Haamunakin tunnettu Misha pelaa omilla säännöillään tähdätessään tuottajana ulkomaille

Pirita Männikkö

Uudella tuottajasinglellä on mukana kaksi kalifornialaista MC:tä sekä yksi ranskalaistuottaja.

Valkoisen talon sotkettua asioita entisestään oli Kalifornian taivas kesällä 2020 punainen, ja se tuodaan väkevästi esiin Haamunakin tunnetun Mishan uudella tuottajajulkaisulla. Tuoreella Red Skies -singlellä hän päästää ääneen kalifornialaisräppärit J. Hurtin ja Katori Walkerin ranskalaisen Evil Needlen tuodessa omat lisämausteensa raidalle.

Misha kertoo alun perin postanneensa biitistä Instagram-tililleen demon, joka herätti muun muassa Doja Catia tuottaneen Evil Needlen huomion. Kaksikko oli jo aiemmin tehnyt yhteistyötä Chillhop Musicin kautta julkaistulla Dreams-kappaleella, joten tuottaja päätti tiedustella mahdollisuutta tulla fiittaajaksi.

– Vaikka biitti oli mun mielestä jo suht valmis, yhdelle omista esikuvista ei sanota ei. Needle tekikin sitten päälle vielä omia taikojaan, Misha pohjustaa.

Evil Needlen käsittelyn jälkeen Misha lähetti Red Sky -nimisen biitin eteenpäin rapakon toiselle puolelle J. Hurtille ja Katori Walkerille. Samalla hän heitti sosiaalisesti tiedostaville räppäreille idean metaforasta yhden aikakauden lopulle ja uuden alulle.

Mutta miten helsinkiläinen Misha alun perin tutustui Kalifornian Pasadenaa kodikseen kutsuvaan kaksikkoon? Linkkinä toimi kaksikon ystävä Elijah James, joka on sainattu Joyner Lucasin levy-yhtiölle ja laulaa tämän tuoreen Evolution-albumin päätösraidalla.

– Elijahin manageri lähesty mua muutama vuosi sitten koskien erästä biittiä, joka päätyi lopulta Gettomasan Sä tiiät -biisiin. Se biitti oli varattuna myös yhteen mun toiseen kansainväliseen projektiin, joten en ollut aluksi antamassa käyttölupaa. Lopulta Joyner Lucasin manageri soitti mulle ja sovittiin asiasta. Oli kyllä jotenkin absurdi hetki istua Espresso Housessa luurit päässä ja kuunnella Joynerin managerin taivuttelua samalla kun Joyner itse huutelee taustalla “send me some beats”, Misha kertaa.

Joyner Lucasia Misha ei ole ainakaan toistaiseksi päätynyt tuottamaan, mutta Elijahin seuraavalla albumilla on varmuudella ainakin yksi Mishan ja Jussi Halmeen tuottamista biiteistä. Kappaleesta on ilmeisesti tulossa videokin.

Viimeisimmän Haamu-levynsä alkuvuodesta julkaissut artisti onkin muutaman vuoden ajan asettanut ensimmäiseksi prioriteetikseen tuottamisen. Tähtäin on nimenomaan kansainvälisyydessä.

– Mun soundi on sellasta lofi Soulection/R&B/hip-hop -fuusiota, jolle ei oo löytynyt sopivaa paikkaa Suomesta. Muutamille isommille kotimaisille nimille joskus tarjosin biittejä, mutta oli kuulemma liian “r’n’b:tä” tai “vanhanaikaista”. Mietin, että miks ei suuntais suoraan sinne, mistä on saanut eniten vaikutteita. Spotifyn ja Apple Musicin statistiikan mukaan suurin osa mun kuuntelijoista onkin Yhdysvalloista, Los Angelesistä esimerkiksi, Misha avaa.

Monien kotimaisten musiikkialan ihmisten mielestä omat taidot pitää ensin todistaa Suomessa kulta- ja platinalevyt täällä hankkimalla ennen maailmalle suuntaamista. Misha ei väitettä purematta niele.

– Itse oon eri mieltä, sikäli kun Suomessa toimii eri jutut kuin vaikkapa Briteissä tai Jenkeissä. Ja onhan meillä hyvä esimerkki ulkomailla menestyneestä tyypistä, joka nimenomaan ei valloittanut ensin Suomea – ALMA. Sit esimerkiksi r’n’b ei oo ainakaan vielä Evelinaa lukuunottamatta valloittanut Suomea, mutta uskon, että sekin aika tulee vielä. Rytmimusan osa on muutenkin ollut täällä aina haastava. Sitä ollaan fuusioitettu iskelmään, milloin mihinkin. Ja tempojen pitää olla aina nopeita. Tuottajafrendi kuvaili joskus hyvin: “tää on tällasta jäähallimusaa.” Hitaat biisit ei lähde täällä hirveen hyvin. Itse taas oon just hitaiden bpm:ien ystävä. Mut joo, mä oon nyt sit ottanut täysin vastakkaisen lähestymistavan. En oo tuottanut täällä yhtään poppihittiä. Katotaan kuinka pitkälle se sitten kantaa ulkomailla.

Toki Mishasta on tärkeää muistaa, että popissa ja underground-musiikissa on hiukan erilaiset ”säännöt”, tai oikeastaan että jälkimmäisessä ei välttämättä sellaisia ole. Hän haluaa kuitenkin kannustaa kaikkia kotimaisia tuottajia lähettämään biittejään maailmalle.

– Vaikka se ei ois kuinka underground-osastoa tahansa, niin kansainvälisesti se voi olla isokin juttu!

Tällä hetkellä Mishalla on työn alla kaksi tuottajalevyä, joista toiselta uusi singlekin on lohkaisu. Ensimmäinen EP tulee tällä tietoa ulos maaliskuussa ja toinen loppuvuodesta 2021.

– Kummallakin levyllä kuullaan paljon vokalistivieraita Briteistä, Jenkeistä ja Kanadasta. Katori Walkerin kanssa ollaan tehty useampikin biisi. Näiden soololevyjen lisäksi tuotan muun muassa yhdessä Jussi Halmeen kanssa parille jenkkiartistille ja tuun julkaisemaan yksittäisiä instrubiisejä Chillhop Musicin kautta. Tuottajahommien ulkopuolelta mainittakoon että uus Tre-Funk III -levy tulee ens vuonna ja uusia Haamu-biisejäkin on luvassa. Musantäyteinen vuosi on siis tulossa!