F:n ja Mariskan yhteistyö yhdistää hiphop-kentän naisia kahdesta eri aallosta

Kalle Pyyhtinen

F:n tuore single on jatko-osa artistin aiemmalle julkaisulle.

Toukokuussa Mä oon vapaa -kakkosalbuminsa julkaissut F on tehnyt jatko-osan yhdelle albumin kappaleista. Uusi julkaisu on nimeltään Mä en pysy aina itteni kyydis II, ja sillä on mukana Mariska.

F:n mukaan alkuperäinen kappale on eräänlainen hyväksymislaulu kaikelle keskeneräisyydelle. Helsinkiläisartisti päätti tehdä sille jatkoa, sillä hänelle oli jäänyt tunne että joitakin asioita jäi sanomatta.

– Mielialat ja mielenterveys heittelee ja ajattelee että on maailmassa ainoa ja outo mut oikeastaan outoahan olis jos ne ei heittelis. Tää toinen osa jatkaa samaa teemaa, mut tarjoaa Mariskan oman näkökulman mun rinnalle ja tuo saundipuolella enemmän sellasta ”tanssi ja itke vähän samalla” -osastoa. Enemmän juhlaa, F avaa.

Vuoden 2002 Tarkasta tämä -debyyttisinglellään laajempaan tietoisuuteen noussut Mariska on ensimmäinen naisräppäri jota F muistaa kuulleensa. Yhdeksänvuotiaasta asti Mariskaa seurannut artisti sanoo fiilistelleensä myös Mariskan uran kaikkia muita kiemuroita räpin ulkopuolellakin.

– Erityisesti nimenomaan kirjoittajana oon katsonut ihan hulluna sitä ylöspäin. Onhan se nyt ihan tajutonta miten voi liikkua räpistä lastenmusan kautta tangomarkkinoille ja iskelmään hukkaamatta silti sitä omaa ydintä.

Kaksikon yhteistyö sai alkunsa, kun F halusi kappaleelle toisenkin naisartistin. Ideana oli tukea viestiä siitä, ettei kukaan ole tuntemustensa kanssa ikinä yksin.

Helsinkiläisartisti tahtoi fiittaajaksi nimenomaan räppärin ja päätti katsoa oman kuplansa ulkopuolelle. Samalla hän tuli yhdistäneeksi kaksi eri aaltoa ottaessaan vierailijaksi 2000-luvun alkuvuosien femceen.

Vaikka F ei tunnustaudukaan varsinaiseksi remix-intoilijaksi, olisi hänestä vastikään Vain elämää -kuvauksissa olleen Mariskan tapaan hauskaa versioida muiden musiikkia. Hän kertoo aina halunneensa tehdä remixin Janitan Jos ikävä tuntuu tältä -kappaleesta.

– Olis hauska päivittää se ysärin suomisoul, johonkin tän päivän rnb-soundiin. Ehkä teenkin.

Yksi viimeaikaisista trendeistä hiphopissa on selkeästi ollut albumien deluxe-versiot, ja teemansa puolesta uusi yhteistyökappale istuisi saumattomasti F:n albumin deluxe-versiolle mikäli sellainen tehtäisiin. Sellaisesta on jopa ollut puhettakin.

– Tää kytkeytyy toki vahvasti Mä oon vapaa -albumiin jo näin yksittäin ja jälkijunassakin, et ehkä digimaailmassa deluxe-versio olis sit vaan joku nimellinen tägi enemmänkin. Mut never say never.

Kuuntele Mä en pysy aina itteni kyydis II alta. Tuotannosta vastaa alkuperäisen version tavoin Kitarajuho2.0 eli Juho Suutarinen, jonka käsissä tuotanto on jatko-osalla entistäkin enemmän 2000-luvun alun brittihenkistä.