Korstoraatio heittää throwback-keikan – mitä kokoonpanon jäsenillä on suunnitelmissa sen jälkeen?

Jaakko Jylhä

 Lopettaminen ei hiljentänyt Korstoja.

Lähes kolmen vuoden ajan kuopattuna ollut jyväskyläläinen rap-ryhmä Korstoraatio tekee paluun, kuten uutisoimme jo aiemmin. ”Kortepohjan Wu-Tang Clanin” throwback-keikka nähdään tänään perjantaina kokoonpanon kotikulmilla Club Escapessa.

Korstoraation paluun kohdalla ei kannata kuitenkaan puhua mistään kokonaisvaltaisesta comebackista, sillä uutta materiaalia tai muita keikkoja ei ole tulossa. Aksimin albumilla kuultu (ja vajaalla joukkueella tehty) fiitti jäi todellakin viimeiseksi Korstoraatio-raidaksi, mutta ei hätää: jokainen korstoista jatkaa musiikin tekemistä omilla tahoillaan sekä satunnaisesti myös yhteistyössä toistensa kanssa.

Korstoraation edellisestä keikasta on jo hetki aikaa, sillä se järjestettiin Jyväskylän Brassa maaliskuussa 2017. Mitä sen ja tämän hetken välillä on tapahtunut? Entä millaisia suunnitelmia Korstoraation jäsenillä on tälle vuodelle?

Mikäli olet maannut koomassa pidemmähkön aikaa, niin kertaa alta Duven, Joosu J:n, MikeMon, Lytän ja Tohtori Geton tekemiset viime vuosilta. Samalla selviää, millaisia suunnitelmia heillä on takataskuissaan. Caution: you may get korstorated!

Duve

2010-luvun loppupuoli on Duven osalta mahdollista kuitata käytännössä yhdellä sanalla, joka on Mouhous. Kokonaisen soololevyn aikoinaan KPC Recordsin alla julkaissut ja Valentin-aliaksellakin tunnettu korsto on tällä hetkellä keskittynyt toisen kokoonpanonsa kanssa etenemiseen. Valentinin, Monakon ja Van Hegenin muodostama Mouhous on saanut paljon aikaan korstojen ”viimeisen” ja oikeasti viimeisen keikan välillä. Kolmikko on keikkaillut ympäri maata, julkaissut EP:n sekä tehnyt uutta musiikkia rundaamisen ohella.

Suomiräpin punkbändiksikin kuvailtu kokoonpano julkaisee debyyttialbuminsa I Hate Mouhous helmikuun loppupuolella. Jo sitä ennen kultaa ja platinaa takonut ryhmä suuntaa samannimiselle kiertueelle, joka päättyy elokuussa Tampereen Blockfesteille. Mutta palaako Duve myös jossakin vaiheessa soolouralle? Se jää nähtäväksi.

Joosu J

Smoothista ulosannistaan tunnettu Joosu J on pysytellyt tuotteliaana: muutaman vuoden sisään karismaattiselta artistilta on tullut ulos irrallisten singlejulkaisujen ohella kakkosalbumi Joosua singlelohkaisuineen. Joppe J on myös ollut aktiivinen fiittaaja vierailemalla useilla KPC:n edustajien kappaleilla, joista heittämällä kuunnelluin on Gettomasan Diplomaatti-albumin nimikkoraita. Tuoreimmat julkaistut fiittinsä Joosu J heitti pikkuveljelleen Will-Jamille, jonka nostimme taannoin yhdeksi Jyväskylän lupaavimmista tulokkaista.

Pikkuveljensä lisäksi Joosu J on ollut tukemassa muitakin uusia paikallisia kykyjä. Kulttuuriyhdistys Tuffin kanssa pitämissään workshopeissa artisti on opettanut nuoremmille monneille muun muassa rap-lyriikan kirjoittamista, äänenkäyttöä ja rytmitystä. Yhtä lailla hän oli mukana perustamassa paljon kysyttyä freestylelle omistettua Skenaario-klubia Jyväskylään. Friistailamiseen sijaan Joosu J keskittyy nyt kuitenkin kirjoittamiseen, sillä uutta materiaalia on työn alla.

