Haastattelussa: 1ilmari – vasta 19-vuotias tuottaja on jo vallannut jenkkiräpin

Julian Riikonen

Vasta 19-vuotias helsinkiläinen on tuottanut useille jenkkiräpin suurnimille.

Helsinkiläinen tuottaja 1ilmari on tullut tunnetuksi lukuisista ulkomaan tuotannoistaan; muun muassa Playboi CartinYeatin ja Destroy Lonelyn musiikkia tuottanut 19-vuotias valloittikin ensin ulkomaat. Ensimmäinen 1ilmarin tuotanto kotimaassa löytyy vaatimattomasti Melon GLITTER-albumin kappaleelta Aha, Okei! Sittemmin hän on tuottanut Suomessa muun muassa Ibeä ja Turistia.

Tekeminen musiikin parissa alkoi tuottajalle perinteiseen tapaan kaverin näytettyä Ilmarille GarageBand-sovelluksen. Sitä ennen hän kertoo soitelleensa satunnaisesti pianoa, muttei harrastaneensa musiikkia sen erityisemmin. Ensimmäinen julkaisuun päätynyt tuotanto löytyy vuodelta 2019 puolalaisartisti Młody Yerban Soundcloudista. 1ilmari kertoo tunteneensa puolalaisen tuottajan, jonka kautta hän päätyi artistin kanssa yhteistyöhön. Taiteilijanimi 1ilmari syntyi kiireen hetkellä, mutta sittemmin se vakiintui käyttöön.

– Olin joskus 13-vuotiaana äitin koneella illalla tekemässä musaa ja äiti tuli sanoo et pitää mennä nukkumaa. Sit piti kiireessä keksii joku räppinimi Soundcloudii varte. Aiemmin se oli ollu muun muassa Lil Ilmari mut sit keksin lisää ton ykkösen mun nimen eteen ja sit toi vakiintu käyttöö ajan myötä, naurahtaa hän nimen synnystä.

Nuoresta iästään huolimatta 1ilmari lukeutuu jo kotimaan kärkipään tuottajiin ja läpimurto tapahtuikin jo hyvin nuorella iällä. Koronan aikaan hän alkoi saada tuotantojaan ulkomaille toden teolla ja kustannussopimuksen solmiminen ajoittui myös samoille ajoille, kun levy-yhtiö Skorpioni solmi diilin tuottajan kanssa 2020 kesällä. Silloin vasta lukioikäinen kertookin yllättyneensä koronarajoitusten hellitettyä, kun ihmiset alkoivat tunnistaa klubeilla ja muilla julkisilla paikoilla.

Tyylillisesti 1ilmarin voidaan sanoa vaikuttaneen suomalaiseen rap-musiikkiin tuomalla hyperpop-tyylistä tuotantoa kentälle ensimmäisten joukossa. Vieraillessaan Klangin haastattelussa 2021 hän kaavailikin, että hyperpop tulee olemaan iso juttu lähivuosina; nyt, kaksi vuotta myöhemmin kertoo Ilmari ennustuksen käyneen toteen.

– Melon projekti oli tyyliltään tosi hyperpoppia ja sain myös Iben mukaa siihen tyylii. Tunteet-biisin biitti oli mulla valmiina enkä pitäny sitä mitenkää ihmeellisenä mut sit Ibe halus hypätä siihe biitille. Sit biisi syntyki tosi nopee ja se julkastii, kertoo 1ilmari.

Poikkeuksellisen nuorena parrasvaloon noussut tuottaja kertoo vastaanoton musiikkialalla olleen hyvää. Vietettyään aikaa teini-ikäisenä monia vuosia vanhempien kanssa, huomasi 1ilmari, että nuori ikä on tuonut enemmänkin vain arvostusta. Tärkeäksi henkilöksi hän mainitsee Melon, joka on toiminut ikään kuin mentorina.

– Käytii yhes bileissä ja hengattii muutenki aika paljo. Niko on opettanu mite tätä elämää eletään ja mite jutut toimii, se on ollu vähän ku artistimentori mulle.

Puhuttaessa insipiraation lähteistä tuottajana, mainitsee 1ilmari keskeisimmäksi muiden tekemät biitit. Varsinaisia tuottajaesikuvia hänellä ei ole, mutta työskentely Yeatin tuottajien kanssa on ollut erityisen antoisaa. Tutustuminen kyseisiin tuottajiin tapahtui hieman epätyypillisesti; hän kertoo kontaktoineensa ensin artistin kanssa ja vasta sitten tuottajien. Tuottamisprosessista Ilmari kertoo, että parhaat biitit syntyvät surullisessa tai vihaisessa mielentilassa.

Viime aikoina hän kertoo keskittyyneensä tekemään paljon luuppeja, kokonaisten biittien sijaan. Luupilla tarkoitetaan melodiakiertoa, joka toistuukin biiteissä usein monta kertaa. Biitti on siis kokonaisuus, jonka yksi osa luuppi on. 1ilmari kertoo kyllästyneensä hetkellisesti rumpuihin ja keskittyneensä luuppeihin, koska niiden tekeminen tuntuu välillä itse tuottajan työn kannalta tehokkaammalta.

Vasta pari vuotta aktiivisesti alalla vaikuttanut 1ilmari tuntuu saavuttaneen hyvän aseman tuottajana; musiikin tekeminen menee ammatista ja hän saa itse valita, kenen kanssa työskentelee. Poikkeuksellisen hänestä tekee juuri kansainvälisyys ja hienoinen edelläkävijän rooli kotimaassa. Harva tuottaja onkaan aloittanut tekemistä tuottamalla ensin ulkomaille, varsinkaan Playboi Cartin tasoisille artisteille.

Tulevan vuoden tavoitteiksi hän mainitsee ytimekkäästi rahan, hyvän musiikin ja uusien kontaktien tekemisen. Alta voit kuunnella 1ilmarin tuottaman Iben ja Melon kappaleen X5.