Chopped n slothed – tältä kuulostavat MELO, Lauri Haav ja muut uuden aallon nimet ”laiskistettuina”

Pietari Purovaara

Marble Gang -perustajajäsenen sivuprojekti on kunnianosoitus DJ Screwlle.

Suomalaisesta urbaanista musiikista on julkaistu liian vähän chopped and screwed -versioita edesmenneen DJ Screwn hengessä. Tätä mieltä on ainakin DJ Laiskiainen, joka julkaisi viikonloppuna CHOPPED N SLOTHED VOL. 1 -kokoelmansa SoundCloudissa.

Nimen takana on Mico Budde, jonka mukaan kokoelma sisältää ”huumeiseksi” ruuvattuja remixejä. Mukana on ”laiskistettuja” kappaleita esimerkiksi sellaisilta uuden aallon nimiltä kuin Aaro630, MELO, Lauri Haav ja Vepu.

Mico Budde itse ei ole enää ihan uusi tulokas kotimaisen urbaanin musiikin kentällä. Jyväskyläläisartisti on aiemmin vaikuttanut muun muassa poikkitaiteellisessa Marble Gang -kollektiivissa, jonka jäsenistä osa loisti graafisella osaamisella ja toiset musiikin saralla.

– Alun perin siinä oli vaan kolme äijää: Versace Henrik, meikä sekä nuori tulokas Loki Wildin, joka toimi esimerkiksi Henrikin kansitaiteiden tekijänä ja vastas muutenkin graafisesta ilmeestä. Myöhemmin porukkaan soluttautui meidän kaveriporukasta enemmän tyyppejä, ja ”kulta-aikoina” jäseniä tais olla lähemmäs kymmenen. Osa tyypeistä oli sellasia affiliated-tyyppejä, mutta aktiivisesti musahommissa vaikuttivat meidän kolmen alkuperäisjäsenen lisäksi Pieni Poika Caleb, MADMAXVHS, Trevor, Dvbbo ja Sam Control, Mico Budde täsmentää.

Kollektiivin toiminta alkoi hiipua vuonna 2018 heidän silloisen studiotilansa lähtiessä pois alta. Sittemmin Jyväskylään palannut Mico Budde on keskittynyt soolotuotantoonsa.

– Oon julkaissut muutaman viime vuoden aikana kolme EP:tä ja kolme albumia omalla nimelläni. Mun soolotuotanto profiloitunee jonnekin alternative rapin suunnille. Vaikka räppiä paljon kuuntelenkin, niin pyrin ammentamaan inspiraation muista genreistä.

Oman soolotuotantonsa lisäksi Mico Budde on mukana miksaamassa ja masteroimassa muiden artistien projekteja. Hänen viimeisin työnäytteensä on Pudotu-nimisen duon viime perjantaina julkaistu albumi Näin teet pienen laatikon, jonka hän miksasi ja masteroi kokonaan.

DJ Laiskiainen -nimen alla tehty Chopped N Slothed Vol. 1 on artistille enemmänkin sivuprojekti, johon hän sai idean vasta kuukausi sitten. Luonnollisesti hänellä itsellään oli ollut vastaavia kokoelmia kuuntelussa jo aiemmin.

– Oon monta vuotta fiilistellyt tota skeneä, ja kuunnellut paljon hidastettuja versioita omien lempiartistieni biiseistä. Jostain tuli sellainen päähänpisto, että tämmöisille uuden aallon suomiräpistä tehdyille remixeille voisi olla muitakin kuulijoita kuin vain minä itse läppärini äärellä. Ajattelin tehdä ainakin muutaman tuollaisen kokoelman, riippuen siitä minkälaista vastaanottoa projekti saa.

Vaikka toinen kokoelma onkin jo tekeillä, aikoo Mico Budde ensisijaisesti keskittyä jatkossa oman soolomateriaalinsa tuottamiseen. Uusi EP on tiedossa ensi kuussa, ja sitä pohjustetaan Surun laulu -singlellä perjantaina 1. toukokuuta.

https://soundcloud.com/dj-laiskiainen/sets/chopped-n-slothed-vol-1