MKDMSK:lle järjestetään kaksi tribuuttikeikkaa tulevan kesän festareilla

Loasteeze

Keikkoja ovat olleet suunnittelemassa Jere ja Loasteeze.

Tammikuussa 2019 kuolleelle rap-artisti MKDMSK:lle eli Atte Toikalle järjestetään MKDMSK MMRL -nimiset tribuuttikeikat Simerockissa ja Blockfesteillä. Molemmissa tapahtumissa lavalle nousee joukko Maskinakin tunnetun artistin läheisimpiä ystäviä ja yhteistyökumppaneita, joihin lukeutuvat muun muassa erikoiskeikat suunnitelleet Jere ja Loasteeze.

Muita lavalle nousevia nimiä ovat Taisto, Likanen Etelä, Sairas T, Ventovieras sekä MKDMSK:n ohella Musta-Lista -kokoonpanossa vaikuttaneet Elia ja Hurtta. Lisäksi tribuutteihin ottaa osaa Pyhimys, joka auttoi Maskin postuumin albumin julkaisuprosessissa ja fiittasi sillä kappaleessa Surullinen klovni.

Jeren mukaan ajatus MKDMSK:n muistolle omistetusta tribuutista sai alkunsa nopeasti hänen pitkäaikaisen ystävänsä kuoleman jälkeen. Konkreettisesti keikkojen toteuttaminen lähti liikkeelle vuodenvaihteessa, kun Jere ja Loasteeze alkoivat kasaamaan jengiä yhteen.

Postuumit julkaisut ja tribuutit herättävät usein kysymyksiä motiiveista niiden takana. Maskin kanssa Laulavat Kulkurit -kokoonpanoon kuulunut Jere tunnustaakin pohtineensa sitä, ymmärretäänkö heidän halunsa kunnioittaa ystäväänsä väärin.

– Lopareissa oon kelannut vaan että fuck it. Meijän just pitää tehä tää ja kuka muu muka tän tekis? Lyhyesti oli itsestäänselvää että tällainen keikka tehdään, Jere toteaa.

– Tää tehdään rakkaudesta meidän kaikkien yhteiselle suuren sydämen omanneelle suurelle miehelle ja hänen lapselleen. Mä koen että jos voin millään tapaa jeesata Aten jälkikasvua, tässä tapauksessa levittämällä Aten musaa ja pitämällä sen musiikkimaailman sekä kuuntelijoiden mielessä, niin se on vähintä mitä voin tehdä Aten ja sen pienen tytön vuoksi, Jere jatkaa.

Maskiin Jeren ja ODE:n muodostaman JXO:n kautta aikoinaan tutustunut Loasteeze on samoilla linjoilla.

– Tällä tribuutilla halutaan pitää Aten muistoa yllä ja muistuttaa faneja niistä kaikista biiseistä joissa hän on ollu mukana, Loasteeze kiteyttää.

Kaksikon mukaan erikoiskeikkojen visuaaleista tulee huolehtimaan muun muassa Avaimen Punainen tiili -keikoillakin vastaavasta tontista huolehtinut SellekHanks. Maskin äänikin on tärkeässä osassa keikoilla.

– Meidän tarkoitus on tuoda Atte mahdollisimman läsnäksi näille keikoille, Jere sanoo.

MDKMSK oli yksi viime vuoden kuunnelluimmista kotimaisista artisteista ja Surullinen klovni neljänneksi kuunnelluin kotimainen kappale. Millaisia ajatuksia Maskin kuolemanjälkeinen suosio herättää kaksikossa?

– Musta on todella hienoa miten paljon Atte on saanu huomiota ja miten striimausluvut on kasvanu. Mun mielestä on myös hienoa, että tän mediamyllerryksen kautta on tullu uusia faneja jotka ei välttämättä Aten musiikkia oo ennen kuullu, Loasteeze pohtii.

– Mä oon todella onnellinen mun pikkubroidin puolesta ja samaan aikaan surullinen, että se ei ole todistamassa tätä kaikkea hienoa. Atte jätti jättiläisen jäljen suomalaiseen hiphop-kulttuuriin ja mul on ollu kunnia seurata sitä vierestä ensimmäisistä räpeistä ja riimeistä asti. Aten musiikki ja tyylit kuuluu jo nuoremman sukupolven räppimeiningeissä ja se jos joku tuntuu hyvältä, Jere päättää.

Simerockin tapahtumapaikkana Rovaniemen Ounaspaviljonki 14.-15. elokuuta. Blockfest järjestetään sitä seuraavana viikonloppuna Tampereen Ratinassa.