Biggie vai Tupac? Valkoisen Salin bileissä palataan hiphopin klassisimpaan vastakkainasetteluun

Helmi Padatsu

Kummalle rannikolle illan DJ:t sijoittaisivat itsensä?

Helsingin Valkoisessa Salissa palataan tänään hiphopin klassisimpaan vastakkainasetteluun, kun illan bileissä testataan kummalta rannikolta on tippunut aikojen saatossa kovempaa hiittiä. Ysärillä luodun asetelman keskeisimmissä osissa olivat 2Pac ja The Notorious B.I.G., joista muodostui nopeasti rap-genren isoimmat ikonit heidän kuolemiensa jälkeen.

Dekkien takana nähdään bileet ideoineen DJ Tasten lisäksi DJ AC, DJ Goodblood, DJ Hermanni, DJ Loasteeze ja DJ Rahim. Lineup menee illan teeman kannalta tasapuolisesti: AC, Taste ja Loasteeze liputtavat Christopher Wallacen puolesta, loput Tupac Shakurin.

Valinnan tekeminen kahden rap-ikonin välillä ei ollut kuitenkaan helppoa, sillä DJ-kokoonpanon mielestä kummallakin on selkeät vahvuutensa tietyillä osa-alueilla. Biggien kohdalla perusteluiksi nousevat esimerkiksi freestylet, punchlinet, flow, tarinankerronta ja paremmat biittivalinnat. Pacista taas puhutaan kiinnostavampana ja moniulotteisempana hahmona, jolla oli valtavan karisman lisäksi sanoma sekä palava halu muuttaa maailmaa.

Mutta mitkä hengentuotteet jokaisen kannattaa kaksikolta ehdottomasti kuunnella, jos jätetään ne kaikkein ilmeisimmät hitit pois laskuista? Teisti nostaa ensimmäisenä levylautaselle kappaleen, jota puitiin jopa oikeudessa Chuck D:ltä samplatun numeroiden laskemisen takia.

Ten Crack Commandments eli kaikki mikä on hiphopissa pilalla nykyaikana, kuunnelkaa lyriikat! Kirsikkana päällä sairas DJ Premier -biitti, Taste täsmentää.

Loasteezen valintana on toinen Premon Life After Deathille tuottama raita Kick in the Door, joka on työmyyrän mukaan käytännössä virheetön räppibiisi. AC sen sijaan kertoo omaksi suosikikseen edellisen levyn Everyday Struggle -kappaleen samastuttavuuden vuoksi.

Kamppailu on yhtä lailla teemana Rahimin 2Pac-poiminnassa. Yksi isoimmista asioista mikä Rahimiin teki vaikutuksen olikin nimenomaan Shakurin poliittisuus, ja siksi hän nostaa esiin Me Against the World -kappaleen.

– Se on suosikkini, koska sillä on henkilökohtainen merkitys itselleni. Kyseisen kappaleen turvin onnistuin tekemään elämässäni isoja muutoksia, jotka johtivat siihen millainen olen tänään, Rahim sanoo.

Goodblood tuo pintaan 2Pacin toisen puolen omalla valinnallaan How Do U Want It, joka on hänen kirjoissaan yksi parhaimmista klubiräppibiiseistä ikinä. Yhden raidan nostaminen yli muiden on kuitenkin hankalaa, kun artistilla on katalogissaan useiden eri biisikategorioiden klassikkoja ja vähemmälle huomiolle jääneitä timantteja. Sellaisiin lukeutuu muun muassa Hermannin valinta Life is a Traffic Jam, joka on julkaistu Shakurin ja Tim Rothin tähdittämän Gridlock’din soundtrackilla.

– 2Pac näyttelee helvetin hyvin. Biisi on intensiivinen jazz-pala, joka jäi laakista mieleen, kun katoin ekan kerran. Tupac soittaa bassoa ja Thandie Newton vetää spoken word -tyyliin diipit läpät päälle ja Tupac myös naulaa versen loppuun. Pätkä kannattaa ehdottomasti väijyä, jos ei ole vielä nähty.

Gridlock’dista puheenollen: molemmista rap-ikoneista on tehty useiden dokumenttien ohella elämäkertaelokuvat. Niiden kohdalla DJ:den mielipiteet menevät melkein kokonaan yksiin: lähes kaikkien mielestä vuoden 2009 Notorious on heittämällä onnistuneempi filkka kuin muutaman vuoden takainen All Eyez on Me. Goodbloodilta elokuva on näkemättä, mutta Notoriouksen hänkin on katsonut.

– Biggie-leffa oli muistaakseni ihan viihdyttävä, mutta parhaiten mieleen jäi Nick Broomfieldin Biggie & Tupac -dokkari.

2PAC vs BIGGIE – The Ultimate East vs West Party järjestetään tänään lauantaina Helsingin Valkoisessa Salissa. Tapahtuma löytyy Facebookista täältä.