MikeMo

Vaikka Lyttä saikin eniten huomiota Korstoraation jälkeisellä diilillään, niin se ei ollut ainoa ryhmän jäsenten piirissä tehty levytyssopimus kokoonpanon lopetettua. Myös MikeMo liittyi sooloartistina indielafkan riveihin tarttuessaan Opaalin luotsaaman ORW Incin tekemään tarjoukseen. Toistaiseksi MikeMolta ei ole kuitenkaan julkaistu mitään labelin nimissä, eikä niin tule välttämättä tapahtumaan jatkossakaan – diilistä ei ole olemassa edes mitään virallisia papereita.

Viime vuosina MikeMon ajatukset ovatkin olleet muutamia yksittäisiä julkaisuja lukuunottamatta pääsääntöisesti muualla kuin musiikin tekemisessä. Tilanteeseen saattaa kuitenkin olla tulossa muutos, sillä lähiaikoina Lyttä on potkinut Mikeä takaisin studioon. Kasassa onkin jo useita pientä hiomista vaille valmiita kappaleita, jotka artisti saattaa tiputtaa tänä vuonna ulos. Tiedossa saattaa olla jopa kokonainen EP.

Lyttä

Lyttä seurasi Korstoraation lopettamisen jälkeen oppi-isänsä Gettomasan jalanjälkiä allekirjoittamalla sopimuksen PME Recordsin kanssa. Samalla VilleGallen pitkään talliinsa haluamalta artistilta julkaistiin single Ei siin, mutta sen jälkeen ”Kalahattu L:ltä” ei tippunutkaan ihan hetkeen mitään. Lopulta Chosen One teki peliliikkeen kaappaamalla Lytän PlayStationin ja vaatimalla lunnaiksi uusia träkkejä kokonaisen EP:n muodossa. Fokuksen siirtäminen olennaiseen onnistui, sillä Lytän ensimmäinen EP Pieniä voittoi julkaistiin maaliskuussa 2019.

Sittemmin Lyttä on ollut äänessä muun muassa Särren ja Prinssi Jusufin viimekesäisellä EP:llä. Hiukan tuoreempaa tiputusta kuullaan PME Recordsin Volume-mixtapella, jolla on mukana artistin soolorykäisy Demo. Uutta materiaalia ei välttämättä jouduta odottelemaan edes pitkään, sillä soolojulkaisujen lisäksi Lytällä on tekeillä yhteistä materiaalia Tohtori Geton kanssa. Keikkamyyjänä, tapahtumajärjestäjänä ja DJ:näkin kunnostautunut Lyttä on myös lopettamassa luovaa taukoaan ja palaamassa soittamaan klubeille.

Tohtori Getto

Tohtori Getto on salaperäisyydessään lähestulkoon Jyväskylän oma Jussi Valuutta, mutta Rähinä-ämseestä poiketen korstoista getointa on kuultu lähivuosina muutamilla yksittäisillä julkaisuilla. Niistä huomiota on saanut etenkin Lauri Haavin Onksul todisteit, jossa toisena fiittaajana kuultiin Gettomasaa. Keikoilla Tohtori on kuitenkin ollut totaalinen no-show, sillä livemuodossa bängeriä ei ole kuultu kertaakaan missään koko lineupilla. Klangin viimevuotisessa Blockfest-festariraportissa Tarbash Luotikin haikaili Tohtori Gettoa lavoille, mutta ainakin toistaiseksi tärkeämpää on ollut hommien pitäminen aitona huudeilla.

Ihan kokonaan Krison pikkuveli ei ole kadonnut tutkalta: Tohtorilta on ollut ulkona noin vuoden tuplasingle, jolla on mukana raidat GG Allin ja Tohtori Getto. Tohtori on myös kirjoittamassa uusia reseptejä akuutteihin räppivajareihin, sillä silminnäkijähavaintojen mukaan Tohtori ja Lyttä ovat olleet lähikuukausina tiiviisti studiossa. Kaksikon suunnitelmissa on laittaa useampiakin yhteisiä tuotoksia ulos ennen kesää. Se missä muodossa, minkä nimen alla ja mitä kautta ne julkaistaan on edelleen kysymysmerkki – ja sehän kuuluu asiaan, kun puhutaan Tohtori Getosta.