F:lle rap-artistina toimiminen naisena on feministinen teko, jota ei kuitenkaan tarvitse alleviivata

F ja costee piirrettynä.
Kappaleella on mukana Etenee Recordsille sainattu costee, jonka F on tuntenut lukio-ajoistaan asti.

Tulokasartisti on tehnyt itselleen nimeä nopeasti.

Universal Musicille kiinnitetty Fanni Sjöholm eli rap-artisti F on ollut framilla vasta noin vuoden. Siinä ajassa liveuransa amerikkalaisen kollegansa Azealia Banksin lämppärinä aloittanut tulokas on saanut poikkeuksellisen paljon aikaan.

Kuluneeseen vuoteen mahtuu useita singlejä, joista jokainen on omalta osaltaan laajentanut kuvaa turkulaislähtöisen artistin osaamisesta. Keikkailua F on päässyt kokemaan niin soolona, useamman naisen yhteisshow’ssa kuin genren isoimpiin nimiin nousseen pitkän linjan tekijän lämppärinä tämän kiertueella.

– Oon päässyt tekemään etenkin livepuolella tosi paljon sellaisia asioita, joita en olisi uskonut että tässä pisteessä olisi vielä mahdollista päästä tekemään. Kaikkein päällimäisenä on mielessä rundi Pyhimyksen mukana sekä keikat Ruisrockissa ja Flow Festivalilla. Myös jokainen julkaisu on elävästi ja tärkeänä mielessä, F pohtii.

Tuorein julkaisuista on Katastrofin aineet, joka käsittelee sitä millaisia pelkoja rakkaus saattaa nostaa esiin. F uskoo, että aihepiiri on omakohtainen jollain tasolla jokaiselle, joka on joskus luonut uusia ihmissuhteita.

– Kun sä jaat jonkun kanssa sun elämää, niin sä tavallaan annat sille aseita vahingoittaa sua. Tässä biisissä pelätään että se toinen käyttää niitä aseita.

Inspiraation kappaleeseen F kertoo löytäneensä omista kokemuksistaan, kuten useimpiin muihinkin teksteihinsä. Hiphopin traditioille uskollisesti hänen sanoituksensa ovat käytännössä aina suoraan hänen omasta elämästään, vaikka erilaisiin tarinoihin ja rooleihin eläytyminen kiinnostaakin artistia.

– Oon tosi huono käyttämään värikynää ja välillä on saanut kysellä läheisiltä lupia, että saako tän julkaista. Toisaalta se jättää varmasti jonkun erityisen jäljen kun se kuuluisa sydänveri on käytössä.

F:n ja costeen yhteistyölle on lupa odottaa jatkoa.

Kappaleella on mukana Etenee Recordsille sainattu costee, jonka F on tuntenut lukio-ajoistaan asti. Kaksikko on tehnyt yhteistyötä aiemminkin ja todennäköisesti yhteisiä projekteja tullaan julkaisemaan tulevaisuudessakin.

– Mulle on tärkeetä, että vieraileva artisti on vahvasti itse biisillä mukana. Sen kuulee lopputuloksesta tässä meidän collabissa, joka on mun mielestä enemmän duetto kuin featti.

Kappaleen on myös mahdollista nähdä peilaavan tämän ajan somemaailmaa. Teemaa ei kuitenkaan oltu tietoisesti ajateltu tekoprosessin aikana; costee nosti havainnon esiin vasta jälkikäteen.

F kuvailee omaa suhdettaan sosiaaliseen mediaan todella ristiriitaiseksi: toisaalta se on hieno alusta ylläpitää suoraa yhteyttä kuuntelijoihin, mutta samaan aikaan se vääristää helposti asioita.

– Oon viime aikoina myös vähän lakkoillut ja pyrkinyt tietoisesti eroon somen aiheuttamasta tietynlaisesta fomosta (fear of missing out, toim. huom.) ja itsensä arvottamisesta seuraajien ja tykkäyksien perusteella, F kertoo.

– Ja onhan artistinimi F jo itsessään löydettävyyteen liittyvä pieni kannanotto, 25-vuotias artisti lisää.

Etenkin yksi F:n viimeaikaisista projekteista on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla. Hän oli yksi kahdeksasta artistista Adikian Koskematon rmx -posseraidalla, jonka feministinen sanoma ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta.

Samanhenkisillä julkaisuillaan itselleen nimeä tehnyt Adikia on kuitenkin päättänyt haastaa itseään ja olla puhumatta feminismistä tulevalla EP:llään. F sen sijaan ei tunnu olevan kovinkaan huolissaan lokeroitumisesta.

– Mulle räpin tekeminen naisena on jo feministinen teko, enkä ole kokenut tarpeelliseksi mitenkään erityisesti alleviivata sitä mun musassa. Mun verse Koskematon rmxissä on alleviivatun feministisin ulostulo, mitä multa on kuultu ja ehkä tullaan edes kuulemaan, kuka tietää. Mä en haluu mennä mihinkään boksiin. Teen mitä huvittaa ja satun olemaan nainen ja tasa-arvon kannattaja, F kuittaa.

Taika Mannilan ja Lina Schifferin muodostaman DJ-kaksikon kuratoimassa show’ssa nähdään Adikia, F, SOFA, Yeboyah, B.W.A ja Nisa.

Shoot Hayley

Lähiaikoina F lyöttäytyy uudestaan yhteen naispuolisten kollegoidensa kanssa, sillä viime kesän Flow’n D.R.E.A.M.G.I.R.L.S. -spektaakkeli saa jatkoa ensi viikolla. Torstaina 18. lokakuuta paljon hehkutusta osakseen saanut konsepti nähdään klubiympäristössä Tavastialla.

F lupaa, että paikalle kannattaa saapua.

– Tää on täysin erityistä ja ainutlaatuista nähtävää. Niitä vituttaa, jotka missaa. Nää on tietysti salaisuuksia, mutta sen sanon ettei tätä spektaakkelia ehkä vielä Tavastian jälkeen kuopata.

F:n muihin lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu esikoisalbumin saattaminen julkaisukuntoon. Lisäksi työn alla on uuden visuaalisen keikkakonseptin rakentaminen kevääksi.

– Luvassa on myös todella yllättäviä featteja ja collabeja suuntaan ja toiseen. Nälkä on kova.