuitenkin vaikuttanut tuottajan kopissa ja vuosia; muun muassa Sexmanen jättihitti Chillaa veli on hänen käsialaansa. Yrjänän omasta musiikista välittyy vahvat tunteet ja monipuolisuus.

– Suurin juttu mun musassa on et tunne on rehellinen ja soundi on modernia ja kansainvälistä, kuvailee hän musiikkiaan ytimekkäästi.

Uusin kappale Valonsäteet on ikivihreä kaipuubiisi välittäen vahvoja tunteita taitavien sanoituksien saattelemana. Kappale on viimeinen julkaistava single ennen albumia ja se on artistin itsensä käsialaa aina ensimmäisestä soinnusta masterointiin saakka. 

– Tää biisi on jotain mitä en ihan ymmärrä, mutta tunnen luissa asti. Istuin pianon ääreen ja tää kertsi vaan tuli, kyynelien kaa. Ajatonta melankoliaa suoraan sun pojan Yrjänän sydämestä, kertoo artisti.

Monipuoliset taidot studiolla omaavaa Yrjänää on vuosien mittaan kuultu monien kotimaisten artistien tuotannossa. Ensimmäinen kokonainen projekti tuottajana on läheisen ystävän, Samuelin, albumi Harmaa kaupunki vuodelta 2020. Sittemmin Yrjänän tuotantoa on kuultu muun muassa Hassan Maikalin Emma-ehdokkaana olleella Betonitarha-albumilla ja Isaac Senen kappaleella Kuuma jäbä, joka päätyi lopulta aina Euroviisu-ehdokkaaksi asti. Myös monelle tuttu Yeboyahin ja Nco:n Kredi on hänen tuotantoaan. Nykyään kyselyitä yhteistöistä tulee monesta suunnasta ja se antaakin mahdollisuuden valita projektit, joihin lähteä mukaan.

Yrjänä tuntuu olevan malliesimerkki itseoppineesta artistista. Taustaa löytyy yläasteelta musiikkiluokalta ja musiikkilukiosta, mutta tuottamisen ja laulamisen hän kertoo opetelleensa itse vuosien mittaan. Ajatus artistiudesta on ollut läsnä jo vuodesta 2015, kun silloin lukioikäinen julkaisi Soundcloudiin ensimmäistä kertaa. Matkan varrelle on mahtunut myös kaksi alusta loppuun tehtyä albumia, mutta eri nimellä.

– Seitsemän vuotta oon tehy biisejä ja äänittäny itteeni, silleen tää ääni on syntyny. Oon ollu arka esillä olon kaa ja viel ku mul on nii henkilökohtasta settii. Siks oon ottanu aikani ja tullu enemmän sujuiks itteni ja artistiuden kaa. Oon myös oppinu paljon inhimillisyydestä sen kiiltävän artisti-mielikuvan takaa, kun oon saanu työskennellä frendien niiku Yeboyahin ja Hassanin seurassa. Oman sydämen ääni is the key, kuvailee artisti kasvuaan.

Keikkailustakin artistilla on jo kokemusta, vaikka omia biisejä on julkaistuna vasta viisi. Ensimmäiset keikat Yrjänä-nimellä olivat Ö Festissa vuonna 2021, kun artisti oli vielä liikkeellä eri katalogilla. Sittemmin eri biisejä esittänyttä artistia on nähty edellisen vuoden aikana niin festarilavoilla, kuin Helsingin eri keikkapaikoilla. Viimeisin keikka nähtiin loppuvuodesta Tavastialla, kun paikka aukesi Pehmoainon lämppärinä. Kesän aikana Yrjänä on esiintynyt myös Ruisrockissa ja Flow Festivalissa.

– Aino koodas mulle pari päivää ennen keikkaa ja kysy lämppäriks. Tuntu hyvält kirjottaa oma nimi Tavastian bäkkärin seinään! Parasta oli et koko perhe oli kattomassa. Kiitos pehmikselle täst tilaisuudest, kuvailee hän fiiliksiiään ensimmäisestä Tavastian keikastaan.

Tuleva albumi on ollut työn alla pitkään ja saanut monia eri käänteitä, mutta odotus on tuntunut palkitsevalta. Palkintona on syntynyt valmis ja henkilökohtainen albumi, joka julkaistaan 24. helmikuuta.

– Lupa odottaa monipuolisuutta albumilta, joka on rakennettu suoraan sydämestä. Biitit hittaa tunteisiin ja se tulee olemaan soundillisesti pioneerityötä. Se on myös deeppi ja se tulee pian. Tulkaa myös keikoille niin voitte todistaa mun hymyn, koska en hymyile kuvissa, jättää artisti terveiset.

Alla olevasta linkistä pääset katsomaan uuden Ranskassa kuvatun musiikkivideon, jonka on tuottanut Askel.