Esittelyssä: Omien arvojen ehdoilla laulava Rosa Coste

Milja Laakso

Tuore artisti esiintyy ensi kesänä Blockfesteillä.

Rovaniemellä syntynyt Rosa Coste on aloittanut artistiutensa räjähtävin elkein. Esikoissingle Musta julkaistiin omakustanteisesti viime vuonna, jonka jälkeen artisti sainattiin pian PME Recordsin riveihin ja elämään saapui astetta erilainen arki.

–  Siis tuntuu ihan hullulta, kuinka hyvin ihmiset otti mun musan haltuun. Oli vähän keikkaa, radiota sekä levyjulkkarit enkä meinaa aina ihan edes tajuta, että mitä kaikkea on jo ehtinyt tapahtua!

Unelmien takaa löytyy paljon työtä niin fyysisesti kuin ajatustenkin tasolla.

– Tuntuu että olin tavallaan manifestoinut jo hyvän aikaa jonkin asteista artistiutta. Oon aiemmin kirjoittanut biisejä englanniksi ja keikkaillut paljon, joten ihan kaikki ei ollut uutta. Kuitenkin tää että pääsen esiintymään näin tuoreena artistina Blockeille on siistii ja ootan sitä innolla! Arvostan tätä mahdollisuutta suuresti ja uskon, että se on kanssa lavalla kotoisa paikka, koska hiphop on kaikissa muodoissaan tosi lähellä mun sydäntä.

Ennen ensimmäisen singlensä julkaisua Rosa kipuili kuinka tulla ulos musiikkinsa kanssa.

– Oon miettinyt todella paljon sitä, että miten haluan tavallaan tulla ulos musiikkini kanssa. Olin pallotellut mielessäni eri vaihtoehtoja, esimerkiksi musiikkikilpailuihin osallistumista, mutta mikään ei ollut tuntunut oikealta vaihtoehdolta vielä siihen mennessä. Muistan sen hetken tosi hyvin, kun päätin ryhtyä tavoittelemaan tätä kunnolla. Oli vuosi 2018 ja asuin  Barcelonassa silloin. Istuin sängynlaidalla ja mietin, että mulla on nyt kaks vaihtoehtoa: joko ryhdyn hakeutuun tietoisesti tätä kohti tai sitten haaveilen yksin kotona loppuelämän, hän muistelee.

Tämän jälkeen artisti palasi pian Suomeen.

– Aloin kirjottaa biisejä suomenkielellä ekaa kertaa tosissaan. Kun palasin Suomeen niin tapasin KähinäPaten, oikealta nimeltään Paulus Kiviniemen, josta on tullut mun läheinen ystävä. Mentiin studiolle ja hommat alkoivat rullaamaan. Siitä on kanssa tullut tapa, että kun me mennään täällä Rovaniemellä studiolle, niin lämmitetään takka ja aletaan tekemään musaa. Koin olevani tavallaan virallisesti artisti mun ekan singlen jälkeen, koska en ollut tätä ennen julkaissut omaa musiikkia. Oon tosi onnellinen että oon toteuttanut itteeni musiikin kanssa omien arvojen mukaan enkä tavallaan valinnut sitä helpointa reittiä väkisin, hän pohtii mietteliäänä.

Vuosi täynnä uusia oivalluksia

Nopeasti nousuun lähtevän uransa kanssa artisti on huomannut itsestään uudenlaisia asioita.

– Tuntuu, että opin koko ajan lisää ja iso teema tälle vuodelle on muutenkin itsetutkiskelu. Etenkin kaikki jutut sen musiikin tekemisen ympärillä, kuten some, haastikset ja muu näkyvyys julkisesti on sellaisia asioita, joita on pitänyt miettiä tosi paljon.

Laulaja on pohtinut myös kuinka paljon hän haluaa antaa arvoa muiden mielipiteille omaa tekemistään kohtaan.

– Tässä on pitänyt miettiä myös sitä, että kuinka vahvasti antaa muiden mietteiden ja sanojen vaikuttaa tähän omaan tekemiseen. Somen kanssa oon pitänyt esimerkiksi viime kesänä ja jouluna useamman viikon pausseja, jotka on tuntunut todella hyvälle. Oon oppinut tän kanssa hyvää tasapainoa ja haluan vaan kaikinpuolin näyttää sen aidon itteni kaikille koska uskon, et se vie tässäkin asiassa kaikista pisimmälle, hän toteaa lämpimästi.

Artisti huomasi myös heti uransa alussa, kuinka vahvasti kappaleiden sanat voivat olla tulkittavissa.

– Kun julkasin kappaleen Musta niin en ollut edes ihan ajatellut, kuinka vahvasti sen voi tulkita. Se ei ollut niin iso kannanotto sitä tehdessä, mutta sen jälkeen oon tajunnut ja alkanut hahmottamaan, että sanomisilla on isompi vaikutus kuin aluksi tajusin.

Vaikeissa tilanteissa Coste muistuttaa itseään siitä, minkä vuoksi on alun perin halunnut työskennellä musiikin parissa.

– Pitää pyöritellä päässä, että mitkä aiheet on sellaisia joista haluan kirjoittaa, että miksi teen mitä teen. Päädyn aina tässä siihen iloon jota tunnen musiikin teosta, ja se on mulle kaikista tärkeintä.

Studiosessareita ja uusia kappaleita

Seuraava suurempi kiintopiste Rosalla on albumin teossa.

– Haluun julkaista sen omalla tahdilla ilman kiirettä. Se tulee olee vahvasti mun omalla tyylillä tehty ja sen vuoksi haluun ottaa aikani sen kanssa, hän kertoo varmasti.

Haaveissa artistilla on muutamia hetkiä, jotka hän haluaisi päästä toteuttamaan.

– Olis upeeta tehdä joskus biisi Lauri Haavin, Gettomasan tai Aren kanssa. Niillä on kaikilla semmoinen hyvä tekemisen meininki ja ois vaan siistiä olla mukana sellasessa tekemisessä. Sitten Rovaniemen suunnalta tuttu Joonas Hauveli omaa kanssa mageen soundin ja  sellaisen aidon menon.

Isommassa skaalassa artistilta löytyy palava halu tiettyyn pisteeseen.

– Haaveilen kans tietysti siitä, että voisin tehdä tätä ainoana työnäni ja voisin työstää mun musaa ilman kompromissejä tyylin, soundin tai arvojen kanssa. Toivon, että löytys se oma kuulijakunta tavallaan ja ne fiilistelis mun musaa mun kanssa, riippumatta siitä että mihinpäin tyylini kanssa menisin.

Elämänoppina artisti jakaa rennon ja toimivan lausahduksen.

– Tykkään lausahduksesta ”kyllä kaikki järjestyy”. Se on yksinkertanen ja selkeä, mutta toimiva. Kun on niitä hetkiä, kun tuntuu että seinät kaatuu päälle niin pitää vaan muistuttaa itseään, että kaikki ei oo kaatumassa. Kaikesta selviää ja maapallo jatkaa pyörimistä. Toinen sanonta, josta pidän on ”Ei se oo niin justiinsa”. Sillä pystyy rauhoittelemaan itseään, jos tulee joku todella itsekriittinen hetki, Rosa toteaa lämpimästi hymyillen.

Alta voit kuunnella artistin kuunnelluimpia kappaleita.