Esittelyssä: Räpistä uuteen soundiin ammentanut Lauri Haav

Max Steffansson

PME Recordsin riveihin kuuluva laulaja esittelee albumillaan uutta tyylisuuntaustaan.

Lauri Haav julkaisi kakkosalbuminsa Se viimeinen kesä viime viikolla. Inhimillisellä melankolisuudellaan ja sieluun porautuvalla äänellään vakuuttanut laulaja lähtee tämän myötä levynjulkistuskiertueelle. Kiertue starttaa laulaja-lauluntekijän kotikaupungista Jyväskylästä 27. toukokuuta ja huipentuu Joensuun Kerubiin syyskuussa.

Kakkosalbumi on kasvutarina, jonka aiheet käsittelevät esimerkiksi identiteetin etsimistä, nuoruutta, pienpaikkakuntalaisuutta ja tulevaisuuden haaveita. Teemat kuuluvat myös albumin genrerajoja ylittävissä sävellyksissä ja yhteistyössä Aaro360:n kanssa toteutetuissa tuotannoissa.

Albumin tekemisessä sekä musiikin tekemisessä yleisestikin Haav saa motivaatiota aina itsensä ylittämisestä.

– Varmaan se on semmonen itsensä haastaminen. Periaatteessa aattelen et koitan aina tehdä paremman biisin kun se edellinen. Haluun tehdä hyvää taidetta ja se on se, mikä mua motivoi, hän pohtii.

Suosikkikappale uudelta projektilta on tällä hetkellä biisi Se mitä joskus oli.

– Se on tosi monipuolinen, omaa haastavan tuotannon joka pysyy kasassa useiden kontrastien kanssa. Sellanen vuoristoratabiisi!

Kokonaisuudella artisti haluaa viestittää kuuntelijoille omaa tarinaansa.

– Viestitän ehdottomasti sitä mun tarinaa ja tuon siinä mun identiteettiä enemmän esiin kun varmaan koskaan. Sit tavallaan haluun tällä albumilla viestittää myös kunnianhimoo, koska tää ei oo vaan läjä biisejä.

Ponnahdus räpistä astetta erilaiseen soundiin

Lauri siirtyi aiemmasta hyvin rap-soundillisesta tyylistään astetta popimpaan tyyliin. Artisti kertoo saavansa suurimman osan  inspiraationsa muutamista henkilöistä.

– Sellanen porukka mitä oon lähivuosina maininnu on HIM, Bon Iver, The Weekend ja Jyväskylä-räppi yleisesti, erityisesti Gettomasa ja sitte nuorempana tuli kuunneltuu kans Area paljon.

Uusi albumi ja herkät kappaleet ollaan otettu positiivisesti vastaan. Kokonaisuudesta tuli myös juuri sellainen, kuin artisti oli suunnitellutkin.

– Uus tyyli on otettu mun mielest vastaan hyvin. Ehk jossain vaiheessa havahduin ,että mun faneissa on paljon räppi faneja, ja tää ei välttämättä tyydytä niiden musamakua. Luotan kuitenkin, että mun biiseissä kuuluu aina se Lauri Haavin tunnistettava soundi. Ehkä se konkretisoituu keikoilla, että mitä mieltä porukka on, hän toteaa naurahtaen.

Uusille artisteille laulaja antaa maanläheisen lähestymistavan uran rakentamiseen.

– Älä pidä mitään itsestäänselvyytenä ja tee kovasti töitä sen eteen mitä haluat. Uskalla unelmoida isosti, koska kaikki on nykypäivänä oikeesti mahdollista. Tarkkaile kanssa sitä, että mikä on sun vahvuus ja mikä on sun rooli, se on mun mielestä todella tärkee juttu.

Taiteilija suosittelee myös pitämään kiinni sellaisista henkilöistä, kenen kanssa huomaa hommien toimivan hyvin.

– Kun löydät sun ympärille  sellasen porukan, kenellä on samanlaista kunnianhimoo kun sulla ja sama taiteellinen näkemys, niin pidä niistä tyypeistä kiinni.

Tasapainoa uran ja muun elämän välillä.

Kun Lauri ei tee musiikkia pyrkii hän tekemään kaikkea, mikä ei liity aiheeseen millään tavalla.

– Nään kavereita, perhettä, urheilen ja välillä saatan vaikkapa maalata. Haluun nauttia arjesta ja vaan elää tätä elämää, hän toteaa hymyillen.

Parhaat ja huonoimmat puolet artistiudessa riippuvat laulajan mielestä hyvin paljon yksilöstä.

– Mun omasta mielestä parasta on se, että jos tää tuo leivän pöytään niin on tavallaan se yrittäjän vapaus, mistä itse nautin ja toivonkin että voin tehdä duunia tän parissa niin kauan kun haluan. Huono puoli on välillä se, että teen musiikkia aina niin tunteella että se voi joskus olla väsyttävää ja hieman kuormittavaa kun siinä on niin sisällä. Mutta nää riippuvat varmasti paljon artistista, että mitkä kokee hyviksi ja huonoiksi jutuiksi.

Seuraavaksi Haav pääsee musiikkinsa parissa kiertueen lisäksi festarilavoilla esimerkiksi Blockfesteille. Kuuntele uusin albumi tästä: