Davia Akenami tuo uusia vivahteita suomalaiseen r&b-maailmaan

Saara Taussi

Helsinkiläinen artisti odottaa innolla tulevaa vuotta.

Tämän hetken vakuuttavimpiin kotimaisiin R&B-tulokkaisiin lukeutuva Davia Akenami tuo lämpöä pakkasten keskelle uudella makuuhuoneisiin suunnatulla singlellään. Afrobeat- ja trap-vaikutteinen kappale on nimeltään PlayStation, mutta pelikone toimii siinä ainoastaan vertauskuvana.

Biisi seksistä syntyi lyhyessä ajassa yhdessä norjalaisten yhteistyökumppanien eli tuottaja Mohamed ”Moi” Sultanin ja biisinkirjoittaja-artisti Jonah Bjergan kanssa. Yhdessä päivässä kirjoitetun kappaleen lopullisen version äänittämisestä vastasi Alexander Clifford, joka myös miksasi ja masteroi biisin.

– PlayStation on kirjoitettu Zoomin kautta etänä melkein vuosi sitten talvella. Tiesin tosi nopeasti millaisen biisin halusin tehdä; leikkisän bedroom-biisin mikä saa mulle hyvän fiiliksen ja missä mä oon kontrollissa. Niihin aikoihin julkaistiin PlayStation 5 ja siitä oli silloin paljon puhetta, joten se päätyi biisiinkin aiheeksi, Davia avaa.

Laulajan mukaan PlayStation ei ole ainakaan tällä tietoa tulossa millekään isommalle kokonaisuudelle. Se on tarkoitettu yksittäiseksi julkaisuksi.

– On tuntunut helpommalta luoda nyt biisi kerrallaan, kunnes saan taas idean joka tarvitsee enemmän aikaa ja tilaa toteutuakseen. Uskon, että julkaisen vielä ainakin muutamia yksittäisiä biisejä ennen seuraavaa isompaa projektia.

Pelaaminen on ollut osana varttumista

Davialta itseltään ei tällä hetkellä löydy PlayStationia tai mitään muutakaan pelikonetta, sillä laulaja uskoo peleihin uppoutumisen vievän helposti liikaa aikaa tärkeämmiltä asioilta.

– Mulla oli Game Boy Color kovassa käytössä kun olin pieni. Pelasin Pokémonia, Donkey Kongia ja Disney’s Atlantis: The Lost Empire -peliä. Ne olivat ihan parhaita ja muistan kun makasin kesällä meidän mökin katolla ja pelasin, Davia kertoo.

Davian kokemukset videopeleistä ei rajoitu pelkästään Nintendon 1990-luvun lopussa julkaisemaan käsikonsoliin, sillä hänellä on ollut myös kotikonsoli. Tosin siitäkin on jo aikaa, sillä konsoli oli PlayStation 2.

– Pelasin silloin eniten Garfieldiä, Spyroa ja Simsiä. Kavereiden kanssa oli hauskaa pelata myös Crash Bandicootia. Myöhemmin oon pelannut tarinapelejä kuten Life is Strange, koen ne tosi mielenkiintoisina.

Davia sanoo pitävänsä Simsin kaltaisista rentouttavista peleistä joissa voi elää tavallista elämää sekä haastavista ongelmanratkaisupeleistä ja tarinapeleistä, joissa valinnat vaikuttavat lopputulokseen. Oma PlayStation-pelien top 5 -lista irtoaa helposti.

– Garfield, Spyro, Crash Bandicoot, Life is Strange ja The Walking Dead. Kolme ensimmäistä perustuu lähinnä hauskuuteen ja nostalgia-arvoon, ja viimeiset kaksi valintaa siihen, että molemmissa tarina oli tosi mielenkiintoinen ja jännittävä.

Englannin kieli antaa enemmän mahdollisuuksia

Tähänastisella musiikkiurallaan Davia on tehnyt onnistuneita valintoja. Näin voisi ainakin päätellä artistin viimekesäisestä God Gomplex -EP:stä, joka on tuonut tekijälleen paljon hyvää palautetta.

– Musta on parasta, kun jengi tulee kertomaan mulle miten ne on kuunnellut mun EP:tä ja millasia fiiliksiä se on herättänyt. Glitter on ollut selkeästi monen lempparibiisi. Musiikin julkaiseminen on tavallaan niin abstrakti asia, että on tosi tärkeetä kuulla, että mun biisit on tavoittanut ihmisiä ja että joku oikeasti kuuntelee. Se antaa mulle motivaatiota ja inspiroi uuden musiikin luomiseen.

Moni englanninkielistä materiaalia aluksi kirjoittanut suomalaisartisti on ajan mittaan vaihtanut esiintymiskielensä suomeen. Itsensä kohdalla Davia ei pidä sitä todennäköisenä.

– Multa kysytään välillä, että haluaisinko tehdä musaa suomeksi, mutta en oo koskaan kokenut sitä omaksi jutukseni. Englanti on ollut aina mulle enemmän tunnekieli kuin suomi, tuntuu että tunteet tulee aidommin läpi. Olen kirjoittanut muutamia kappaleita suomeksi muille artisteille, mutta omaan musiikkiin se tuntuu tosi vieraalta ja tietyllä tapaa rajoittaa mun melodisia ja rytmisiä näkemyksiä, Davia selittää.

Inspiraatiota uusista kokemuksista

Ensimmäistä kertaa Davia teki musiikkia vuonna 2018. Kipinää uran aloittamiseen antoi musikaalinen perhe sekä halu tuoda omia näkökulmia ja ääntä esille.

– Lauloin pitkään muiden kappaleita ja sit se vaan rupesi jossain vaiheessa tylsistyttämään. Tuntui jotenkin luontevalta alkaa sit kirjoittamaan omia juttuja sekä tunteita ja alkaa jakamaan niitä muille.

Tällä hetkellä artisti on keskittynyt täysin omien kappaleiden luomiseen. Suunnitelmissa on kuitenkin ottaa sivuun jokin muu työ, koska se on yksi häntä eniten inspiroivista asioista.

– Tuntuu, että työ ruokkii mieltä ja antaa tätä kautta inspiraatiota. Mun mielestäni monet erilaiset asiat ja niiden kokeminen ja tekeminen kehittää mua koko ajan ihmisenä sekä artistina ja se on aina tietysti positiivinen juttu.

Orkideoita keräävä laulaja-artisti katsoo kulunutta vuotta tyytyväisenä. Tulevaan vuoteen hän meneekin täysin uutta energiaa sädehtien.

– Tykkään jotenkin siitä ajatuksesta, että uusi vuosi on kuin puhdas pöytä. Saavutin tänä vuonna kaiken minkä halusinkin ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Pääsin keikkailemaan kahdesti tänä vuonna ja etenkin joulukuun keikasta jäi ihana fiilis. Keikkapaikka ei ollut kaikista esteettisen ja omasi sellaiset valot, etten nähnyt yleisöä lainkaan. Keikan loputtua yksi tyttö tuli fiiliksissä kehumaan mua ja se tuntui ihanalta, koska tosi harvoin saa oikeasti suoraa palautetta kasvotusten.

Davian tekemiset ovat herättäneet kuuntelijoiden lisäksi muutamien levy-yhtiöiden kiinnostuksen. Niiden suhteen Davia on avoimin mielin, mutta mitään kiirettä minnekään ei ole.

– Toivoisin, että mulla olisi resursseja julkaista enemmän ja useammin musiikkia. Uskon kuitenkin, että voin kasvaa ja kehittyä myös indienä vielä paljon ja vahvistaa omaa näkemystäni artistina. Mulla on paljon visioita tulevaisuutta varten.

Kuuntele PlayStation alta. Lyriikat näet Klangin lyriikkaosiosta.