Genrelokerointia karttava Adi L Hasla ei pelkää eri tyylien kokeilemista

Tatu Niemi

Jyväskylän Kuokkalasta kotoisin oleva artisti muistelee uraansa ja kertoo palasia tulevasta.

Yhdessä Ville Tuuliniemen kanssa perustaman levymerkin, Monopoli Musicin, omaava Adi L Hasla on artisti, jonka ensimmäiset  kokeilut rap musiikin parissa alkoivat noin kymmenen vuoden iässä. Innostus ja palo musiikkia kohtaan syntyi alun perin MTV-kanavan eli entisen musiikkikanavana tunnetun Music Televisionin kautta.

– Kiinnostuin mun ikäselle perinteisellä tavalla musasta, eli MTV:n kautta. Oli jotenkin nuoren nii taianomast nähä biisi ja musavideo yhessä ja se on oikeestaan yks syy, minkä takii oon tehny paljon videoo musan ohella, hän toteaa.

Persoonallisen tyylin omaava artisti on inspiroitunut useamman henkilön musiikista.

Dr. Dre, joka toimii räppäämisen ja oman labelin pyörittämisen lisäks myös tuottajana on tosi kova. Jos voisin tehä yhteistyötä kenenkaa tahansa, niin se ois hän. Oon kuullu et se istuttaa räppärit alas ja laittaa ne räppää. Artistit poistuu sessareist yleensä sit ihan uutena tyyppinä. Sit lapsena inspiraatiota anto myös useammat artistit, joiden joukkoon kuulu muun muassa 50 Cent ja Fintelligens.

Adin toinen unelmien yhteistyö olisi myös yhdysvaltalaisen muusikon kanssa.

Kid Cudin melodiat on jo itsessään niin upeita, et olis ihan sairasta tehä yhessä biisi.

Monimuotoiset albumit ja tulkinnan varaan jättäminen

Vaikka Haslalta luonnistuu useampien genrejen musiikin tekeminen, on räppi se, joka on kolahtanut matkan varrella eniten.

– Se vaan kolahti jo sillon 10-vuotiaana, kun lähin tekee ekoja omii kokeiluja musan parissa. Oon kokeillu mun musassa kaikenlaista ja jotenkin ahdistaa ajatus, että olisin selkeesti jossain boksissa. Joten vaikka oon super räppinörtti ja seuraan kaikkee siihen liittyvää aktiivisesti, niin oon silti tykänny tehä tosi peruspopitusta ja klubille sopivii biisei lisänä.

Artisti kokee vahvasti, että jokaisella taiteilijalla on oma polkunsa ja omasta näkemyksestä kannattaa pitää kiinni.

– Välillä huomaa, että labeleilla voi olla tarvetta muovata samassa rosterissa olevat persoonat tietyn mallisiksi ja näköiseksi. Välil uusii artistejakin saatetaan ajaa tosi ahtaalle, jonka takii siit omasta äänestä kannattaa pitää kiinni. Ollaan ite kuitenkin aina vastuussa omista teoista ja itsestämme, joten kannattaa pysyä hereillä. On kuitenkin tietysti hyvä muistaa, että kyse on bisneksestä ja artistin on menestyttävä, jos haluaa tiettyjä vapauksia, hän pohtii.

Artisti jatkaa mietteliäästi ajatuksiaan artistiudesta.

– Koen myös, et ne isoimmat valopilkut tulee, kun saa vapautta olla se oma itsensä. Kaikkien ei myöskään tarvii hyppiä genrejen välillä tai muuta vastaavaa ollakseen hyvä artisti. Täst hyvii esimerkkei on esimerkiks Snoop Dogg ja Redman. Snoop on tehny musaa aika rajojen yli värittäen tehden montaa eri soundii, joka on super mielenkiintosta. Sit taas Redman on pysyny tosi siin samas tyylissä ja tehny kans legendaarisen uran. Tää siis todistaa, ettei oo yhtä oikeeta tapaa tai polkua, jota kulkea.

Elämänsä aikana Hasla on saanut kuulla itsestään monenlaisia kommentteja.

– Mulle on sanottu et oon vissiin vähän outo persoona. En koe et se on huono asia vaan ennemminkin voimavara. Yritän olla vapaa ja sanon suoraan asioita. Tän lisäks oon kuullut, että mun ulkonen habitus erottuu joukosta.

Adin omaperäisyyteen kuuluu myös tulkinnan varaan jättävä musiikki.

– Mua kiehtoo tehä sellasii biisejä jotka vähän hämmentää porukkaa ja jättää kuuntelijalle mietittävää. Välil on sellasia kappaleita, että porukka saattaa miettii et oonko tosissani vai vitsailenko. Tykkään siit koska musa on taidetta siinä missä kaikki muutkin taideteokset enkä koe, että mun kuuluu tai tarvii selittää niitä sen enempää, hän toteaa hymyillen.

Positiivinen ohjenuora apuna kaaoksen keskellä

Tämän hetkiset tunteet artistilla ovat hieman turhautuneet. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi keikkoja on peruttu ja etenkin taiteen aloilla elämä on pysähtynyt paikoilleen.

– Tottakai tää on vähän nihkee tilanne, mut pitää koittaa pysyy positiivisen. Ikävä tietysti keikkailua ja kaikkii ihmiskontakteja, joita normaalisti on elämässä tosi paljon. Jos jonkun positiivisen haluan nostaa tähän, niin se on tää musiikin määrä, mitä oon saanut tehtyä!

Punaisena lankana laulajalla on kannustava lausahdus.

– Oon huomannut, että tietyt universumin lainalaisuudet pitää paikkansa. Sillon ku on pahin myrsky ja jaksaa pinnistää siitä ohi, nii sieltä tulee perästä se tyyneys ja hyvä meno. Eli vaikeilla hetkillä kun tuntuu, ettei jaksa enää räpiköidä vaikeuksii vastaan nii pitää muistaa, et sen viimesimmän aallon takana voi olla ne kaikki hyvät jutut.

Party trick ja suosikkibiisi

Yllättävänä taitona Hasla kertoo olevansa taitava pallottelija.

– Moni ei tiiä, mut omaan pitkän taustan futiksen kanssa. Osaan esimerkiks tasapainotella pallo pään päällä ja tehä erilaisii temppuja. Nää on hyvii yllättävii party tricksei näyttää tilaisuuden tullen, hän toteaa naurahtaen.

Kappale, jonka kuuntelemiseen artisti ei kyllästy on Kid Cudin tekemä.

– Oon saanu paljon voimaa Cadin biisistä Day ’N’ Nite. Sanotukset on upeet ja tää kappale on räppärin ekalt albumilta. Siit on myös jälkikäteen tehty remix, mistä tuli sit klubihitti.

Keikkalavoille haaveileva Adi haluaisi esiintyä erityisesti yhdellä lavalla.

– Suosikkikeikkoi on ollut Blockfesteil ja Ruisrockissa. Ruissis oon esiintyny sateenkaarilavalla ja seuraavaks olis upeeta esiintyy rantalavalla.

Lempimuistona artistilla on hetki aivan uran alkutaipaleelta.

– Olin Blockeil, jossa esiinty JVG. Oltiin tehty yks biisi yhessä ja sit VilleGalle pyys mut lavalle esittää se biisi niidenkaa. En ollu täs vaiheessa viel keikkaillu niin isoilla lavoilla ja siel oli aivan täyttä. Tähän mennes en ollu myöskää julkassu omaa musaa muutamaa sinkkuu enempää ja se vaan kolahti, et tää on sitä, mitä mä haluun tehä, hän muistelee.

Uusin kappale Levottomat tuulet on tehty costeen kanssa. Kappale on Disco-yhtyeen vuonna 2002 julkaistun jättihitin uudelleenversiointi.

– Alkuperäisen kappaleen päämelodiassa on jotain niin hyptonisoivan melankolista, että halusimme samplata sen ja kokeilla miten se yhdistyy hiphop-rumpuihin. Biisi konkretisoitui, kun kuulin että myös Costee oli suunnitellut omaa versiotaan tästä klassikosta jo pidempään. Uskon, että tämä synergia välittyy biisillä.

Viidettä albumiaan työstävän Adi L Haslan uusi albumi julkaistaan alkukesästä. Katso sitä ennen Levottomat tuulet -kappaleesta musiikkivideo alta.

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.